Seier etter to år

KAMP: Etter å ha kjempet i to år kan nå Einar Topland vise fram parkeringstillatelsen som fjør det mulig å lovlig parkere på plasser reservert forflytningshemmede.

89-åringen måtte klage til Sivilombudsmannen før kommunen endret mening.

– Det er veldig greit å endelig få parkeringsbeviset tilbake, men det er for galt å bruke to år på denne saken. Kommunen burde ha kommet til denne konklusjonen mye tidligere, sier Einar Topland til Birkenesavisa.

Til tross for at en legeerklæring slår fast at Topland bare kan gå 50 meter uten hjelpemidler, fikk 89-åringen i 2016 avslag når han søkte kommunen om fornying av parkeringstillatelse for forflytningshemmede. Til tross for gjentatte klager lot ikke kommunen seg rikke.

Birkenesavisa skrev om saken første gang i mai 2017. Da hadde Topland fått avslag fra kommunen, påklaget dette, og fått avslag også i klagenemda. Seinere ble det klart at flere andre hadde fått avslag, og fellesrådet for eldre og funksjonshemmede engasjerte seg også i saken.

Tatt til følge

– Det har gått greit nok disse årene uten parkeringsbevis, for det er jo bare å holde seg hjemme. Ellers må en forsikre seg om at det er ledige plasser dit man skal, sier Topland.

Til slutt måtte han klage inn saken for Sivilombudsmannen, som etter en vurdering har bedt kommunen behandle saken på nytt. Sivilombudsmannen påpeker saksbehandlingsfeil, og manglende skriftlige rutiner for hvordan klager knyttet til parkeringstillatelse behandles.

27. september fikk Topland beskjed om at klagenemda besatt av politikere nå tar klagen til følge, og at han kan hente parkeringsbeviset på kommunehuset.

Strenge krav

– Det er rart at klagenemda nå enstemmig går inn for at jeg skal få parkeringstillatelse, mens det var seks mot to stemmer i min disfavør sist gang. Det må jo bety at de innrømmer feil, sier Topland.

Sivilombudsmannen påpeker i sin behandling av saken at kommunens avslag ikke er begrunnet, og at det stilles strengere krav til avslag når Topland allerede har parkeringstillatelse. I kommunens klagenemd er det dette som brukes som begrunnelse for nå å gi Topland parkeringstillatelse.

«Klagenemda mener det ikke er tatt tilstrekkelig hensyn til at saken gjelder fornyelse av parkeringstillatelse, og at det er lagt til grunn en for streng vurdering av fornyelse av parkeringstillatelse. Parkeringstillatelse innvilges.» heter det i vedtaket.

Beklager feil

– Vi har brukt mye tid på denne saken, og det er spesielt min sønn Dagfinn som har arbeidet med den. Uten han hadde jeg ikke klart å klage gang på gang. Jeg kan ikke skrive på datamaskin, og når jeg skriver for hånd er det ingen som klarer å lese det, sier Topland.

I sakspapirene til klageutvalget går det fram at kommunens administrasjon ved helse- og velferdssjef Bente Somdal ber politikerne stadfeste vedtaket om å ikke gi Topland parkeringstillatelse. Hun beklager at saksbehandlingsfeil har forsinka saksbehandlinga, og beklager at Topland ikke fikk begrunnelse for avslaget i 2016.

Bakgrunnen for at administrasjonen mener at Topland ikke oppfyller kriteriene for parkeringstillatelse er at behovet hans vurderes til å være sporadisk. Det påpekes også at det i 2011, da Topland sist fikk parkeringstillatelse, ikke var noen reel vurdering av saken. Somdal mener saken ville blitt avvist også i 2011, om saken hadde blitt behandlet etter forskriftene.