Ruster opp jordet

UTVIKLING: Rådmann Anne Stapnes, kulturleder Wenche Flaa Eieland og ordfører Anders Christiansen (Ap) på akebrett på Tobias jorde.

Skisserer isbane og kunstgress på Tobias jorde. Vil ha dine innspill.

– Jordet rustes opp, og vi er allerede i gang. Dette har vi ønska siden Tobias jorde ble valgt ut til tusenårssted for Birkenes, og nå ønsker vi innspill fra befolkninga, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Tåka ligger tett over Tobias jorde mandag morgen, men framtida til friområdet midt i sentrum av Birkeland er lysere enn på lenge. En skisse utarbeidet av Rambøll skal legge grunnlaget for videre debatt rundt hva jordet skal fylles med.

– Både isbane og kunstgress ligger inne i skissene, men alt kan forandres. Dette er en skisse, og et forslag som kan bearbeides. Derfor håper vi på mange innspill, sier ordføreren.

I løpet av våren håper han kommunestyret kan ta stilling til framtida til Tobias jorde. Kommunen ønsker innspill fra publikum på hva området bør inneholde, for å bli en god møteplass for alle, på tvers av generasjoner.

Viktig møteplass

– Mennesker trenger en plass hvor de kan møte andre, og derfor er det veldig viktig med slike møteplasser sentralt på Birkeland. Ikke minst er det viktig for de som ønsker å se barn leke og ha det gøy. Dessuten ønsker vi jo at flere tar turen ut i hverdagen, sier rådmann Anne Stapnes.

Noe av det første som sannsynligvis kommer til å etableres på jordet, er en forlengelse av dagens sti som omkranser de gresslagte delene av jordet. Det er også søkt om spillemidler for å etablere et klatrestativ for barn og unge.

– Første fase kom i gang på tampen av 2018, fordi vi så at det var behov for en lekeplass. Det skal etter planen bygges mer for barn, og i skissene er det blant annet tegnet flere klatreinnstallasjoner, sier kulturleder Wenche Flaa Eieland i Birkenes kommune.

Ingen fra kommunen tør i dag å anslå noe pris, men det er ingen tvil om at skissa som nå er lagt fram, vil koste flere millioner kroner å sette ut i livet. Blant forslagene i skissa, er et offentlig toalett.

PLAN: Wenche Flaa Eieland med planen over Tobias jorde som blir stående for å informere publikum om hva som venter framtida på jordet.

Flere muligheter

– Økonomien er selvsagt et tema når det kommer til framdrift av et slikt prosjekt. Det viktige nå er at vi får en plan på plass, slik at vi kan bygge gradvis etter den når finansieringa er i boks, sier Christiansen, og legger til:

– Det er flere måter å finansierer dette på, og vi ser på flere muligheter. Nå har det gått 19 år siden Tobias jorde ble tusenårssted, og jeg håper ikke det blir like lenge før området er ferdig.

– Er det politisk enighet om et slikt prosjekt?

– Ja, jeg tror det politiske miljøet er ganske samstemte om at de ønsker en slik utvikling på jordet. Nå er vi ute av ROBEK-lista, og vi begynner å få økonomiske muligheter til å gjennomføre, sier Christiansen.

I tillegg til spillemidler kan det bli aktuelt med utbyggingsavtaler for grunneiere i sentrum, og andre løsninger som gjør at kommunekassa blir avlastet i den videre utvikling av området.

Ønsker debatt

Trioen som møter pressa på Tobias jorde vil gjerne ha innspill fra publikum, og har forfattet fem konkrete spørsmål for å hjelpe debatten i vei.

  • Bør bautaen og bysten av Nils Nilsen Enge Haabesland flyttes til den øvre kanten av jordet?
  • Bør det være en kunstgress- og isbane på jordet?
  • Vil de foreslåtte bordtennisbordene bli brukt, eller kan de med fordel byttes ut med noe annet?
  • Hva slags klatreinnstallasjoner skal vi ha? Pyramide eller lavere stativ?
  • Hvor på jordet bør benker og bord plasseres?

PLAN: Rambøll har bidratt med å lage en helhetlig plan for de sørlige delene av Tobias jorde. Kommunen håper innbyggerne kommer med innspill til planen. ILLUSTRASJON: RAMBØLL