Største bestilling hittil

LYS: Arne Knudsen og Trygve Raen fra BTG legger en siste hånd på verket, lysmastene.

Birkenesbedrift leverer lys til gangstien mellom Fjære og Fjæreheia.

– Stokkene til masta kommer fra Tre3 og Aanesland fabrikker, og resten står vi for. Nå justerer vi de siste innstillingene. Veivesenet ønsker at disse skal lyse åtte timer fra det blir mørkt, og da får de det selvsagt slik, sier Trygve Raen til Birkenesavisa.

Sammen med Arne Knudsen fikser han de aller siste detaljene på lysmastene langs grusveien mellom Fjære kirke og amfiet i Fjæreheia. I løpet av sommeren skal flere tusen publikummere gå denne veien, fram og tilbake, til forestilling i Kildens mektige amfi.

– Noen steder står mastene ganske godt i skyggen, men jeg tror de får tilstrekkelig sollys til at de kan skinne gjennom sommernatta, sier Raen.

Rask utvikling

Lysmastene som nå lyser opp veien i Grimstad er en videreutvikling av prototypen som BTG avduket på Gimlekollen i Kristiansand i vinter. Så fort har utviklinga gått, at Raen og kollegaene ikke hadde produksjonstegninger når Statens vegvesen la inn bestilling på lysmaster i mai.

– Det er på bestilling fra Aust-Agder fylkeskommune vi har ordnet belysning langs veien, og det var ganske tilfeldig at vi bestilte fra BTG. Vi kom over brosjyren for disse nye mastene, og da vi tok kontakt var BTG svært ivrige på å få til noe sammen med oss, sier Bjarne Hillesund fra Statens vegvesen til Birkenesavisa.

Han er ikke den eneste mannen i gul jakke når lysmastene vises fram for offentligheten fredag. Det samme er Tor Helge Haaland fra samme etat, mens Kai Winge fra Mesta og Rune Øfstebø fra Kilden også har tatt turen.

FORNØYD: En fornøyd gjeng med lysmaster i bakgrunnen. Fra venstre Trygve Raen (BTG), Rune Øfstebø (Kilden), Bjarne Hillesund (Statens vegvesen), Kai Winge (Mesta), Tor Helge Haaland (Statens vegvesen) og Arne Knudsen (BTG).

Spleiselag for publikum

– Dette er et spleiselag. Fylket har betalt for lyset, Kilden har betalt for å sikre fjellet, og Grimstad kommune skal seinere sørge for drikkevann til amfiet. I dag kjører man vann inn med tankbil, sier driftsteknikeren fra Kilden.

Fra deres ståsted er det «helt fantastisk» at publikum nå kan gå en opplyst sti til og fra forestilling.

– I løpet av sommeren er det tross alt veldig mange som spaserer gjennom skogen her, sier han.

Haaland fra veivesenet forteller at det er behovet som har stått i fokus når veivesenet har valgt lysmastene fra BTG. Det er i utgangspunktet ikke behov for veibelysning på stedet.

Lyse sommernetter

– Det er publikum på Kilden som skal bli opplyst, og vi trenger da i utgangspunktet kun belysning på seine sommerkvelder. Nå skal disse mastene stå her hele året, og da benytter vi anledninga til å høste erfaring med produktet også om vinteren, sier Hillesund.

Raen er ikke bekymret. Tester som er gjort viser at solcellepanelene trekker nok strøm til å holde lampene i gang også om vinteren. Etter lanseringa i vinter, opplever BTG en del oppmerksomhet rundt de nyskapende lysmastene.

– Vi opplever mye interesse, og mange har lyst til å prøve lysmastene. Naturlig nok er en del skeptiske om hvor godt de virker, og bestiller et par stykker. Vi vet hvor godt de virker, og har fullt trøkk på salg, sier Raen, og legger til:

– At Statens vegvesen nå velger oss er veldig viktig for oss.

Fjær på Fjære

Han påpeker at veivesenet stiller en rekke krav til sine leverandører, og produktene som de bruker langs norske veier. At veivesenet når har kjøpt lysmastene ser han på som en fjær i hatten.

– Ja, det har stor verdi for oss at de så langt er fornøyde, sier han.

Kollega Knudsen legger til, og får lov å avslutte seansen blant lysmaster, menn i høysynlighetstøy og knott i skogen på Fjære:

– Dette er den desidert største ordren vi har hatt, og siden vi fikk bestillinga i mai har vi kastet oss rundt og fått dette til sammen med veivesenet.

LYS NATT: Trygve Raen gjør de siste innstillingene på lysmasta som skal lyse åtte timer fra mørkets frembrudd.