Snøfresere ikke forsikret

STJÅLET: Det er denne snøfreseren som er stjålet fra Birkenes kirke. Nå skaper tyveriet problemer for menighetens økonomi. Foto: Harald Birkenes

Den Norske Kirke ber om 331.790 kroner ekstra fra kommunen.

Birkenes kirkelige fellesråd i Den Norske Kirke vedtok i sitt møte 24. januar å be kommunen om en ekstrabevilgning på 331.790 kroner for å dekke merforbruk i investeringsregnskapet for 2018.

Rådet opplyser at regnskapet for 2018 ikke er ferdig, men håper kommunen kan behandle søknaden nå, slik at vedtaket er kjent neste gang fellesrådet møtes 21. mars. Formannskapet i Birkenes kommune møtes dagen før.

– Dersom fellesrådet ikke får innvilget ekstrabevilgninga er sannsynligvis alternativet å bruke av investeringsramma for 2019 til å dekke merforbruket i 2018. Da vil det være igjen 150.000 kroner i 2019, og det vil neppe være nok til å legge nytt tak på Herefoss kirke, skriver kirkeverge Helene Horverak i søknaden til kommunen.

Snøfresere stjålet

I søknaden til kommunen peker Horverak på tre hovedårsaker til at kirka i 2018 brukte for mye penger. Den ene årsaker er tyveriet av to snøfresere i jula 2017.

– Det viste seg at disse snøfreserne ikke var inkludert i fellesrådets inventarforsikring, fordi forsikringsselskapet regnet dem som selvgående kjøretøy. To nye koster netto 110.620 kroner, skriver hun.

Horverak understreker at det er sjekket at snøfreserne nå er omfattet av den nåværende forsikringsavtalen til fellesrådet.

Oppgraderer kirka

Maling av Herefoss kirke sto på investeringsplanen for 2020, og det er satt av 300.000 kroner til arbeidet. I 2018 ble det bestemt å vaske kirke, og behandle den med sopp- og algedreper. Det ble også utført mindre malerarbeid i forbindelse med at Birkenes kirke ble malt.

– Alt dette ble kostnadsført på prosjektet oppgradering av Birkenes kirke, og dette prosjektet gikk dermed en del over budsjettet. Men ved å bruke cirka 100.000 på Herefoss kirke i 2018, kan nå maleprosjektet flyttes ut av eksisterende investeringsplan de neste fire årene, skriver Horverak.

Birkenes kommune ga 365.000 kroner til oppgradering av Birkenes kirke i 2018, og det foreløpige prosjektregnskapet viser at fellesrådet brukte 497.707 kroner.

Dyr vanntilførsel

Den tredje hovedårsaken er vanntilførsel til driftsbygninga ved Vegusdal kirke. I utgangspunktet skulle det allerede i 2017 graves en grøft til den kommunale vannledningen, men prosjektet møtte på hindringer. I fjor ble det derfor grav til en brønn på andre sida av veien for kirka.

– Det viste seg at brønnen måtte rehabiliteres. Total ekstrakostnad kom på minst 100.000 kroner, slår kirkeverga fast.

Konsekvensene

I 2019 har fellesrådet en rekke høyt prioriterte investeringer, som finansieres gjennom en investeringsramme på 480.000 kroner. Den største posten er nytt tak på Herefoss kirke, og forbedringer og reparasjoner på Herefoss.

I tillegg ønsker fellesrådet å bygge et barnerom bak orgelet i Birkenes kirke, slik at det kan tilrettelegges for familier med små barn under gudstjenestene og andre arrangement i kirka. Det er også ønske om nytt lydanlegg i kirka, og nytt tregjerde rundt store deler av kirkegården.

– Uten ekstrabevilgninga vil det sannsynligvis være nok til å utføre ett av de mindre prosjektene, skriver Horverak.