Helbredelsespredikant til Birkeland

PREDIKANT: Svein Magne Pedersen kommer til Birkeland og Filadelfia søndag. Birkenesavisa gjør oppmerksom på at bildet er fra før 1999. FOTO: NTB Scanpix

Roger Nygård tror syke kan bli friske når Svein-Magne Pedersen kommer til bygda.

– Det kan hende at syke mennesker blir friske på søndag. Hvis det ikke var muligheter for så, ville det ikke vært noe vits i å invitere ham, sier Roger Nygård ved Filadelfia Birkeland.

Søndag er det duket for en sjelden gjest i menighetens lokaler på Blåsenberg. Predikant Svein-Magne Pedersen har ikke for vane å holde møter på Sørlandet, utover i Vennesla, men nå kommer han til Birkeland. Det ser Nygård fram til.

– Jeg forventer at det skjer ting denne dagen som folk kanskje ikke kan forklare. Jeg synes Birkeland skal få lov til å se en annen side av mannen, enn den sida media har portrettert i sommer, sier Nygård til Birkenesavisa.

Skjult telefonopptak

For det har blåst frisk rundt Pedersen i sommer etter at Verdens Gang skrev en rekke saker om både han og predikant Tom Roger Edvardsen.

Avisa publiserte i juni en artikkel der arbeidsmetodene til de såkalte «mirakelpredikantene» avsløres ved bruk av skjulte telefonopptak. Predikantene selger Guds helbredelse over telefon til 14 kroner i minuttet og påstår blant annet at de kan helbrede alvorlig sykdom.

– Vi tar oss ikke betalt for å legge hender på syke og be til Gud for dem. Det er prinsippet. Når mennesker som er alvorlig syke ringer mange ganger, så kommer det opp i store summer, men for meg er det ikke størrelsen på summene som er så viktig. Guds nåde er gratis, sa Pedersen, ifølge VG under en debatt i regi av den kristne avisa Norge IDAG.

Har kutta teletorg

Under debatten avslørte predikanten at han legger ned teletorgtjenesten fra 1. august, noe han nå har gjennomført. Det er nå vanlig takst for å ringe Pedersen og hans selskap Misjonen Jesus Leger som har kontorer i Vennesla.

Både Forbrukertilsynet og Helsetilsynet har reagert på predikantenes markedsføring i forbindelse med hva folk kan forvente av forbønn gjennomført av predikantene. Selv bestrider både Pedersen og Edvardsen at de bryter norsk lov.

– Helsetilsynets oppfatning er intet nytt. Det er tilbakevist av påtalemyndigheten tidligere. Pedersen føler seg på trygg grunn da han ikke driver medisinsk virksomhet eller juridisk helbredelse, og heller ikke har noen planer om dette, skriver hans forsvarer, advokat John Christian Elden, i en tekstmelding til VG.

Får ikke betalt

Når Pedersen nå kommer til Birkeland, er det helt uten økonomisk motiv. Pedersen får ikke betalt, men Nygård har fått lov å ta opp kollekt til inntekt for Misjonen Jesus Leger.

– Det er snart ett år siden jeg inviterte ham, og han ba ikke om en krone i lønn for å komme. Denne sommeren har han blitt framstilt på en dårlig måte, og jeg synes både kristne og ikke-kristne bør komme på møtet og se en mann som gjør mye godt, sier han, og legger til:

– Jeg forstår at folk er skeptiske til ham, for det er skrevet mye om ham. Det folk ikke har lest eller hørt om, er Pedersens arbeid for spedalske, om alle barnehjemmene og alt det andre gode arbeid han driver med. Det er så mye folk ikke har sett eller hørt.

Plass til alle

– Er det ingen sider av denne mannen som er problematiske?

– Alle mennesker, også kristne, har en eller annen idé som kan være problematisk. Ingen jeg har møtt gjør alt riktig til enhver tid, og heller ikke han. Men at han har en gave er utvilsomt, sier Nygård.

Han tror ikke alt som har kommet fram i VG er riktig, og forteller at han selv kjenner Pedersen som en hardtarbeidende predikant. Med Pedersen på talerstolen tror Nygård det vil komme både nysgjerrige og skeptiske mennesker til Skolebakken søndag.

– Det kommer nok noen som er negative og kritiske, men hos oss er det plass til alle. Pedersen ber for alle, så dette møtet kan vare langt på natt. Skulle det skje, så ordner vi noe mat, sier Nygård, og legger til:

– Jeg håper folk kommer uten masse tanker om hvordan det kommer til å bli. Bare kom, se, hør og nyt. Det er ingen tvang å betale kollekt, og vi gjør ikke narr av verken friske eller syke. Dette er en trygg arena.