Reisevant poet

ÅPEN: – Velkommen inn, sier Olav Jørgen Herefoss i hoveddøra.

For rundt 80 år siden tegnet noen Adolf Hitler på veggen i løa på Herefoss.

På en litt regntung og mørk høstdag, ankommer vi Herefoss-bygda, etter å ha kjørt opp riksvegen fra Birkeland, og nytt synet av fargesprakende bjørk og ospetrær i høstens gule og røde farger.

Vel framme på garden til Olav Jørgen Herefoss, møter det oss et flott og frodig hageanlegg, spesielt inngangspartiet.

– Jeg laget et nytt hageanlegg for rundt fire år siden. Jeg gjødsler hver gang jeg vanner, for rosene står ennå i blomst, sier Herefoss til Birkenesavisa.

Vi stopper opp ved et noe spesielt hagebord. Plata er av stein og understellet er en stor rund stein.

–  Det var noen tyske soldater som bodde på Landstveit, ei lita grend med ei sæter og 2 småbruk. Disse tyskerne budde i kirketårnet under krigen, så rulla de ned denne steinen og så blei det et bord av den, sier Herefoss og ler.

Hitler i løa

Andre tyske minner er her også, hvis man kan kalle det så.

– Da jeg reiv ned løa som hadde blitt så råtten, tok jeg vare på denne tegninga på innsida av løa. Jeg skar den ut med motorsag. Min far sa at den var før krigen starta, men når og hvem som har tegna den, vet jeg ikke, sier han.

Tegninga som er godt laga, til tross sine cirka 80 år, og skal illustrere tyskernes angrep på Norge. Selveste «Der Führer», Adolf Hitler, står med knytta never, og ved sida ei kanonstilling som fyrer laus mot Norge. Tegninga inneholder et kart over Norge med markerte røde punkter langs kysten, og over bombefly. Om det er en nazisympatisør eller andre som har laga tegninga er et mysterium.

KRIGSHISTORIE: Adolf Hitler tegna på en trevegg for cirka 80 år sida.

Verden på stein

Inne på kjøkkenet står et stort fat med stein. På hver av steinene står et navn, og de kommer fra alle turene som Herefoss har vært på gjennom åras løp. Og det er ikke få. Han har åpenbart reiselyst.

– Ja, jeg kunne ha reist hver måned, og jeg har vært blant annet i Amerika, Frankrike, Hellas, Kina, Italia for å nevne noen. Jeg skulle ha vært i Marokko, men da blei min far sjuk, og jeg måtte være hjemme og pleie han i fire år, sier Herefoss.

– Du har også drevet gårdsbruk?

– Ja, mest i skogen, men så blei det kleine tømmerpriser. Da begynte jeg hos Kruse Smith, et entreprenørfirma, og der var jeg i tre år, sier han.

TURER: Else Berit Berge viser minner fra de mange turer som Herefoss har foretatt.

Poet med grønne fingre

Olav Jørgen Herefoss er også dikter. Utallige dikt, prologer og mer er kommet fra hans hånd. En må vel si at hen er hele bygdas poet.

– Før når jeg fikk en idé, da måtte jeg bare stoppe opp, og skrive ned. Uavhengig om jeg var i bil, eller andre steder. Et syngespill er også oppført i perioden 1996 til 1997. Anne Svendsen hadde regien, Geir Knutson tonesatt det hele, og jeg hadde teksten sier han.

Hans store lidenskap er likevel hage, blomster, busker og trær. En kan vel si at han har det de kaller grønne fingre. Ellers bærer huset hans preg av gamle ting, som er tatt vare på. Mange rosemalte boller, tiner, smørkjerner og mer har fått sin plass.

På veggene henger mye lokal kunst. Hermann Mollestad fra Mollestad, og sønnen Jan Cato Mollestad, som var en ganske habil maler. Else Berit Berge og Lene Vehusheia, begge fra Herefoss, pryder veggene i alle de tre etasjene.

Olav Jørgen Herefoss er en vennlig og raus mann, og mange har nytt godt av hans gjestfrihet. Juleaften fyller han år, ikke noe rundt tall, men ei markering blir det kanskje.

Fjellheimen

Dette diktet blei skrevet i 2001, da var det fjellets år og diktet er en hyllest til fjellet:

 

Tenk at eg fekk sjå slike fjell med toppar på

Hylla inn i skoddeeim, der i Jotunheim.

 

Her eg vert så kjendslevar, av å gå i gamle far

Etter fangst og ferdamann, som rådde for vårt land.

 

Her kan eg få pusta ut, skoda i frå nut til nut.

Blåne bakom blåne der,tid då ikkje lenger er.

 

Fjellet bergtek,- gjere matt, eg i favn det kunne tatt tatt.

Ha det rundt meg kvar ein dag være for meg til behag.

 

Alt eg har i fjellet kjær, fjellheimen den i meg er

Liksom Per og Jo, – Gjendine vil eg gå i fjellom fine.

 

Og ein dag der finne ro

Ved min Gud og med min tro

Vite at Han er her

I fjellheimen kor hjarta er.

 

Olav Jørgen Herefoss