Guide til Birkelandsdagene

MUSIKK: Tuva Senum Lie er ikke ukjent med Birkelandsdagene, og også i år er hun å finne på scenen. Her fra 2015.

Tre spennende dager med mye som skjer på Birkeland står for døra.

– Kulturdagene i Birkenes startet opp i 1992 med arrangement tre dager til ende. Opp gjennom disse 26 årene har det vært variert og stor aktivitet i området rundt Birkeland, sier kulturleder Wenche Flaa Eieland i Birkenes kommune.

Til helga er det igjen klart for Birkelandsdagene, og flere tusen mennesker pleier å innta bygda i løpet av dagene. Nå er det Birkenes Sparebank, Birkenes Speidergruppe, Agder Motorhistoriske klubb (AMK), Kristiansand Automobilklubb (KAK), Birkenes IL (fotball- og skiskyttergruppa) Stiftelsen Birkenes bygdemuseum, Birkenes Menighet, Birkenes bondelag og Birkenes kommune ved kulturkontoret som står bak arrangementet.

– Vi er klare til å ønske folk velkommen igjen. Det vil garantert yre av liv disse tre dagene vi nå står foran, sier Eieland.

Slik beskriver kulturlederen hva som skal skje fredag, lørdag og søndag:

Marked og konsert

Birkenes Speidergruppe starter dagene med stor aktivitet på Strøget fredag 17.august. Tobias jorde og deler av Strøget blir omgjort til et stort marked, og det blir flust med salgsboder, ulike aktiviteter og underholdning utover ettermiddagen. Markedet åpner klokka 14.

Klokka 17.00 blir det magisk familieshow med Jan Øyvind Larsen. Han er visstnok kjent som en av Norges beste tryllekunstnere. På kvelden klokka 19.00 arrangerer Birkenes Sparebank stor gratis sommerkonsert på Tobias jorde med de kjente artistene Gisle Børge Styve og Heine Totland.

– Vi gleder oss til å oppleve de på Tobias jorde! Vår lokale sangfugl Tuva Senum Lie har i år debutert med singelen «Stein i skoen». Hun både skriver låter og synger, har flyttet til Oslo og satser på musikk framover. Vi får et spennende gjenhør med henne sammen med sitt band, sier Eieland.

Også lokale Celine Lunder vil opptre! Hun har utviklet seg stort de siste årene og både synger og spiller gitar. I fjor representerte hun Sørlandet på UKM-festivalen i Sandnes.

– Ta med deg stol og naboen, og vi garanterer en flott opplevelse på jordet! Birkenes Sparebank vil også dele ut sin talentpris denne kvelden. Det pleier ofte være 2.000 til 3.000 mennesker på konserten. Om det skulle bli litt regn – kle deg godt og ta på regntøy, sier hun.

Delemarked og kortesje

I 1996 startet Agder Motorhistoriske klubb opp delemarked og veteranbiltreff utenfor Birkeneshallen, og dette ble raskt populært. I 1997 ble arrangementet en del av kulturdagene. I 1998 inngikk de samarbeid med fotballgruppa i Birkenes IL for å ta høyde for å utvikle arrangementet ytterligere.

Ettersom årene gikk ble Birkeneshallen og plassen utenfor for liten. I 2005 ble arrangementet flyttet til Birkenesparken og er siden blitt der. Omfanget av arrangementet økte og man fikk med skiskytterne også på arrangørsiden.

– Det blir masse liv og røre i parken med brukt- og delemarked, veteranbilutstilling, underholdning, barneaktiviteter, veteranbilparade med Amerikanere fra 1950 til 1959 som tema. Nytt av året er at det er åpnet opp for at barn og unge kan ha egen salgsstand, sier Eieland.

Det lages et eget «Barnas hjørne». Det er mange barn som har både leker og utstyr de har vokst fra og gjerne kan selge til andre. Barnestanden koster 50 kroner.

Det blir trialoppvisning ved Herefoss IL trialgruppe som nå har over 60 medlemmer og flesteparten barn og unge. Tradisjonen tro blir det også olabilløp i Sykehjemsbakken i regi av KAK.

– Delemarkedet er et av Sørlandets største i denne sjangeren. De siste årene har det vært over 4.000 mennesker innenfor portene! Når det gjelder olabilløpet gjelder det å ta en kjapp tur på søpla, og finne noen barnevognshjul, og sett i gang å mekke sin egen bil, sier hun.

«The last Time band» vil spille i Idrettsparken og bandet består av; Jan Erik Moen bassgitar og vokal, Hans Petter Bentsen trommer og Tor Einar Jacobsen elgitar og vokal. Bandet spiller i sjangeren blues og rock og da passer det fint at en gjeng fra «Kom og Dans» blir med og skaper stemning.

– «Kom og dans» er ei aktiv gruppe som har egne dansekvelder på låven hos Sol og Knut Suggelia. Det vil også bli innslag fra lokale talenter, sier Eieland.

Grashamdagen søndag

Stiftelsen Birkenes bygdemuseum står for avslutningen av dagene i idylliske omgivelser på museet på Grasham søndag 19. august. Dagen starter med friluftsgudstjeneste ved Frode Eikrem og Birkenes Hornmusikk.

– Etter gudstjenesten begynner selve museumsdagen, og da er temaet «potet». Det blir blant annet potetopptaking med hest, konkurranser der poteter inngår, og selvsagt komper på menyen, sier hun.

I det autentiske snekkerverkstedet fra 1950-tallet kan man oppleve reimdrevne maskiner, og barna kan forsøke seg som snekkere. Det mekaniske verkstedet vil ha åpne dører. Her kan man studere motorer, maskiner, Svalandsruta og andre restaurerte kjøretøy.

Utstillingene for Birkenes Sparebank, Vollans landhandel, Lillesand- Flaksvandbanen samt den faste lokalhistoriske utstillingen om fortida i Birkenes vil være åpne.

– Røyk og hammerslag fra smia hører også med på en dag som denne. Museet samarbeider med Birkenes bondelag, noe som betyr at dyr blir en viktig del av opplevelsen. Museumskafeen er selvsagt åpen, og i tillegg blir det musikk, demonstrasjoner, utstillinger, salgsboder og overraskelser, sier hun.