Avviser erstatningsansvar

AVVISER: KS-advokat Øyvind Renslo og oppvekstsjef Marianne Moen Knutsen avviser erstatningssøksmålet. I bakgrunnen rettens administrator Elin Moseidjord.

Rektor kalte inn til møte med både elever og foresatte for å få slutt på mobbing.

– Klienten min er utsatt for mobbing i den grad at hun er varig medisinsk invalid, sier advokat Arvid Kjærvik fra Sørlandsadvokatene i Kristiansand.

Tirsdag møtte han og den tidligere skoleeleven Birkenes kommune i retten i Kristiansand. Det er satt av tre hele dager til saken, og første rettsdag gikk med til saksøkers innledningsforedrag, og saksøktes innledningsforedrag.

Kjærvik og klienten setter fram et erstatningskrav på totalt 1,8 millioner kroner. Som kompensasjon for fremtidige inntektstap og menerstatning krever saksøker 1,49 millioner. I tillegg ønsker saksøker 30.000 kroner til psykologhjelp ett år, og fremtidige ekstrautgifter til reise og psykologhjelp på 233.361 kroner.

Kommunen bestrider ansvar

– Denne saken dreier seg om alvorlig mobbing, og vi mener skolen ikke klarte å gi henne den beskyttelsen hun hadde krav på. Det ble ikke satt inn adekvate tiltak, og oppfølgningen er heller ikke dokumentert av skolen, sier Kjærvik.

Dette bestrider Birkenes kommune, som stiller i retten med KS-advokat Øyvind Renslo og oppvekstsjef Marianne Moen Knutsen.

– Vi mener det ikke er har forekommet mobbing i den grad saksøker påstår, og vi mener kommunen har satt inn adekvate løsninger for den situasjonen som fant sted. Det er derfor ikke grunnlag for et erstatningskrav, sier Renslo til Birkenesavisa.

Kommunen bestrider videre at det har skjedd en skade som følge av forholdene på skolen, og avviser dermed eventuelle årsakssammenhenger mellom skoleforholdene og PTSD-diagnosen.

Obligatorisk foreldremøte

I retten brukes det mye tid på å gå gjennom elevmappe til vedkommende. Hele barneskolen og ungdomsskolen har saksøker gjennomført i Birkenes. I femteklasse forteller hun at det ikke alltid er like enkelt på skolen, men svarer avkreftende på om mobbing finner sted.

Året etter, i sjetteklasse, bekrefter hun gjennom en trivselssamtale at mobbing finner sted. Saksøker trives godt på skolen, men blir mobbet og holdt utenfor. Det påpekes at lærerne gjør lite for å forebygge dette.

Fra dokumentasjonen framlagt av Kjærvik ser dette ut til å eskalere, og i 7. klasse innkalles det til et obligatorisk foreldremøte sammen med elevene. Daværende rektor lager et referat, og under opplesning av dette, bryter den tidligere skoleeleven ut i gråt i retten.

Alle hater henne

– Det vises til en bursdag i femteklasse hvor alle er invitert, men bare tre kommer. Min klient blir lei seg, og griner i sin egen bursdag. Rektor beskriver at ting blir ødelagt på skolen. Det legges meitemark på stolen hennes, og klienten min blir truet og skremt, sier Kjærvik, og fortsetter å referere:

– Elevene demonstrerer tydelig at de ikke vil sitte sammen med saksøker. Kommentarene blir mer direkte og åpenlyse. Hele klassen viser henne ryggen.

Mobbingen skal ifølge rektorens referat ha pågått siden 5. klasse. Ifølge rektors referat så «hater alle» skoleeleven som nå saksøker kommunen. Elever får beskjed fra andre elever at de ikke skal henge sammen med saksøker.

Rektor skriver videre at det settes inn en rekke tiltak. I årene som følger er det varierende om skoleeleven svarer at hun blir mobbet på de årlige elevsamtalene.

Sakkyndige strides

Flere sakkyndige har undersøkt kvinnen som nå er i 20-årene. Professor Tor Ketil Larsen mener den tidligere skoleeleven lider av posttraumatisk stresslidelse (PTSD), som følge av mobbingen på skolen.

– Larsen er en klassisk og streng spesialist som ikke ser PTSD over alt. I denne saken konkluderer han med at det er sammenheng mellom mobbinga og diagnosen. En annen sakkyndig, professor Trond Heier, konkluderer med at det er ADHD og ikke PTSD, sier Kjærvik, og konkluderer selv:

– Vi mener begge har lang erfaring og er flinke folk, men etter vår oppfatning er Heiers konklusjon feil. Dette vil vår sakkyndige utrede rundt.

Gjemte seg unna

I samtale med sakkyndig har den tidligere skoleeleven beskrevet mye mobbing, spesielt i 6. og 7. klasse. Det skal ha vært spesielt to personer som mobbet, men mange andre bidro. De andre elevene skal ha skreket når hun kom nær dem, og børstet henne av seg som hun var en «vemmelig bakterie».

Mobbingen skal ifølge samtalene ha skjedd ukentlig, om ikke daglig. Hun gjemte seg ofte unna på toalettet, eller på utearealet utenfor skolens område.  Hun var redd for å fortelle om mobbinga hjemme, fordi hun var redd for represalier fra de andre barna.

Hun fortalte det ikke til læreren i 1. til 4. klasse, fordi hun ikke hadde respekt for læreren. I dag prøver hun å unngå tidligere elever, og trives best hjemme. Hun har under en samtale med sakkyndig konfrontert en tidligere påstått mobber over SMS, men vedkommende avviste at mobbing fant sted, og brukte grove ord i svarmeldinga.

Rettssaken fortsetter onsdag med 13 vitneforklaringer. Torsdag skal ytterlige fire vitner føres for retten, før det er tid for prosedyre og avslutning. På vitnelista står flere tidligere rektorer, lærere, medelever og flere sakkyndige.