Opptur i Nove Mesto

ARKIVFOTO

Lars Helge Birkeland er fornøyd med 15. plassen på verdenscupfellesstarten i Nove Mesto, selv om han skjøt seg bort fra en mulig pallplassering med to bom på tredje skyting.

Etter to fulle hus på de to liggende skytingene lå nemlig landslagsskiskytteren fra Mollestad helt i tet inn til første stående skyting. Og han begynte bra med to treff. De ble dessverre etterfulgt av to bom, før han traff på sisteskuddet. Da hjalp det ikke med fullt hus på siste stående og bra fart i sporet. Det endte med en 15. plass.

– Jeg skjøt to lave skudd som gikk stang ut, så det var litt synd, sier 28-åringen på sitt sedvanlige nøkterne vis. Han avviser at han presset for hardt på tredjerunden der han gikk opp i tet og dro hele verdenseliten inn til standplass.

– Jeg følte at jeg hadde kontroll, jeg var ikke så stressa, men det ble bare ikke godt nok, sier mollestadgutten. Han nekter å deppe over at en pallplass kan ha røket med de to bomskuddene.

– Jeg er ikke veldig skuffa, for jeg synes jeg gjorde mye bra i dag. Dette var en opptur, fastslår landslagsløperen.

God langrennsform

World Cup-runde 4 i det tsjekkiske høylandet startet med sprint for herrer torsdag. Her ble det en 36. plass på mollestadgutten etter en bom på hver av de to skytingene.

– Det funka brukbart i sporet, men åtte treff på en sprint holder ikke i dette selskapet, så da blir det som det blir. Det blir bare tettere og tettere, konstaterer Lars Helge.

Vant gjorde suverene Martin Fourcade, foran russiske Shipulin og Emil Hegle Svendsen. Johannes Thingnæs Bøe fulgte opp med 4. plass, og når Erlend Bjøntegård tok 10. og Ole Einar Bjørndalen 14. plassen, var det strengt tatt ikke mye å si på den norske innsatsen.

For mange bom

Lørdag sto jaktstart på programmet. Lars Helge klarte ikke helt å følge opp den sterke innsatsen fra forrige runde i Pokljuka, der han gikk seg opp 19 plasser fra sprinten. Denne gang ble det litt for mange bom på standplass (1-1-0-2), og birkenesløperen måtte nøye seg med en 35. plass.

– Litt som på sprinten; det funka greit i sporet, men skytinga var ikke helt på plass, så jeg kom aldri på offensiven, er mollestadguttens kommentar.

Vant gjorde – selvsagt – Martin Fourcade, foran Shipulin og landsmannen Fillon Maillet. Beste norske ble Johannes Thingnæs Bøe på en 5. plass, mens Bjørndalen tok 12. og Bjøntegård 16. plass.

Preget løpet

Lars Helge kvalifiserte seg likevel til fellesstarten dagen etter, og der viste han tidlig at han hadde til hensikt å revansjere seg. Fra startnummer 22 gikk han respektløst til verks, blåste ned fem blinker på begge de liggende skytingene, og gikk først inn til tredje skyting. Resten av historien kjenner vi. Det ble en ny seier til uslåelige Martin Fourcade foran tyske Simon Schempp og russiske Babikov. Beste norske ble Ole Einar Bjørndalen på 7., mens Johannes Thingnæs Bøe gikk inn til en 9. plass. Birkeland fra Birkeland er fornøyd med å bli tredje beste nordmann.

– En ønsker jo alltid mer, men en 15. plass er ikke dårlig i World Cup. Jeg tar med meg det positive og jobber videre med dét. Jeg var skikkelig på offensiven og var med og prega løpet, dét er positivt, sier 28-åringen til Birkenesavisa.

Julefeiring på Birkeland

Nå reiser han hjem til Birkeland for å feire jul med familien. Kona Fanny blir også med.

– Det blir litt rådyrjakt og litt trening innimellom. Det skal bli godt å få senka skuldrene og få slappa av litt, sier 28-åringen. I romjula reiser skiskytterparet til Tyskland og Gelsenkirchen for å gå TV-sendt showrenn i fotballklubben Schalke 04s hjemmearena.

– Det er veldig gøy og absolutt verd opplevelsen, sier Lars Helge. Blir det seier i single mix-stafetten kan han og kona føye 13.000 euro hver til premiekontoen.