Ekstra god skyting

SJUSJØEN: Lars Helge Birkeland under trening for menn ved sesongstart i skiskyting. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Lars Helge Birkeland åpnet verdenscupen godt. Det gir selvtillit inn mot onsdagens 20 kilometer.

– Det føltes kjempebra! Vi ville vært kjempefornøyde med bare å komme på pallen, så seier var over all forventning. Det var jo Theklas første verdenscupstafett også, så da er det klart det er ekstra gøy å vinne, sier Lars Helge Birkeland til Birkenesavisa på telefon fra Slovenia.

I single mix stafett går den kvinnelige og den mannlige løperen på laget annenhver etappe, to etapper hver. På hver etappe skytes det to ganger; én liggende og én stående.

Birkeland og hans 26 år gamle stafettmakker, som er inne i sin første sesong på elitelaget, hadde fullklaff fra start og kjempet i teten stafetten igjennom. Begge skjøt fullt hus på første skyting, og duoen brukte bare fire ekstraskudd totalt på de åtte turene innom standplass.

Knockout på siste stående

Det var imidlertid flere lag som skjøt og gikk godt, og stafetten ble ikke avgjort før på aller siste skyting. Og da ved en «Lars Helge spesial»; fem blinker rett ned, i rekordtempo.

– Skytinga var veldig bra på begge to, men det er ekstra gøy å få ned fem raske på slutten der. Vi var jo tre sammen på siste stående, så da fikk jeg luka jeg trengte, forteller landslagsløperen fra Mollestad, som slo knockout på en såpass dreven verdenscupløper som Simon Eder på siste skyting.

I mål var han åtte og et halvt sekund foran østerrikeren og drøye 20 sekunder foran Ukraina, som hadde Artem Tyschenko på herreetappene.

Tar ikke av

Den norske duoen kunne innkassere 5.000 euro hver for seieren, men like viktig er den mentale gevinsten en seier gir.

– Det er klart det gir god stemning og selvtillit. Det er en god start, sier Birkeland.

Han advarer likevel mot å skru forventningene for høyt foran onsdagens 20 kilometer normalprogram i Pokljuka, som blir 30-åringen første sjanse denne sesongen til å nå målet om en individuell pallplass i verdenscupen.

– Det blir et veldig annerledes løp, både når det gjelder distanse og skytemodus. Jeg presser meg ikke på det med pallplass, for da kan det fort bli krampaktig. Jeg angriper hvert løp for å gå best mulig, så får vi se åssen det går, sier skiskyteren.