Utenfor julegleden

JULETANKER: Roger Nygård er tidligere pastor i Filadelfia.

Jul og det å stå utenfor julegleden.

Juletiden forsterker alle følelser man har. Er man lykkelig blir følelsen sterkere i julen. Er man ensom blir det også forsterket. Er man forkastet kan også følelsen av forkastelse bli sterkere i juletiden.

Jeg er oppvokst med en far som ikke ville ha noe med meg å gjøre. Jeg var ikke hans barn fikk jeg vite. I voksen alder tok jeg kontakt, men fikk på ny vite at hans barnebarn og meg var der ingen interesse av å ha kontakt med. Julegaver husker jeg kom i retur og ingen vits i å prøve å få kontakt med det som jeg mente var min slekt.

Jeg ble jo selv gift, og julen ønsket jeg å skape noe nytt. Nye minner, nye tradisjoner.

Med en julefred i hjertet, en frelser som ble meg gitt, ble julen til juleglede. Noen ganger på julaften hadde vi ikke nåla i veggen, men fred og glede og god mat hadde vi alltid.

Nå 20 år senere kan jeg se og kjenne en takknemlighet for at jeg hadde noen å bygge sammen med. Noen som holdt meg oppe når jeg var nede. Som i gode og onde dager har vert der sammen med meg. Igjennom gode og dårlige valg har skapt gode minner og nye tradisjoner.

Etter en DNA-test viste det seg at min far var min biologiske far, men han valgte å forkaste meg og mine. Jeg er så glad at det ikke preger mitt liv. Jeg er så glad det ikke er mitt tap, men hans.

Hvorfor skriver jeg alt dette?

Jo, jeg snudde på min tankegang, tok kontroll over mine følelser, valgte se fremover og skapte noe nytt.

For meg er julen den mest fantastiske tiden i året. Se noe nytt spirer frem. Jeg tror at om du bor i et telt på vidda, eller en villa i Holmenkollen er juleglede noe man skaper i sitt eget hjerte. Man tar det man har, om det er lite eller ikke, og skaper noe nytt og legger den gamle dritten bak seg. Om julen har vert preget av fyll og vold og vonde ting, eller glede og spenning og kos slik jeg har opplevd, kan man legge det ned og skape noe nytt.

Julaften de siste 20 år har vert med mange, eller med få. Vert sammen med andre som ikke hadde noen i jula, og sammen med familie i fullt hus.

Uansett kommer gleden innenfra og ikke fra det materielle, eller hvem som er der. Var det mulig for meg, da er det mulig for alle.

Selv om vi mangler noen i julen, kan vi bære de i våre hjerter og velge å prøve å nyte julen. Ønsker deg og din en fredfull og god juletid. En frelser ble født, hjertefred kan råde over hele vår jord.

Roger Nygård