Øker godtgjørelsene

NEI: Petter Ross vil ikke ha høyere godtgjørelse for politikerne.

To politikere stemte mot høyere godtgjørelse til seg selv.

– Justeringene er beskjedne, men for meg er dette et prinsipp. Jeg ser på det å være folkevalgt som en dugnad. Med det trykket som er på eiendomsskatten kan ikke jeg være med på å øke politikernes godtgjørelse. Får jeg ned eiendomsskatten er det mer en god nok godtgjørelse, for den fordeles på alle boligeiere i kommunen, sier Petter Ross (Uavh.).

Sammen med en rekke andre politikere har han sittet i en arbeidsgruppe som har sett på reglement for godtgjørelse av folkevalgte. Sammen med Trygve Endresen (H) stemmer han i kommunestyret mot forslaget fra gruppa, som innebærer en moderat økning i godtgjørelsene.

Hva man taper

–  Det har vel aldri vært et spørsmål om hva vi tjener på å være politiker, men heller hva vi taper. Jeg har sympati for Ross sine synspunkter, men dette er ikke noe man blir rik på, sier Håkon Reinertsen (Ap).

Få av politikerne går på talerstolen i saken. Odd Gunnar Tveit (Frp) mener politikere ikke bør tjene mye på arbeidet som folkevalgt.

– Men med tanke på alt man gjør, er det utrolig dårlig timebetaling i dag, sier han.

Trappet ned på jobb

I dag godtgjøres ordføreren med 75 prosent av stortingsrepresentantenes grunnlønn, og varaordfører får ti prosent av ordføreres godtgjørelse. Disse satsene endres ikke. Grunnlønna til stortingsrepresentantene er for tida 928.602 kroner.  Det vil si at ordføreren i Birkenes godtgjøres med 696.451 kroner, mens varaordføreren får 69.645 kroner.

Leder av tjenesteutvalget får i dag fem prosent av ordførerens godtgjørelse, men dette endres nå til åtte prosent. Det utgjør en økning fra 34.000 kroner til 55.000 kroner i året.

– Jeg er for så vidt enig med Ross, men når jeg tok på meg dette vervet gikk jeg ned 10 prosent stilling på jobb. Skal man få folk som er i arbeid til å ta på seg et verv, må man kanskje godtgjøre bedre, sa leder av tjenesteutvalget Anders Topland, da saken var til behandling i nettopp tjenesteutvalget tidligere i juni.

For vanlige medlemmer av kommunestyret, formannskapet, planutvalget og tjenesteutvalget økes nå godtgjørelsen fra én prosent til 1,5 prosent. Det utgjør en økning på omtrent 4.500 i året til rett over 10.000 kroner. For medlemmer og nestleder i kontrollutvalget økes godtgjørelsen fra 0,5 til én prosent. For leder av kontrollutvalget er økningen fra 1,5 til to prosent.