Kronprinsene har troa

BIL-KVARTETT: Skiskytterne Espen Uldal, Håkon Svaland og Lars Aasheim Svaland.

Mens Lars Helge Birkeland er kongen av skiskyting i Birkenes, så er brødrene Håkon og Lars Aasheim Svaland og Espen Uldal kronprinsene. Og de har skikkelig trua på «Kongen» i OL.

– Det har jeg så absolutt, spesielt med tanke på stafetten. Lars Helge har i mange år vært god nok for det norske stafettlaget, etter min mening, så det er bare rett og rimelig at han får gå. Og det norske laget ser jo sterkere ut enn på mange år, så de er soleklare favoritter, og Lars Helge gjør ikke favorittstempelet mindre, sier Håkon Svaland.

Han tror klubbkameratens medaljesjanser er atskillig mindre på de andre øvelsene han er tatt ut til i OL, selv om han ikke avskriver muligheten på 20-kilometeren. Dersom Lars Helge skyter fullt hus, vel og merke.

Tror på flere medaljer

Lillebror Lars Aasheim mener derimot at Lars Helge er medaljekandidat på alle distansene han stiller opp på i OL.

– Jeg tror helt ærlig at han har veldig gode sjanser til å gå en av de beste stafettetappene, jeg mener han er en av verdens beste på stafett. I tillegg har jeg god tru på han på normalen, for på en god dag skyter han fort tjue treff, og da er alt mulig. På fellesstarten er han god til å henge og god til å ligge i rygg, så han har medaljesjanser på alle distansene, tror jeg.

Espen Uldal gir også Birkenes ILs skiskytterflaggskip gode muligheter til mer enn én OL-medalje.

– Han er i alle fall medaljekandidat på stafetten, og etter det han presterte på tjuekilometeren i VM i fjor vil jeg si at medalje er innen rekkevidde der også. Han var jo bare et kantskudd unna medalje der.

Gir inspirasjon

Alle tre synes det er fantastisk moro at klubbkameraten skal til OL. Det viser at det er håp for andre også, mener de.

– Det betyr kjempe mye. Det er så moro at han er fra Birkenes og gjør det så godt. Det er mye mer moro å følge med på verdenscup og OL når han er med, sier Lars Aasheim Svaland.

– Først og fremst er det utrulig gøy. Samtidig viser det at du kan komme langt uten å være et stortalent. De andre på det norske laget har vært best i klassen hele veien, så det er i grunnen bare Lars Helge som har jobba seg opp jevnt og trutt, påpeker Håkon Svaland.

– Jeg har stått her og jubla foran TV’n hver gang han presterer i verdenscup, så det er klart det er stort at Lars Helge skal til OL. Det er helt klart en inspirasjon, sier Espen Uldal.

Drømmer om OL

Alle tre har også et håp om å følge i klubbkameratens OL-fotspor en gang i framtida.

– Det er selvfølgelig en drøm, ingen tvil om det, men akkurat nå står det ikke på lista mi over målsettinger, innrømmer Håkon Svaland.

– Ja, er du galen! Om fire år er første sjanse, og jeg skal gjøre et realt forsøk. Det er et stykke opp til Lars Helges nivå, men jeg får prøve, så får vi se, sier Lars Aasheim Svaland.

– Ja, det er det store målet en gang i framtida. Jeg er jo 25 under OL i Beijing om fire år, så det er første sjanse, sier Espen Uldal.

Akkurat nå fokuserer imidlertid sisteårsjunioren mest på kommende helgs junior-NM i Simostranda. Der er målet minst én medalje. For brødrene Svaland er det neste runde i Norgescupen som gjelder, også det på Simostranda til helga.