Ankes til kommunestyret

SIER JA: Nils Olav Eikenes (H) og Odd Gunnar Tveit (Frp) utgjør et mindretall som anker saken til kommunestyret.

Ja etter befaring i august, nei etter befaring i oktober.

– Da saken ble behandlet etter jordloven i august, ga vi beskjed om at administrasjonen sannsynligvis ville være negative til saken også etter plan- og bygningsloven. Dette er således ingen omkamp fra vår side, sier samfunnsutviklingssjef Halvor Nes i Birkenes kommune.

Tilbake i august var det fint og varmt i været når tjenesteutvalget dro på befaring på Tveide. Et enstemmig utvalg velger å si ja til fradeling. Siste dag i oktober er været betraktelig kaldere, og snøen ligger og lurer i skyggene når planutvalget befarer samme område. Denne gangen blir det nei.

Det spesielle med landbrukseiendommer er at fradelingsaker både skal behandles etter jordloven, og etter plan- og bygningsloven. I Birkenes gjøres det første av tjenesteutvalget, og det siste av planutvalget. Siden bruken av tomta er i strid med kommuneplanen, kreves det dispensasjon.

Vil ha garasje

– Her dispenserer vi oss fort til problemer. Både med tanke på at den store boligtomta seinere kan deles, og med hensyn til landbruket. Dette er snakk om en uvanlig stort tomt, sier ordfører Anders Christiansen (Ap) som leder planutvalget.

Parsellen på 2,7 dekar er tiltenkt brukt som tilleggsareal for Tveideveien 386, som har en tomt på 2,3 dekar. Dagens eier av boligeiendommen ønsker å bygge garasje på naboparsellen som i dag er klassifisert som landbrukseiendom.

– Har de søkt om en garasje, så har de vel bruk for det. Her er det en som ikke tar seg til rette, men faktisk søker, og det synes jeg vi skal premiere, sier Odd Gunnar Tveit (Frp).

Mellom to veier

Han utgjør et mindretall som i planutvalget stemmer for et forslag fremmet av Høyre. Når det forslaget faller, bestemmer mindretallet seg for å anke saken inn for kommunestyret.

– Denne parsellen ligger på nordsida av en driftsvei, og hele dette området mellom driftsveien og Tveideveien er tatt i bruk. Sånn sett blir dette en naturlig utvidelse. Det har ikke vært noen drift på denne lille lappen, og jeg foreslår at vi gir tillatelse, sier Nils Olav Eikenes (H).

Flere av politikerne påpeker at kartet i liten grad samsvarer med terrenget. Den aktuelle parsellen er helt flat, og egner seg i dag lite til dyrking av noe som helst. Flere biler står oppstilt på området.

– Det kan tenkes at området kanskje burde blitt fulgt opp. Vi skal ikke gjøre den samme feil som vi har gjort andre stedet, og blande ulike interesser. Jeg synes ikke vi skal utvide dette til enda mer boligformål, sier Linda Hye (Ap).