Krigshistorie blir hefte

I SKOGEN: Trygve Røynås fotografert 2. påskedag 1945.

22 år gamle Trygve Røynås nølte ikke når han ble spurt om å drive radiostasjonen Haakon.

Mens familien og bygda for øvrig trodde Trygve Røynås var på skolen på Hornnes, lå han i virkeligheten i skjul i en løe noen hundre meter fra barndomshjemmet. Sammen med ham var den illegale radiosenderen «Haakon».

– Vi synes Trygve Røynås og historien hans fortjente å bli kjent blant flere. Vi syntes det var på høy tid å løfte frem en historie som både er bemerkelsesverdig og hårreisende, sier Trygve Løland.

Røynås døde i 2012, og i likhet med mange andre snakket han lite om krigsinnsatsen sin. Men da Åsmund Knutson samlet stoff til boka Krigsåra 1940-1945 i Birkenes i slutten av 1970-åra, oppfordret han Røynås til å skrive ned hele den spennende historia si.

Hele historien

Det gjorde han, og Knutson brukte et kort resyme av historien i boka. Nå ønsker Birkenes historielag å løfte fram hele historien hans. På Åbål grendehus mandag presenterer de sitt nye hefte om Røynås og hans bidrag under andre verdenskrig.

I utgangspunktet var det ikke historielaget som startet arbeidet. Det hele startet sist vinter hvor Åge Ragnar Hellerslien, Per Gunnar Knutson, Trygve Løland og John Løland (nevø til Røynås) begynte å prate om Røynås historie, som til nå har vært kjent av de færreste.

– Vi ville bare få frem historien, men ville ikke ta det økonomiske løftet med produksjonen, heller ikke trengte vi å drive salgsarbeid og tjene noe på den. Det apparatet er mye bedre hos historielaget, sier Løland til Birkenesavisa.

300 eksemplarer

Historielaget lurte først på om det kunne passe som en del av årsskriftene, men kvartetten var klare på at det fortjente et eget hefte. Det foreligger nå ferdig trykt i et opplag på 300 eksemplarer. Ivar Skåre har i tillegg til de fire vært behjelpelig med bilder og redigering av heftet. Navnet på heftet har blitt Senderen Haakon.

I Birkenes var det mye illegal virksomhet i krigsårene 1940 til 1945. Mange ble tatt og måtte bøte med livet. Enda flere ble arrestert og torturert. Likevel fortsatte mange, særlig unge gutter, å gjøre motstand på forskjellig vis.

Historien om senderen Haakon handler om det som skjedde fra tidlig sommeren 1944, gjennom vinteren, og helt til krigens slutt i mai 1945. Det gjelder radiostasjonen Haakon og den utrolige innsatsen til telegrafisten Henry Aamo og hans medhjelper Trygve Røynås.