Ikke ferdig med reform

ORDFØRER: Ordfører Anders Christiansen (Ap).

Samtalene med Lillesand om sammenslåing førte ikke fram, men ordføreren tror ikke sammenslåing med det er lagt dødt.

– Kommunestyret har vedtatt en naboprat, og den praten tok vi under et møte med Fylkesmannen. Det ble fort klart at vi begge synes Lillesand og Birkenes blir for smått. Kommer det en ny runde med sammenslåinger blir dette for smått, sier ordfører Anders Christiansen (Ap).

Det var ordfører og rådmann i Lillesand som satt på andre siden av bordet under den korte samtalen. De ble derimot enige om å ta en uformell prat med Grimstad i samme slengen.

– Grimstad har ikke signalisert noen vilje til sammenslåing, men med tanke på samarbeid er de mer åpne for å beholde en dialog, sier Christiansen, og legger til:

– Det er ingen tvil om at sammenslåingens tid ikke er over. Signalene fra regjeringa er tydelige på det. Små kommuner kommer til å få det tøft framover, og vi må vurdere hvordan vi håndterer det.

Ingen stimulans

Onsdag var politikere, enhetsledere og kommunalsjefer samlet til temamøte på Idrettshuset. Ordførerens referat fra nabopraten skapte ikke stor oppstandelse. Rådmann Anne Stapnes mener kommunereformen legger lite til rette for de som står alene.

– Det kan være det ikke tar så lang tid før vi ikke har noe valg. De som slår seg sammen får økonomisk stimulans, mens vi som står alene må klare oss med de rammene vi har, sier hun.

Spesielt med tanke på rekruttering av gode medarbeidere ser hun utfordringer både nå og i horisonten. Birkenes er på ingen måte lønnsledende.

– Vi konkurrerer med de store fagmiljøene om de beste hodene. Det er ikke alltid like lett å konkurrere, og det kan også være en utfordring å beholde de beste, sier hun, og konkluderer:

– Skal vi stå alene blir det mer og mer aktuelt å utvide samarbeidene over kommunegrensene.

Dialog før tvang

Og akkurat samarbeid er Grimstad mer positive til. Ordførere Christiansen forteller Birkenesavisa at de tre ordføreren som samtalte er veldig enige om å holde en god kontakt kommunene mellom.

– Blir det tvang så er det viktig å ha et godt samarbeid, og derfor er det viktig å beholde en dialog. Med Kristiansand lå en god avtale til grunn, men med tvang vet man ikke hvordan det blir, sier han.

– Bør Birkenes skape en dialog i andre himmelretninger også?

– Vi vet jo ikke om Grimstad vokser seg inn i Arendal og dermed blir uaktuelle, men vi har ikke fått signaler fra andre kommuner. Vestover er ikke aktuelt, så da blir det i så fall å orientere seg nordover, sier han.

Vil til Kristiansand

Høyremann, og opposisjonsleder Gunnar Høygilt sørger ikke spesielt mye over at samtalene med Lillesand og Grimstad på mange måter ikke førte fram i denne omgangen.

– Min holdning til dette er som den alltid har vært. Jeg synes både Birkenes og Lillesand, og Birkenes, Lillesand og Grimstad blir for smått. Det går mot større regioner, og da vil jeg ikke bruke tid på å tenke på små konstellasjoner, sier Høygilt.

Han mener det heller ikke er noe poeng i å gå dialog med kommuner nord for Birkenes. Også et slikt alternativ blir for smått, og han påpeker at spesielt Birkeland er orientert sørover.

– Jeg anser en sammenslåing med Nye Kristiansand som aktuell en gang i framtida. Når det skjer, vet jeg ikke, men jeg anser det som eneste farbare alternativ.