Skryter av god mat

FORNØYD: Thor Egil Haugen kan bekrefte at maten på Birkenes sykehjem er god. Her blir han servert av sykehjemsjef May Ødegård og sitter til bords med fylkesordfører Gro Bråten (Ap) og ordfører Anders Christiansen (Ap).

Fornøyde ansatte og fornøyde brukere etter at kommunen gikk over til fire daglige måltid.

– Maten er veldig god, serveringa er fin, og personalet er hyggelige og flinke til å prate med oss. Maten smaker godt, og for min del er brødet det beste, sier Maren Søbye.

Som alle de andre gjestene på Birkenes sykehjem får hun nå ferskt brød og varm suppe til lunsj fem ganger i uka. Både brød og suppe lages fra bunnen ved kjøkkenet i første etasje.

– Vi fjerna kaffe og kaker som et eget måltid og innførte lunsj i stedet for noen år siden. Først serverte vi smudie, men det var ikke veldig populært, spesielt om vinteren. Så vi gikk kjapt over til varm suppe og ferskt brød, sier enhetsleder May Kristin Ødegård ved sykehjemmet.

Lokalt kjøkken

Onsdag fikk kommunens kjøkken og sykehjem besøk av fylkesordfører Gro Bråten (Ap). Hun reiser rundt for å besøke alle fylkets kommuner, og det er ordfører Anders Christiansen (Ap) som har valgt å vise henne nettopp kommunens kjøkkenfasiliteter.

– Kommunen har et eget kjøkken, og det er jo et valg som er tatt. Det er jo mulig i dag å kjøpe inn mat eksternt, og varme det opp lokalt. Jeg som har kontor like ved kjøkkenet legger daglig merke til at de gjør en god jobb. Det er verdifullt for kommunen å ha eget kjøkken, sier Christiansen (Ap).

Mens enkelte kommuner får kritikk for maten som serveres, ser ikke det ut til å være tilfellet i Birkenes. I tillegg til å servere varm lunsj, har kommunen de seinere årene fordelt alle dagens måltid jevnt utover hele dagen.

SUPPE: Fem dager i uka får beboerne på Birkenes sykehjem servert varm suppe og fersk brød til lunsj.

Tilbud til alle

– For pasientenes del blir hverdagen mer innholdsrik når vi sprer måltidene utover dagen, sier Ødegård.

Kommunens kjøkken ble bygget i 2003, og før det holdt de til i sykehjemmet. I tillegg til å servere mat til sykehjemmet, serves kommunens ansatte i kantina, og hvem som helst står fritt til å kjøpe seg middag i halvt ett tida. I dag er det rundt 15 personer daglig som gjør dette.

– Vi vil veldig gjerne at folk utenfra kommer hit for å spise, for det har flere fordeler. Hvis de bor i nærheten er gåturen hit veldig sunn, det er sosialt å spise sammen med andre, og maten vi serverer er næringsrik og god, sier kjøkkensjef Kenneth Johannessen.

For kjøkkenets del har de nye rutinene kun ført til at de disponerer dagen annerledes. Det er gjort små endringer i turnusen for de 3,5 årsverkene i tillegg til en lærling.

Tverrfaglig

– Gjennom møter med sykehjemmet følger vi nå ukentlig opp hvordan pasientene får i seg mat. Vi snakker om ernæring og underernæring og følger progresjonen tett, og samarbeider om å sette inn tiltak ved behov. Samarbeidet mellom kjøkkenet og sykehjemmet er veldig bra, sier han.

Sjefen ved sykehjemmet er tilsvarende fornøyd. Hun forteller at gjestene skryter av maten.

– Vi har eksempler på gjestepasienter som har ligget hos oss, og som har skrytt av maten når de er sendt hjem til sin egen kommune. En av dem fortalte at hver dag var en fest i Birkenes. Slikt er hyggelig for oss å høre, og mat kan være den beste medisin. God mat er viktig blant annet for at sår skal gro, sier Ødegård.

HYGGELIG: Mariann Ohrvik serverer Maren Søbye, som slår fast at maten er god og personalet hyggelige på Birkenes sykehjem.

Stimulerer appetitten

Dagens gjest, fylkesordfører Bråten, mener kommunen ser ut til å ha mye igjen for å endre rutinene med tanke på matservering og innhold. Hun mener kommunen har fordeler av å ha eget kjøkken.

– Jeg tror eget kjøkken gir en større mulighet til å tilpasse maten til brukerne. Du kjenner matlukta i et lengre perspektiv ettersom den lages lokalt, og det stimulerer appetitten. Eget kjøkken gir også kommunen mulighet til å legge til rette for lærlinger, samtidig som det oppstår en tverrfaglighet når kokken deltar på møter med sykehjemmet, sier Bråten, og legger til:

– Fylkeskommunen har jo ikke så mye med den eldre del av befolkninga, men også for oss er folkehelse viktig og når det kommer til ernæring er kjøkkenet viktig.

Fornøyd hver dag

Tilbake til lunsjen på sykehjemmet slår Thor Egil Haugen fast at den gode maten ikke bare skyldes besøket av ordfører, fylkesordfører og presse.

– Nei, maten her er god hver eneste dag, det er den, sier Haugen.

– Ja, jeg må si meg enig i det, sier Søbye.

De blir servert av Mariann Ohrvik, som også setter pris på et lokalt kjøkken.

– Sykdomsbildet til pasientene forandrer seg over tid, og det gjør også appetitten. Da er det greit for oss å ha en kort vei til kjøkkenet, slik at vi kan se på alternative løsninger. Mat skal man uansett få, også om det er behov utover de faste måltidene, sier hun.