Snur om barnetrygd

UENIGE: Kommunestyret er delt på midten i saken, og flertallet har på et par måneder vippet i disfavør av mottakere av økonomisk sosialhjelp.

Økt barnetrygd får ingenting å si for barn i familier som mottar sosialhjelp.

– De hundrelappene vi snakker om når vi setter ned eiendomsskatten, de blekner i forhold til disse pengene som går til mennesker på sitt mest sårbare. Vi må se oss godt i speilet før vi tar en slik avgjørelse, sier Geir Colbjørnsen (KrF).

Mens kommunestyret tidlig i høst bestemte at barnetrygda ikke skal inkluderes i inntektsgrunnlaget når økonomisk sosialhjelp ytes, har flertallet nå snudd. På siste møte i 2018 vedtok derfor politikerne å opprettholde dagens ordning. Dermed gjør Birkenes fortsatt som sine nabokommuner.

– Det er helt vilt å ikke ha like regler. Jeg vet hvordan det er å ha dårlig råd, for det hadde vi, men dette handler om at vi må ha like regler som alle andre, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Han har tidligere vært bekymra for massiv innflytting til kommunen dersom ordninga ble endra. Nå får kommunen aldri vite om Tveits dystre spådommer hadde blitt til virkelighet.

Universell stønad

– Vi burde hatt like regler, og vi burde hatt like satser. Staten har jo bare gitt en anbefaling, og dermed varierer sosialhjelpssatsene fra kommune til kommune. Denne stønaden brukes midlertidig når det ikke er andre løsninger. Takk for det sikkerhetsnettet, sier Ole Morten Vegusdal, og legger til:

– Når barnetrygda er universell, er det vanskelig å forklare hvorfor de som har kommet i disse vanskelige situasjonene skal fratas barnetrygda, når naboen med bil og to hytter får full barnetrygd.

Arbeiderpartiets Linda Hye slår fast at saken både har en prinsipiell side, og en hjerteside. Det prinsipielle er at alle familier får sin barnetrygd uavkortet, utenom denne gruppa som også mottar økonomisk sosialhjelp.

– Det er en hjertesak når vi skal diskutere budsjettet. Mange millioner skal fordeles, og vi gjør mye for å unngå eiendomsskatt. Her synes jeg vi skal være rause, og gi pengene til de som trenger det mest. Dette er snakk om barn, og jeg håper Birkenes vil være en foregangskommune, sier hun.

For dyrt

Det er kommunestyrets joker, partiløse Petter Ross, som har snudd i saken. Han sikret i august et 11-10 flertall for at barnetrygda skal holdes utenfor inntektsgrunnlaget. I desember ble det et 11-10 flertall for å inkludere barnetrygda i beregninga. Dermed taper Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre en mye debattert sak i høst.

– I kommunestyret er det mange hjertesaker. I forrige runde ble jeg revet med av gode argumenter. Den dagen var kostnaden rundt 100.000 kroner. Nå blir ordninga dyrere. Vi avslo vi å ha møter på dagtid, som koster noen hundretusen, sier han, og konkluderer:

–  Bare på disse to forslagene kan vi spare én million kroner. Det er mange hjertesaker som blir berørt av økonomien, og derfor stemmer jeg for at barnetrygda inkluderes i inntektsgrunnlaget.

Sammen med Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet sørger han for at dagens ordning består.

SNUR: Partiløse Petter Ross har snudd, og sikrer flertall for at barnetrygda skal inkluderes i inntektsgrunnlaget når økonomisk sosialhjelp beregnes.

Debatt sentralt

Også på Stortinget skaper diskusjonen debatt. Tidligere i høst fikk Kristelig Folkeparti gjennomslag for at barnetrygda økes neste år, for første gang siden 1996. Gjennom budsjettforhandlingene fikk partiet gjennomslag for at ytelsen økes med 1.000 kroner i året fra 1. mars.

Økt barnetrygd neste år får ingenting å si for titusenvis av barn i familier som mottar sosialhjelp. De aller fleste kommuner regner nemlig barnetrygden som inntekt og trekker fra beløpet før de beregner hvor mye sosialhjelp familien skal få, skriver Dagbladet. Situasjonen i flesteparten av landets kommuner er dermed lik situasjonen i Birkenes. Bare 65 kommuner holder barnetrygden utenfor i dag, ifølge Rødt.

SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak om at den må utrede om ytelsen skal holdes utenfor ved beregning av sosialhjelp. Men i forslaget til statsbudsjett fra oktober heter det at Arbeids- og sosialdepartementet har vurdert saken og sagt nei.

Departementet mener at en slik endring ikke er et treffsikkert tiltak for å bedre barnefamilienes levekår.

KrF har programfestet at barnetrygden skal holdes utenfor beregningsgrunnlaget for sosialhjelp, opplyser finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad overfor NTB.

– Det hadde vært bra om dette skaper debatt rundt i kommunene, sier han, og oppfordrer kommunene til å slutte å regne barnetrygden som en del av inntekten før sosialhjelpen beregnes.

I forfjor var det 47.878 barn i familier i hele Norge som fikk redusert sosialhjelp på grunn av barnetrygden, viser tall fra KOSTRA.