Gjensidig glede

JULEGLEDE: Torhild Mathisen får Birkenesavisas første juleglede i år, og Björg Flakk (t.h.) står gjerne for utdelinga.

Årets første mottaker av Birkenesavisas juleglede ber folk tenke på de som sliter med ensomhet.

– Hun er alltid her når jeg trenger det. Hun hjelper med alt mulig. Når det er noe jeg tenker at jeg vil, så er hun plutselig her, sier Björg Flakk til Birkenesavisa.

Lokalavisa møter Björg Flakk og Torhild Mathisen i førstnevntes bolig, der det er tid for å ønske jula velkommen inn. Støv skal kostes ut, og julepynten skal opp på vegger og bord. Lite passer bedre enn å overrekke en juleglede under slike omstendigheter.

– Det er gode grunner til at Börg skal ha det godt, for hun gir så mye tilbake. Hun stiller like mye opp, og jeg kan alltid komme innom hit, sier Mathisen til Birkenesavisa.

Holder seg inne

Gleden ved å hjelpe er åpenbart gjensidig, men bare for å avklare, så det er Flakk som insisterer på at Mathisen skal få årets første juleglede av Birkenesavisa. Hun er avhengig av rullestol eller rullator, og er koblet på en oksygentank. Det er ikke ofte hun beveger seg utendørs, og setter pris på besøk. Mathisen er stadig innom. Ja, til tider daglig.

– En kan ikke hjelpe alle, men alle kan forsøke å stille opp for noen. Hvis alle hadde gjort det, ville det ikke vært mange ensomme i Birkenes, sier Mathisen.

Flakk forteller at slik at det vært i mange år. Mange stiller opp for henne, og Mathisen stiller ekstra ofte opp for henne. Det går sjeldent flere dager mellom hver gang hun stikker innom. Bortsett fra når hun arbeider to uker i strekk på Color Line.

Positive tanker

– Hvis jeg ikke kan komme innom så ringer jeg ofte. Det er veldig viktig for Björg å kjenne seg trygg, og man kan aldri vite når en selv kommer i en lignende situasjon, sier Mathisen.

Dessuten er dette som sagt ikke noe enveisforhold. Mathisen forteller at det skal lite til for å løfte humøret til Flakk. Og har hun selv en dårlig dag, er det i alle fall lurt å stikke innom for et besøk.

– Det er viktig å være positiv når en kommer, og da skal det ikke så mye til å snu tankene, hverken for meg eller henne, sier hun.

De to håper årets første juleglede kan være til inspirasjon for andre.

– Det er så viktig å tenke på andre, for det er dessverre en del som sitter ensomme rundt forbi i bygda. Vi må prøve å ta vare på alle, men noen kan ikke gjøre alt, sier Mathisen.