Yppet seg mot verdenseliten

PALLPLASS I SIKTE: Inn til siste skyting i finalen i supersprint lå Håkon Svaland på 3. plass. Med to bom endte det med 6. plass på birkenesingen. Bak følger lagkamerat i Team Mesterbakeren, Vetle Sjåstad Christiansen, som hadde en strålende uke i Sandnes med 3. plass på fellesstarten og seier på supersprinten. (FOTO: TORE NYBORG, VOSS KOMMUNIKASJON)

Birkenesingene gjorde seg bemerket under den TV-sendte Blinkfestivalen i helga. Med en 5. plass i den avsluttende supersprinten viste skiskytter Håkon Svaland at han er i rute før vinteren.

– Jeg er veldig fornøyd, sier Håkon Svaland på telefon fra bilen på vei hjem til Lillehammer fra Sandnes, der store deler av den norske og internasjonale eliten i langrenn og skiskyting var samlet til NRK-sendt sommerskishow fra onsdag til lørdag.

Rulleskifesten startet med 60 kilometer klassisk langrenn onsdag og fortsatte med styrkeprøven Lysebotn Opp torsdag. Fredag og lørdag ble det konkurrert i fellesstart og sprint i både langrenn og skiskyting.

Gikk taktisk i finalen

Etter å ha slitt seg til en plass blant de 50 beste opp Lysebotn og vært fire fattige sekunder unna å nå finalen i skiskyting fellesstart dagen etter, ga Håkon det nest siste han hadde for å karre seg til supersprintfinalen i skiskyting lørdag.

– I finalen skjønte jeg at jeg kanskje ikke var blant de som hadde mest krefter igjen, så jeg tenkte jeg måtte satse på skytinga, forteller svalenderen.

Det gikk etter planen helt til siste skyting. Der ble det imidlertid to bom, og dermed måtte han nøye seg med 5. plassen.

– Det gikk litt for fort på den siste skytinga, men jeg angrer ikke. Enten vinner du, eller så blir det ingenting. Og femteplass er absolutt bra, sier 22-åringen.

Han legger ikke all verden i resultatet, men gleder seg over å ha fått en bekreftelse på at han har gjort de riktige tingene på trening gjennom sommeren og at han er i rute til vintersesongen. Da er målet å kvalifisere seg til EM.

Lover revansj til vinteren

Håkon Svaland synes også det er litt stas å ha slått klubbkamerat Lars Helge Birkeland i to av tre Blink-konkurranser. I Lysebotn Opp var han 13 plasser og drøye 40 sekunder foran landslagsløperen, som måtte nøye seg med en 11. og nestsisteplass i supersprintfinalen etter å ha mistet ei kontaktlinse og skutt seg ut av pallkampen. Til gjengjeld tok Lars Helge en sterk 4. plass på fellesstarten, der han knep den siste finaleplassen foran nettopp Håkon.

– Det var litt begge deler. Jeg er fornøyd med noe og ikke så fornøyd med andre ting. Fredagen var bra, lørdag veldig bra i semifinalen, men da jeg mista linsa i finalen ble det litt vanskelig å skyte, humrer landslagsløperen.

Han innrømmer at dagsformen ikke var den beste under klatreetappen i Lysebotn, men forsikrer at det ikke skal bli en vane å tape for den yngre klubbkameraten.

– Det er sikkert ikke siste gang han slår meg, men jeg satser på å ta ham til vinteren når det virkelig gjelder, sier Lars Helge Birkeland, som har pallplass i verdenscuprenn og VM-plass som sine hovedmål kommende sesong.

God uke for Lars Svaland

Som storebror Håkon har Lars Aasheim Svaland god grunn til å være fornøyd med årets Blink-innsats. Etter å ha slått folk som Lars Helge Birkeland, Petter Northug jr og Øystein «Pølsa» Pettersen i Lysebotn Opp, tok han en 12. plass i kvalifiseringen til fellesstartfinalen i skiskyting, foran løpere som Ole Einar Bjørndalen og Johannes Thingnes Bøe. Ettersom det kun var syv ledige plasser i finalen – de øvrige fem var forhåndsuttatt – holdt det dessverre ikke til finaleplass for stortalentet. I supersprint var han åtte sekunder fra å kvalifisere seg til finalen.

– Det var mye bra. Det virker som jeg er blitt litt mer stabil på skytinga, og fysisk er jeg i rute. Jeg satte jo ny solid pers i Lysebotn og følte jeg kunne gått fem kilometer til, sier 21-åringen, som skal ut i sin første sesong som senior til vinteren.

Da er det pallplasser i NM og norgescup som blir de viktigste målene. Men først er det NM i rulleskiskyting i Vik i Sogn.

– Der går jeg for ny pers. Topp ti på sprinten er målet, det hadde vært heilt vilt, sier friskusen fra Svaland.

Motbakkeintervallene hjalp

Men det var flere birkenesinger som gjorde seg bemerket i Blink-festivalen, både med og uten gevær på ryggen. I den knallharde 7,5 kilometersløypa opp hårnålsvingene i Lysebotn viste IL Grys Thor Arild Aas at motbakkeintervallene sammen med landslagsstjerne Lars Helge Birkeland har gitt resultater, ved å ta en 11. plass i den 43 mann sterke 18-årsklassen. Vegdølen tok seg også til finalen på skiskyttersprinten, men ble slått ut i kvartfinalen på langrennssprinten. I 16-årsklassen tok Birkenes ILs Martin Uldal en sterk 6. plass i den TV-sendte skiskyttersprintfinalen. Samme plassering ble det på klubbkamerat Lars Reiten i 20-21-årsklassen. Her ble Espen Uldal slått ut i kvalifiseringen. Han var til gjengjeld raskest av de to opp Lysebotn, hvor det ble henholdsvis 20. og 42. plass i årsklassen på BIL-duoen. Lillebror Martin tok 17. plassen i 16-årsklassen som nøyde seg med to kilometer av motbakkene.

Flere gode plasseringer

Magnus Aamlid (M19) deltok på både langrenns- og skiskyttersprint. I skiskyting ble det med kvalifiseringen, i langrenn ble det exit i kvartfinalen. Liv Marthe og Andreas Aas deltok begge i Lysebotn Opp for IL Gry og i skiskyttersprint for Birkenes IL. Liv Marthe med en 23. og en 13. plass i jenter 16, Andreas med en 29. og en sterk 7. plass i gutter 14. Andrea Drangsholt, Birkenes IL, slo til med en 5. plass i 19-årsklassen i skiskyttersprint, mens klubbvenninne Siri Aas i årsklassen under ble slått ut i kvalifiseringen.

På fredagens skyteduell for eliteskiskytterne ble Lars Helge Birkeland slått ut i innledende runde, mens Lars og Håkon Svaland nådde semifinalen. Som eneste birkenesing på åpningsdistansen, 60 kilometer klassisk langrenn fra Ålgård til Sandnes, tok Andreas Mjåland en 54. plass, snaue halvtimen bak vinner Petter Northug jr.