Kutter ikke nok

KUTTFORSLAG: Jon Inge Holm (H), Trygve Endresen (H) og Odd Gunnar Tveit (Frp) i relativt godt humør etter gruppearbeidet.

Politikerne opplever det krevende å kutte for å dekke inn tapet av eiendomsskatt.

– Dette er ikke nok, så jeg håper dere i de andre gruppene kan supplere med kutt. Vi antar det er kutt for rundt én million kroner her, sier Britt Kalnæs (Ap).

Heller ikke politikere er skånet for gruppearbeid når de møtes til temamøte, og Kalnæs presenterer kuttforslagene til ei gruppe bestående av politikere fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti.

Intensjonen med arbeidsmøtet er å signalisere en vei videre for rådmannen, som har fått slankere lommebok etter at politikerne i sommer kuttet eiendomsskatten for neste år.

Seks millioner må spares inn, pluss fire millioner som følge av andre forhold. Bak mange av forslagene har gruppa satt spørsmålstegn.

En erkjennelse

– Ja, det er mange spørsmålstegn, og blir de stående er det ikke snakk om store kutt, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Dette var ikke lett, er de enige om. De vil helst unngå å kutte i ikke-lovpålagte tjenester som ungdomsklubb, kultur og idrett.

– Selv om det ikke er lett, er det en god øvelse. Det er ikke lett, men vi har i det minste kommet til den erkjennelsen. Det er lett å si hva tjenester man ønsker, men ikke så lett å peke på hvilke man skal kutte, sier Geir Colbjørnsen (KrF).

Privatiseringer

Ingen av de to andre gruppene spesifiserer hva kuttene totalt kan spare kommunen for. Gruppa bestående av Fremskrittspartiet og Høyre, som begge stemte for halvering av eiendomsskatten, spør om det lar seg gjøre å privatisere barnehagene og oppmålingsenheten.

– Det bør være en del å spare på privatiseringer, sier Jon Inge Holm (H).

Han får ikke støtte av oppvekstsjef Marianne Moen Knutsen. Hun mener det blir dyrere for Birkenes om alle barnehagene privatiseres, ettersom kommunen da må betale statlige satser til barnehagene. I dag beregnes satsene ut fra hvordan kommunen driver sine egne barnehager, og dette er ifølge Knutsen under de statlige satsene.

Uspesifiserte kutt

– Vi vil legge til rette for jevn vekst i befolkninga, blant annet med å kutte i eiendomsskatten. Slik kommer det flere folk, flere skattebetalere og mer statlige tilskudd til kommunen, sier Holm.

Han synes ikke det er lett å gi noe eksakt tall for mye forslagene utgjør i kroner og ører. Det har heller ikke Anders Topland (Sp) som presenterer forslagene fra Senterpartiet, Peter Ross (Uavh.) og eldrerådets representant Karl Johan Tveiten.

– Det gir ikke all verdens, men fjerner man bunnfradraget på eiendomsskatten kan kommunen hente inn noen kroner der. Det bør være mulig å privatisere enkelte tjenester innen teknisk, og kommunen bør selge både utmark og grendehus de ikke trenger, sier Topland.