Fra Birkebilla til Hakkebakkeskogen

EKORN: Tonje Frigstad fra Birkeland er i sommer å se som Ekorn-Lise i Hakkebakkeskogen i Dyreparken i Kristiansand. Den samme rolla har hun tidligere spilt i Birkebilla.

Om sommeren går Tonje Frigstad i forkledning foran et tog av elleville barn.

Noen klipper plener, andre passer barn eller selger is. Få har samme sommerjobb som Tonje Frigstad fra Birkeland. Hun spiller Ekorn-Lise i Hakkebakkeskogen i Dyreparken.

– Nå kjører toget, roper Ekorn-Lise, og nynner fornøyd.

Hverken nasjonalt eller internasjonalt kjenner en til tilsvarende teaterstykker som spilles med samme hyppighet. Hver dag, hvert kvarter, ruller nemlig tribune-toget inn i Hakkebakkeskogen. Med jevne mellomrom dukker karakterene fra Hakkebakkeskogen opp mellom trær og busker og har små spille-scener.

I løpet av de neste ukene skal Frigstad og de andre rolleinnehaverne i Hakkebakkeskogen til sammen gjennomføre mer enn 11.000 spillescener. Det er 1.155 teaterminutt per dag i den lille skogen, ifølge en pressemelding fra Dyreparken.

Barndomsdrøm

– Jeg har alltid drømt om å være skuespiller. Da jeg var rundt ti år, satt Birkebilla musikkteater opp Hakkebakkeskogen og jeg husker jeg var strålende fornøyd som fikk spille rollen som Ekorn-Lise, sier Frigstad, og legger til:

– Fortellingen om Hakkebakkeskogen er jo en fortelling jeg har vokst opp med fra jeg var bitte liten, og jeg synes det er utrolig gøy at jeg står her åtte år senere med samme rolle som sist.

Helt siden Dyreparken åpnet Hakkebakkeskogen, har det vært stor kamp om skuespillerrollene. Det er bare en liten del av de som søker, som kommer gjennom nåløyet.

– Pappa sendte meg en lenke på Facebook om at det ble holdt auditions samme dag som søknadsfristen. Jeg sendte en søknad bare for gøy. Noen dager senere fikk jeg spørsmål om jeg kunne stille på audition neste dag, sier hun.

Egentlig hadde Frigstad en stor kjemiprøve samme dag, men den ble nedprioritert. Etterpå ble hun gående og vente på svar fram til 14.mars.

– Det var bursdagen min. Jeg hadde akkurat bestått oppkjøring til sertifikatet, da Dyreparken ringte og spurte om jeg hadde lyst til å spille Ekorn-Lise i Hakkebakkeskogen. Det var litt av en bursdag, sier Frigstad, og smiler.

Barnas ansiktsuttrykk

Hun smiler like bredt når hun står foran i tribunetoget og får med barn og voksne på sang. Ikke en stein, et tre, ei grein eller en mosedott er flyttet på – med mindre det har vært helt nødvendig. Det skal skape en eventyrlig stemning både for publikum og for skuespillerne.

– Ekorn-Lise er et av ekorn-barna. Hun hilser på publikum i starten og tar dem med rundt i skogen med tribunetoget. Rollen inkluderer både at jeg interagerer med skuespillerne på scenene i skogen, passer på publikum underveis og styrer toget. I tillegg synger og spiller jeg, sier Frigstad, og avslutter:

– Det aller beste med rollen er å se ansiktsuttrykkene til barna som lever seg helt inn i Egners univers.