Bereder grunnen

BYGGER: Thor Daniel Aas har planer om å bygge et næringsbygg sentralt på Engesland. FOTO: Birkenes Næringsforum

Det er faktisk ikke driftsbygget til Eon som reiser seg på Engesland.

– Jeg bygger ikke med tanke på Eon. Det er rett og slett feil skrevet, og påstanden kommer etter min mening på et forferdelig tidspunkt, sier Thor Daniel Aas til Birkenesavisa.

I midten av desember ble det kjent at sameiet Engeslandstunet så seg nødt til å selge deler av tomta de disponerer i sentrum av Engesland. Banklånet ble for vanskelig å betjene, og sameiet vedtok enstemmig å selge deler av tomta til Ass laft og bygg.

Den gang skrev Birkenesavisa at det skulle bygges en produksjonshall på tomta. I slutten av desember skrev Birkenes næringsforum at det skulle føres opp en lagerhall for strøsand, før Lillesandposten i en artikkel like over nyttår proklamerte at Aas reiser Eons driftsbygg.

Flytter virksomheten

– Hva er det du bygger?

– I utgangspunktet er det et produksjonslokale som bygges, og jeg vil etter hvert flytte virksomheten min ned der. Jeg skal også ha plass til strøsand for Statens vegvesen, sier Aas.

Han forteller at han i dag har tilfredsstillende lokaler til virksomheten, men at når nye generasjoner eventuelt tar over, vil det være gunstig å flytte virksomheten bort fra gården. På brorens gård har han i dag et sandlager for Statens vegvesen, og dette ønsker han å flytte til egen tomt.

– Jeg har fått meg en åtteårskontrakt med veivesenet, og da er det en fin anledning for å etablere et nytt lager, sier han, og legger til:

– Det er altså flere grunner til at jeg vil bygge her, og ikke minst fordi kommunen ikke kan tilby meg tomter noe annet sted på Engesland. Det er rett og slett ikke næringstomter i denne delen av kommunen.

Får konkurranse

– Hva med Eon, da?

– Dersom Eon skal etablere seg på Engesland må de jo ha et lager. Selv om jeg ikke bygger med tanke på dem, kan det jo være at vi kan tilby dem noe når den tid kommer, sier han.

Uavhengig av intensjonen vedrørende Eon har i alle fall byggevirksomheten på Engesland blitt lagt merke til av andre næringsdrivende. Rørleggermester Jarle Håkedal er blant dem som har tatt kontakt med kommunen.

– Vi har, som du vet, en stor tomt på Tollnes industriområde som vi skal utvikle. Kan dette være et aktuelt område for Eons bygg? Tomta er nærmeste nabo til 3B Fibreglass, der cirka 80 prosent av produksjonen går til nettopp vindturbiner, skriver Håkedal til ordfører Anders Christiansen (Ap), og legger til:

– Vi har ferdige tegninger på bygg, og kan ordne med midlertidige kontorlokaler, og ellers hva det måtte være av andre lokale tjenester Eon har behov for omgående.

Stopp i arbeidet

Arbeidet på Engesland er for øvrig stoppet etter en liten kommunikasjonssvikt mellom Aas og kommunen. Brått ble arbeidet på tomta mer omfattende enn man så for seg, og den midlertidige godkjenninga var brått ikke tilstrekkelig nok.

– Kommunikasjonen mellom meg og kommunen har vært veldig god, men så har det skjedd en glipp. Nå skal vi få avklart de nødvendige tillatelsene, og ut fra velviljen jeg møter, håper jeg byggingen kan starte etter vinteren, sier Aas.

Han har vært i møter med kommunen, og Aas er ikke redd for å rose kommunen, selv om prosjektet har møtt noen utfordringer og det nå er byggestopp i området.

– Både ordfører Anders Christiansen (Ap) og kommunalsjef Halvor Nes har hatt en ryddig oppførsel, og jeg skryter gjerne av kommunen. De har virkelig ønsket å få noe til, men så har det kanskje gått litt fort fram, sier han, og legger til:

– Det er jo veldig bra at noe skjer på Engesland. Vi ønsker det beste for bygda, og noe som kan ta seg bra. Jeg har tro på at dette blir bra.