Småpakker fulle av smak

SMAKSBOMBE: De små dim sum-pakkene byr på masse konsentrert smak. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Med gyozadeig i fryseren kan du alltids smelle sammen en digg snack.

Gyozadeig, eller wontondeig, finner du i asiatiske matbutikker. Jeg har alltid litt av dette på lur i fryseren. Slik kan jeg lage en deilig liten rett som funker både til forrett og kveldskos. Det eneste kravet er at man er fysen på en umami-smaksbombe. Ofte lager jeg de små pakkene, som inngår i det kinesiske «dim sum»-konseptet, i en bambusdamper. Men denne varianten, som er dels dampet og dels stekt sprø på undersiden i panne, er nok min favoritt.

«Dim sum» betyr direkte oversatt fra kantonesisk «det som rører ved hjertet» eller «å velge etter hjertets lyst». Dim sum-restauranter har ofte lange menyer med mange forskjellige varianter – alt fra dampede pakker til steam buns, som er mer luftige boller, til gyoza som ofte er stekt og fylt med langtidskokt ribbe, grønnsaker eller sjømat. Ofte blir svinefarse blandet med skalldyr som reke eller krabbe.

Den enkleste varianten av fyll er nok den jeg beskriver i ukas oppskrift. Vil du utfordre kreativiteten, har du mange muligheter. Siden fyllet ofte er finhakket, og utseendet ikke er så viktig, er det en god anledning til å kvitte seg med litt rester fra kjøleskapet – alt fra bakte og kokte grønnsaker til rester av helstekt kylling. Bland restene med creme fraiche, chili, vårløk og andre gode ting. Noe av det beste og fjongeste er nok grovhakkede rå sjøkreps som blandes med litt brunet smør og smakes til med salt og sitron. Når dette dampes i wontondeig og dyppes i soya, er mathimmelen nær.

Even Ramsvik

Gyoza med spicy fyll og soya-/limedip
Ingredienser (2 personer)

200 g kvernet kjøttdeig

4 vårløk

1 rød chili

2 ss revet ingefær

1 ss fish sauce

2 ss soya saus

1 ts sesam olje

1 pakke gyoza

1 ss grovhakket koriander

salt

8 ss soyasaus

1 ss fish sauce

1 lime

Fremgangsmåte

Snitte vårløk i tynne skiver og legg en tredel til side.

Bland forsiktig kjøttdeigen med resten av vårløken, finhakket chili, revet ingefær, soya, fiskesaus og sesamolje. Stek eller damp en liten bit for å sjekke om blandingen trenger noe mer salt – fish sauce og soya er ganske salt, så det er ofte ikke behov for ekstra salt.

Legg ca. 1 ss med fyll på hvert ark med gyoza. Ha en skål med vann stående, så kan du dyppe fingeren og pensle et tynt lag vann på den ene siden for å lime de to kantene sammen. Det finnes veldig mange måter å pakke dette sammen på, mange er godt beskrevet i youtube-videoer. Prøv deg litt fram og lag noen kreative varianter. Det viktigste er at pakkene er tette, og at de ikke blir foldet altfor tykt sammen slik at dampetiden for pakkene blir for lang eller for ulik.

Oppbevar de ferdige pakkene på bakepapir eller et kjøkkenhåndkle.

Bland sammen soyasaus og fish sauce, og smak til med limesaft.

Ved servering varmer du opp en stekepanne, helst med teflonbelegg. Ha i litt solsikke- eller rapsolje og legg pakkene i pannen. Slå på ca. 0,5 dl vann og dekk til med lokk eller aluminiumsfolie. La pakkene få dampe til vannet koker bort, ta av lokket og stek dem sprø i oljen.

Legg de ferdige pakkene over på en tallerken, og dryss over snittet vårløk.