Viktig med riktig fokus

FOREDRAG: Vi koser oss med smoothie og motivasjonsforedrag En mangfoldig forsamling i kantina på kommunehuset.

En blir ikke sterk av å løfte fjær.

Dette er et av hovedbudskapene til psykolog John Petter Fagerhaug, som igjen har vært i Birkenes for å holde motivasjonsforedrag. Livet er ikke alltid enkelt, noen ganger har en det vanskelig, og slik er det. En kan ikke alltid ha det bra og være glad- sier Fagerhaug. Det er gjennom motstand at en utvikler styrke, overført til metaforen over, løfter en stein blir en sterk. Dette er noe av essensen i prosjektet vårt «Systematisk arbeid med motivasjon», også kjent som SAMM, hvor vi utvikler en femtrinns motivasjonsmetode til bruk i skolen. Prosjektet startet ved Møglestu videregående skole, og vi er godt i gang i Birkenes med å tilpasse metoden til både voksenopplæring og grunnskole.

Denne gangen var det elever som var målgruppen, og vi begynte dagen med et foredrag for elevene ved Birkenes Læringssenter, og avsluttet med et foredrag i klasse 10A ved Valstrand ungdomsskole. Ungdomstida kan være vanskelig for enkelte, det er mange valg å ta, og det er stort press på hvordan en skal fremstå som ungdom, og kanskje det var godt for noen å høre Fagerhaugs budskap om at «Du er perfekt akkurat som du er». Foredraget var en blanding av alvor og moro, og mange trakk på smilebåndet, og læreren var svært fornøyd med besøket.

På formiddagen samlet vi ansatte og elever ved Læringssenteret på kantina på kommunehuset, hadde god servering med kake, frukt og smoothie, og lente oss tilbake for å nyte et inspirerende foredrag. Til stede var også flere av kommunens ledere; ordfører Anders Christiansen, Rådmann Anne Stapnes og Kommunalsjef oppvekst Marianne Moen Knutsen, samt flere representanter fra andre instanser som følger opp elevgruppen, som NAV og flyktningetjeneste. Det var god stemning, og god respons i elevgruppa.

Et av Fagerhaugs mottoer er «Ha fokus på veien og ikke på grøfta», og dette var et av temaene som han gikk nærmere inn på med elevene, som jo lever i en situasjon hvor mye kan oppleves som usikkert og vanskelig. Fremtiden er kanskje usikker, men hva vet vi sikkert? Du er her nå, du går på skole, du lærer norsk…dette vet vi sikkert – sier Fagerhaug.

Ellers fokuserer Fagerhaug på at en ikke må henge for mye fast i historien, men at en må se på hva en har her og nå. En må designe sitt eget liv med utgangspunkt i dagen i dag, og ha en balanse mellom den indre verden, som består av tanker og følelser, den ytre verden, eller omgivelsene, og den digitale verden, som i større og større grad tar over om en ikke er bevisst.

Historien er der, historien er ikke fremtiden, men historien kan være grunnen til at en kan tåle motstand og nye utfordringer. De fleste i denne forsamlingen har møtt en del motstand i livet, og med denne erfaringen kan en møte nye situasjoner på en annen måte. En blir gjerne mer hardfør. For at Fagerhaug skal huske denne dagen med akkurat våre elever, så fikk han en kaktus i takkegave for å symbolisere nettopp dette; når en er vant til et tøft klima, så lærer en seg å overleve i det.

Det er ikke så enkelt alltid å være innvandrer på Birkeland, å lære norsk, å bli integrert i lokalsamfunnet, men Fagerhaug oppfordrer til å ikke gi opp, men stå på:

«Gå ut, snakk med folk, snakk med alle du møter, igjen og igjen, hva skjer da? Jo, du blir til slutt flink i norsk!»

Så om noen av dere som leser dette stykket opplever at flere av våre nye innbyggere fra andre kulturer prøver å komme i prat med dere, så oppfordrer vi til at dere benytter muligheten til å bli

May Olaug Horverak

Rektor ved Birkenes Læringssenter