Selger deler av tomt

STYRET: Olav Ditlef Tveit, Trond Eirik Jaabæk, Steinar Gjerustad og Tom Løland gleder seg over Snøhettas mulighetsstudie som gir ny giv i prosjektet.

Sameiet har vedtatt å selge deler av tomta til lokal næringslivsaktør. Tror fortsatt på realisering av Engeslandstunet i Vegusdal.

– Banken har holdt sin vernende hånd over oss i noen år, men til slutt måtte de komme med de harde fakta. Banken må ha framgang og inntekter for å kunne fortsette å støtte oss, sier daglig leder Trond Eirik Jaabæk i Engeslandstunet SA.

Sameiet har kontroll på en større eiendom i Engesland sentrum, hvor det i flere år er arbeidet med planene om å etablere Engeslandstunet. Nå blir eiendommen litt mindre, ettersom sameiet gjennom et hastemøte tilbyr å selge deler av tomta til en lokal næringslivsaktør.

– Sameiet har ingen inntekter, og vi får ikke betjent lånet. Banken har rådet oss til å selge deler av tomta til Aas laft og bygg. De ønsker å bygge en produksjonshall på Engesland, sier Jaabæk.

Enstemmig

Selve salget blir ikke gjennomført med det første. Eiendommen må først deles opp, og deretter må det skje et stykke reguleringsarbeid før kommunen kan godkjenne en produksjonshall på stedet. For Jaabæk er det med blandede følelser han og sameiet for øvrig stiller deler av tomta til disposisjon for andre interesser.

– Vi var redd for at dette vil ødelegge litt for visjonen, og forringe tomta. En slik produksjonshall er jo egentlig ikke det vi er ute etter, og noen vil kanskje sammenligne det med å bygge en lagerhall på Tobias jorde. Situasjonen på Engesland er nå likevel slik at sameiet enstemmig går inn for dette, sier han til Birkenesavisa.

Ved å selge deler av tomta anslår Jaabæk at sameiet kjøper seg ytterligere ett år til å arbeide med Engeslandstunet. Han slår fast at visjonen fortsatt lever videre, og at det på den gjenværende tomta både er plass til boliger i tunet, plass til å dyrke mat, plass til innovasjonshus og ny butikk.

Engeslandstunet: Visjonen om Engeslandstunet slik den ble presentert i mars i år. Det er Snøhetta som har utarbeidet illustrasjonen. Delen av tomta som nå er aktuell for salg, ligger nede til venstre i bildet. Trond Eirik Jaabæk understreker at det fortsatt er mulig å realisere hele visjonen på den gjenværende tomta.

Nederland

– Mange har gitt opp dette prosjektet, og under hastemøtet ble det sagt at alle har gitt opp. Det må jeg protestere mot, men jeg forstår at folk gir opp at noe skal skje, for ting har tatt alt for lang tid. Vi jobber nå mer og mer i det stille, sier han.

Det jobbes blant annet med å profilere prosjektet både gjennom ny nettside, og gjennom eiendomsmeglere ute i Europa. Jaabæk ser spesielt mot Nederland og Tyskland.

– Vi begynner i Nederland, for vi har positive erfaringer med nederlendere her oppe. Så tar vi kanskje for oss Tyskland. Vi vil også veldig gjerne til norske familier, og noen har vært her for å kikke. Så lenge vi ikke har kommet lengre i prosessen er det en terskel å forplikte seg, sier han, og legger til:

– Vi vet at det er et marked i Norge, men vi må nok gjøre oss enda mer lekre for nordmenn, og vise at vi mener alvor med planene.

Vindkraft

Han forteller om en tung høst, ikke fordi prosjektet har blitt mer krevende, men fordi ting tar tid.

– På en måte er det seigpining, men jeg slutter ikke å jobbe. Aas laft og bygg skal legge til rette for et pent bygg som harmonerer med resten av visjonen vår. For at vi skal komme i mål må det løsne på boligfronten, sier han.

Sannsynligvis er han også bare dager eller uker unna en avklaring på om Olje- og energidirektoratet sier ja eller nei til vindkraft i Birkenes. Blir det ja, har Jaabæk tro på at Eons innovasjonshus kan legges til Engesland.

– Det høres kanskje helt vanvittig ut, men vi gir oss ikke på dette, og jeg opplever at det er stor politisk vilje til å legge innovasjonshuset hit, sier han.