Renoverer idrettsanlegget

FORSKALING: Martinius Topland og Steffen Ravnåsen Solvang trives med å jobbe dugnad, og har fått lov å rive forskalinga til støttemuren. De to ser fram til å få kunstgress under fotballskoa.

For tredje gang legges dekke på fotballbanen på Herefoss. Enkelte har bidratt ved alle anledningene.

– Støttemuren fra 1958 har gjort sitt, og nå byttes den ut. Dette arbeidet blir gjort på dugnad slik at vi sparer penger når vi har mulighet til det. Så langt er det lagt ned mellom 150 og 200 dugnadstimer på banen, sier prosjektleder Anders Topland i Herefoss idrettslag.

Grusbanen ved siden av skolen på Herefoss er moden for oppgradering, og idrettslaget har i løpet av de neste månedene tenkt å bruke 2,3 millioner kroner på et helt nytt anlegg.

– Idrettslaget er heldige som har fått generøse bidrag til finansiering. De viktigste to inntektskildene til dette prosjektet er Birkenes sparebank og idrettslagets egne inntekter på Øynaheia. Bidragene derfra er helt avgjørende for gjennomføringa av prosjektet, sier Topland.

Halv million

Til sammen har idrettslaget fått én million kroner fra tippemidlene som deles ut av overskuddet fra spillene til Norsk Tipping. Birkenes sparebank har bidratt med en halv million, og Birkenes kommune 200.000 kroner.

Mens dugnadsarbeidet nå pågår for fult, vil selve dekket på idrettsbanen byttes til våren av profesjonelle aktører. Topland håper banen vil være klar for bruk før sommeren 2019.

– Mange er flinke til å stille opp, men det det er noen gjengangere som er ekstra flinke, og vi har plass til flere. Jeg håper så mange som mulig vil finne tid til litt dugnadsarbeid i tida framover, og legger til:

– Et oppgradert anlegg vil bety veldig mye, både for barn, unge og voksne i Herefoss. Ikke minst vi voksne har jo godt av å komme oss ut.

PROSJEKTLEDER: Anders Topland forteller at Herefoss idrettslag bruker 2,3 millioner kroner på oppgraderinga av idrettsanlegget. Akkurat nå arbeides det dugnad med ny støttemur.

Grep om støvsky

Han forteller at ny opprustet bane vil inkludere kunstgressbane for fotball, løpebaner for 60 meter, ny lengdehoppbane og kastering for kulestøt og diskos. Videre vil ballfangernett og belysning opprustes.

– Når det spilles fotball her om sommeren er det en enorm støvsky, fordi vi ikke lengre får tak i bindemiddel til grusa. Det var et alternativ å bygge vanningsanlegg, men idrettslaget falt ned på kunstgress som det beste alternativ, sier Topland til Birkenesavisa.

I utgangspunktet ble det anlagt naturgress da banen så dagens lys i 1958. På 90-tallet ble dette byttet ut med grus, og nå er det altså kunstgress som ligger på trappene. Om denne transformasjonen kan prosjektlederens far, Hans Arne Topland, berette mer.

Skolen viktig

– Jeg var ikke så gammel i 1958, men jeg husker det ble henta jord fra utgravinger ved Hanefossen, som ble brukt da vi anla gressmatte her. På 90-tallet ble det for krevende å holde gressmatta ved like, og den ble bytta ut til fordel for grus, sier han.

Topland senior har med det hatt en finger, eller traktor, med i spillet ved alle tre anledninger. For både i 1958, på 90-tallet og i dag er dugnadsinnsatsen levende.

– Idrettslaget bidrar gjennom hele året med dugnad på banen, som også kommer skolen til glede. Bidraget fra kommunen er beskjedent, og vi får vel 10.000 kroner i året, sier han, og legger til:

– Dette blir stort for hele bygda, og det blir flott når det er ferdig. Vi gjør gladelig dette om vi får beholde skolen. Uten den blir ikke bygda den samme.

GJENGANGER: Hans Arne Topland bidro i byggingen av den første fotballbanen på stedet, og bidro når gresset ble bytta ut med grus på 90-tallet. Også nå er han på plass med traktoren.

Gøy å rive

Lørdag var 14 medlemmer av idrettslaget i sving på idrettsplassen, og Topland den yngre forteller at rundt 20 personer har vært involvert i dugnad så langt.

– I tillegg kommer en god hærskare barn som danner et godt fundament for framtidig dugnadsinnsats, påpeker han.

Også når lokalavisa stikker innom litt tidligere i uka jobbes det i alle ender av banen. Martinius Topland og Steffen Ravnåsen Solvang går med hammer og arbeidslyst løs på forskalinga som foreløpig har gjort sitt.

– Det er gøy med dugnad, og det er i alle fall gøy å rive forskaling. Jeg vil nesten si det er gøyere å rive enn å bygge, sier Steffen til Birkenesavisa.

Duoen spiller begge fotball, og ser fram til å legge kunstgresset under sine føtter.

– Ja, for det er jo ganske vondt å falle på grus, så jeg ser fram til å spille fotball på kunstgress, sier han.