Ett skritt nærmere VM

ITALIA: Lars Helge Birkeland kom på 8. plass i søndagens 15 km fellesstart for menn i verdenscupen i skiskyting i Antholz, Italia. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Lars Helge Birkeland styrket trolig VM-sjansene under verdenscuprunden i Anterselva, men har ennå ikke fått klarsignal til VM i Østersund.

– Ja, det har gått bra de siste rennene, bekrefter landslagsskiskytteren som var nest beste nordmann i to av tre renn i de italienske alpene.

VM-billetten har han imidlertid ikke fått ennå. På forhånd hadde de norske verdenscupløperne fått signaler om at de første VM-billettene ville bli delt ut etter rennene i Anterselva. På et møte søndag kveld fikk brødrene Bø beskjed om at de var tatt ut.

Resten av laget må vente til etter neste verdenscuprunde før de får vite om de får sjansen til å kjempe om VM-medaljer i Østersund 7.-17. mars.

– Situasjonen er ikke forandret for min del, føler jeg. Jeg velger å se på det som at jeg får enda ei helg med sjanser til å gå meg inn på flere distanser, sier Birkeland til Birkenesavisa søndag kveld.

Perfekt på standplass

Birkenesløperen startet verdenscuphelga i den italienske alpebyen med 15. plass på fredagens sprintøvelse etter å ha skutt fullt hus på begge skytingene.

Rask og god, nærmest perfekt skyting, men litt tung dag i sporet, den tyngste her nede, er hans egen vurdering av løpet.

– Jeg trenger litt tid på å akklimatisere meg til høyden. Det var nok litt av grunnen til at det gikk litt tungt i sporet, forklarer han.

I mål var han 56 sekunder bak Johannes Thingnes Bø, som tok sin tiende seier på 13 forsøk denne sesongen. Den suverene verdenscuplederen var 17 sekunder foran Erlend Øvereng Bjøntegaard, som leverte et praktløp med VM-kniven på strupen. Franske Antonin Guigonnat tok tredjeplassen foran landsmann Martin Fourcade som fortsatt sliter med å finne tilbake til gammel storform.

Nytt solid løp

Thingnes Bø vant også lørdagens jaktstart i suverén stil, selv om han måtte ut i strafferunden tre ganger. I mål var han over halvminuttet foran Guigonnat, som nøyde seg med én strafferunde.

Lars Helge Birkeland leverte et nytt solid løp, gikk seg opp fem plasser fra sprinten og ble nest beste nordmann med en 10. plass, til tross for tre bom på skytinga. Som på sprinten viste birkelandsgutten gryende VM-form ved å gå en sterk sisterunde.

– Absolutt godkjent i sporet. Gøy å kjenne at det er litt fart i kroppen igjen. Det var litt rusk på skytinga, men det var litt vind i tillegg. Jeg skulle jo gjerne truffet på et par skudd til, men alt i alt er jeg fornøyd med å klatre fem plasser, sier Birkeland til Birkenesavisa.

VM-formen i anmarsj

Søndagens avsluttende fellesstart ble en ny opptur for birkenesingen som traff på 18 av 20 skudd og gikk inn til en ny topp ti-plassering. Med fullt hus på første og siste skyting og én bom på hver av de to skytingene imellom gikk han inn til en sterk 8. plass, igjen som Norges nest beste, drøye minuttet bak franske Quentin Fillot Mallet, som vant foran Johannes Thingnes Bø.

– Dét er nok løpet jeg er mest fornøyd med denne helga. Selv om jeg fikk et par bom der, klarte jeg å holde moralen og trøkket oppe og gå inn til en topp ti-plassering, det er bra, det, fastslår Birkeland.

– Du står distansen godt igjen – betyr det at VM-formen er i anmarsj?

– Ja, det vil jeg si. Det har bare gått én vei i januar, så det ser bra ut nå, svarer mollestadgutten, som synes det er gøy å gå skirenn igjen.

Smart grep

– Det er jo mye gøyere når en får pressa seg på den riktige måten. Det er jo dét en trener for. Jeg tror jeg gjorde et smart grep før jul da jeg hoppa av den siste verdenscuprunden. Da fikk jeg hvilt litt og henta meg inn igjen, og det ser det ut til at jeg har hatt godt av, sier Birkeland.

Han tror han har enda mer å gå på.

– Ja, jeg håper jo jeg skal fortsette å utvikle meg videre framover. Nå når vi skal over til Canada og USA, blir det en ekstra utfordring med tidsforskjellen i tillegg til høyden. Da får jeg bare passe på overskuddet så godt jeg kan, sier han.

Vel vitende om at han må prestere i de to verdenscuprundene på det amerikanske kontinentet, skal han få gå mer enn stafetten i VM.

Fire får gå

– Det er bare fire som får gå de individuelle distansene, så jeg må prestere for å få gå, bekrefter landslagsløperen.

I verdenscuprunde 7 i Canmore skal det gås normalprogram torsdag 7. februar, stafett lørdag 9., og fellesstart søndag 10. februar. I runde 8 i Salt Lake City gås det sprint 15., jaktstart 16. og mixstafetter 17. februar.

Lars Helge Birkeland har som sitt høyeste mål denne sesongen å ta en pallplass i et individuelt renn i verdenscupen eller VM. Kommer den i Canmore eller Salt Lake City?

– Med tanke på høyden og tidsforskjellen vet jeg ikke om jeg skal ha for høye ambisjoner om det der, men det skal være muligheter, understreker han.