Trail trakk hordene

HINDER: Bjørnar Stie forserer pallene som er lagt ut under Birkelandsdagene.

Trailklubben på Herefoss har på få år vokst seg stor og sterk, og publikum strømmet til under Birkelandsdagene.

– Det er skikkelig gøy å kjøre trail, og det aller gøyeste er vel bare å kjøre og steile med forhjulet. Vanskelig er det heller ikke, sier Theo Solheim (7) til Birkenesavisa.

Lørdag under Birkelandsdagene viste trailgruppa i Herefoss idrettslag seg fram for publikum. Om det så glissent ut i idrettsparken, utgjorde hordene av folk et godt publikum samlet rundt den provisoriske trailbanen på grusplassen.

– Det morsomste er å kjøre rundt i skogen, og ikke på grus som i dag. Nå har jeg kjørt i tre år, og synes ikke det er særlig vanskelig, sier Alexander Stoveland (7).

Nytt av året er at også barn som har fylt fem år kan sette seg bak rattet i klubben, og kjøre trailsykkel på opptil 80 kubikk. Oliver Møller Antonsen er blant klubbens yngste førere, og føler allerede han er ganske flink.

– Han er naboen min, og når jeg begynte så tenkte han at det ville være gøy å være med, sier Theo om naboen Oliver.

TRIO: Oliver Møller Antonsen, Theo Solheim og Alexander Stoveland trives med trail.

God rekruttering

I oppstartsåret strømmet 70 førere til trailklubben kan Frode Eikrem fortelle. Så langt i år har det kommet til 14 nye, og i høst blir det nye muligheter for kurs dersom enda flere vil være med. Eikrem forteller at det er stort fokus på sikkerhet i sporten.

–  Heldigvis har vi mange foreldre som bruker tid og stiller opp for barna. Det at mange foreldre blir med barna gjør dette til et flott familieprosjekt, sier Eikrem til Birkenesavisa.

I oppvisningsbanen under Birkelandsdagene får han blant annet selskap av sønnen som også kjører. Eikrem påpeker at sporten krever sitt.

– Det er god trim, og under en økt så bruker man hele kroppen godt. Det er 70 kilo sykkel som skal håndteres, og man må bruke kroppen som balanse, sier han.

UNGE: Eline Heia og Oliver Møller Antonsen utgjør de yngste utøverne i klubben.

Krevende sport

Vanligvis kjører ikke klubben trail på grusbane med paller som hinder. Det er mest for oppvisning. Klubben disponerer et større område på Stoveland hvor de kjører i skog og fjell.

– Løypene er beregnet til to minutter, og hensikter er å kjøre gjennom den uten å ha beinet nedi. En konkurransedag går gjerne over seks timer, og da merker man det godt i kroppen, sier Eikrem, og legger til:

– I mange år har bilcross vært det store i Birkenes, men nå kan altså motorinteresserte barn helt ned i femårsalderen kjøre trail, det er moro.

KONTROLL: Theo Solheim kommer seg over, mens de voksne sikrer.