Agders beste turrute

HEDER: Leder Kristen Rosåsen og løypekjører Hans Arne Topland fra Øynaheia løypelag mottok diplom og blomster i fylkestinget fra fylkesordfører Gro Bråten. FOTO: Jan Aabøe

Øynaheia er kåret til Agders beste turrute og går videre til en landsdelsfinale i mars der Norges beste turrute skal kåres.

– Vi synes det er veldig stas å bli pekt ut som det beste vinterturområdet i Agder. Det betyr at vi har gjort noe riktig opp gjennom årene. Vi har samarbeidspartnere over alt, og uten de hadde ikke vi klart dette, sier leder Kristen Rosåsen i Øynaheia løypelag til Birkenesavisa.

På møtet i fylkestinget i Aust-Agder 12. februar overrakte fylkesordfører Gro Bråten blomster, diplom og 25 000 kroner i prispenger til Øynaheia løypelag representert ved leder Kristen Rosåsen og løypekjører Hans Arne Topland.

Turruta er kåret blant alle prosjektene som har fått støtte fra Turskiltprosjektet fra 2014–2018. Folk har kunnet stemme på sin favoritt på nett, og en fagjury bestående av Aust-Agder fylkeskommune og Vest-Agder fylkeskommune og Gjensidigestiftelsen har deretter gitt sine stemmer.

– Løypelaget er 35 år nå, og det er gøy at vi vant denne prisen. Vi har ikke bestemt hva prispengene skal brukes til, og det blir opp til styret å vurdere. Vi må fortelle folket at vi har fått dette, så noe må vi finne på, sier Rosåsen.

Kan bli Norges beste

Juryens begrunnelse for kåringen av Øynaheia til Agders beste turrute lyder slik: «Et svært viktig skieldorado for befolkningen i begge Agderfylkene. Området er relativt snøsikkert, selv om det ligger nær kysten. Det har store opplevelseskvaliteter og gir en følelse av å være på fjellet. Veldig fine løyper, skilting, og informasjon blant annet på appen og nettsiden skisporet.no. Det er et veldig aktivt løypelag som har ansvaret for å merke, vedlikeholde og kjøre løyper. Løypene er også attraktive for sommerbruk».

Aust-Agder fylkeskommune og Vest-Agder fylkeskommuner har deltatt i Turskiltprosjektet, et nasjonalt skilt- og merkeprosjekt der Gjensidigestiftelsen og fylkeskommunene i fellesskap har gitt økonomisk støtte til merking, skilting og informasjonstiltak knytta til turruter.

Kampanjen Norges beste turrute ble igangsatt våren 2018, hvor folk kunne stemme på sin favoritt i perioden juni-september 2018. Deretter ble kandidatene vurdert av en fagjury, bestående av representanter fra fylkeskommunene og Gjensidigestiftelsen. Folkejuryen og fagjuryen teller 50 prosent hver.

Fylkesvinneren blir tildelt 25.000 kroner, og blir med i landsfinalen hvor vinneren av Norges beste turrute kåres under Stikonferansen i Bergen 12. mars.

Følgende turruter var med på konkurransen i Agder:

  • Vintereldoradoet Øynaheia – Øynaheia løypelag
  • Elvestien langs Tovdalselva – Birkenes kommune
  • Barnevandrerstien etappe 1 og 2 – Lister friluftsråd
  • Skiløyper Ousdal – Fidjeland – Sirdalsløyper SA
  • Setesdal midruta – DNT Sør
  • Storliheia – Åmli Turistforum