Gir seg på topp

SLUTTET SOM PASTOR: Roger Nygård har etter 14 år, sluttet som pastor ved Filadelfia Birkeland.

Etter 14 år som pastor i Filadelfia prioriterer Roger Nygård familien.

– Det ble mye jobb. En ting er å skaffe talere og sangkrefter, men det er så mange andre ting man ikke umiddelbart tenker på. Det ble mange ting som hang ved og som jeg ikke fikk parkert, men stadig tok med meg hjem, sier Roger Nygård til Birkenesavisa, og presiserer:

– Jeg sluttet ikke fordi det var vanskelig, eller det var konflikter. Jeg måtte rett og slett tenke litt mer på hva jeg har fått i fanget. Og da i første rekke på kone og barn.

Roger Nygård ga seg før sommeren som pastor for Filadelfia Birkeland. Fram til ny pastor er på plass har de fått god hjelp av Filadelfia Vennesla. Menigheten bidrar med faste talere fram til jul, og har på den måten gitt styret på Birkeland litt bedre tid til å finne en arvtaker etter Nygård.

Kanskje et komma

– Jeg er så heldig å ha fått ei fantastisk kone og familie, som hele tiden har vært en stor støtte for meg. Jeg har et ønske om å prioritere dem bedre. Kanskje er det et punktum for virket. Kanskje er det bare et komma, sier Nygård.

Han forteller Birkenesavisa at han har brent veldig for menigheten, og framdeles gjør så. Det er ikke utenkelig at han seinere kan bidre med noe i menighetsarbeidet for pinsemenigheten.

– Akkurat nå følte det var mest ryddig å si opp, slik at man ikke har noen føringer og forventninger for fremtidig engasjement, og at menigheten kan stå fritt til å ta sine valg, sier han.

Flytter aldri

Pastorstillingen er ikke en lønnet jobb. Både han og familien gikk inn i jobben med et sterkt kall fra Gud i 2004. Siden den gang har det skjedd mye.

De startet opp som en avdeling av Vennesla og holdt til i lokaler i nordenden av Strøget. Senere flyttet de inn på Blåsenberg øverst i skolebakken og har brukt mye tid og krefter på å ruste opp det gamle skolehuset.

Roger og familien bodde i Vennesla da han startet som pastor i menigheten, men flyttet raskt til Birkeland. Han har selv tre barn og til tider noen bonusbarn de tar seg av.

– Vi liker oss veldig godt på Birkeland. Vi kjøpte hus her i 2006, og nå flytter vi aldri herfra. Det er passe størrelse på bygda, og utrolig mange greie folk her, sier han.

Nytt kapitel

Han har spurt seg selv om det kanskje er på tide med et nytt kapittel for Filadelfia.

– Vi har opplevd utrolig mye her. Mange både opp- og nedturer har det vært, men det positive knuser de negative tingene. Medlemsvekst, enorm dugnadsvilje, herlige møter, takknemlige tilbakemeldinger og mye positiv omtale er klare oppsider, sier han, og legger til:

– Da er det lett å gi gass. Av negative ting hører økonomiske utfordringer og rykter til. Det er ikke alt som preller av på en pastor.

Han mener det er viktig å ha en menighet som Filadelfia på Birkeland.

– Vi trenger en plass med positiv forkynnelse. Det er nok ting som trykker ned i løpet av uka. Jeg har vært opptatt av å prøve å løfte opp og tilføre noe positivt i livet, sier Nygård og slår fast:

– Vi trenger en gladkristendom som forteller at vi, selv med våre feil og mangler, kan spille på lag med Gud. Vi er flinke til å sette Gud i bås. Men han har sprengt den båsen for lenge siden.

Leter etter arvtaker

Når blir Nygårds fokus på å bygge familie. Han stresser ikke med å finne noen annet å gjøre ennå. Det viktigste blir å finne noe som gir liv, forteller han, men han har god tid til å finne akkurat det.

– For utenom som reisende forkynner har jeg også bidratt med ungdomsarbeid på musikkgymnaset i Vennesla de siste årene. Jeg trives blant ungdommen, og føler at jeg klarer å kommunisere på en positiv måte med dem. Unnskyld uttrykket, men det har vært rett og slett dritgøy, sier han og ler.

Arild Rønning er representant for styret i Filadelfia Birkeland, og sier de jobber med å finne en arvtaker etter Nygård.

– Det trengs en tydelig ledelse. Vi er på utkikk etter faste løsninger, men kaver ikke. Til slike stillinger kan vi gjerne avvente litt og se hvem som blir ledet inn i den. Vi opplevde en liten nedgang i besøket etter at Nygård sluttet. Han er en fargerik person som tiltrekker seg folk, sier Rønning, og legger til:

– Det var nok en del avventende medlemmer etter at han sluttet, men når vi er så heldige å ha fått veldig gode talere fra Vennesla, så dukker de raskt opp igjen.