Snuser fram sprengstoff

FINNER: Jonas Segerdahl og hunden sørger for at gammelt sprengstoff i fjellet blir funnet.

Svenske hunder finner gammelt sprengstoff ved Hanefossen.

– Her leter vi etter ganske gammelt sprengstoff, som ble brukt for 60 år siden. Det ligger igjen i fjellet, og det er viktig at det blir fjernet før man graver i området, sier Jonas Segerdahl.

Svensken har reist til Norge med to spesialtrente hunder. Sammen med samboeren driver han et firma som har spesialisert seg på å finne sprengstoff. Gjerne gammelt sprengstoff.

– Ja, visst kan hundene våre finne nytt sprengstoff, det er mye enklere enn å finne gammelt. Men for å kunne finne gammelt sprengstoff, må man øve med gammelt sprengstoff, sier Segerdahl.

Alltid flere hunder

Og det gjør han stadig vekk. En god hund kan i løpet av ett år bli trent opp til å bli bombehund. På lønningslista til svensken står fire hundeførere, og litt flere hunder.

– Vi tar alltid med oss flere hunder når vi skal på oppdrag. Her på Herefoss har jeg med meg to, og et det er slags minimum. Vi kan gjerne ha med enda flere, sier han.

Akkurat som oss mennesker kan nemlig hunder ha dårlige og gode dager. Hundene kan også jobbe godt fra morgenen, men få mindre lyst til å snuse opp sprengstoff utover dagen.

– Dessuten er det fint å ha flere hunder dersom det blir registrert et funn, da kan vi dobbeltsjekke dette med ei ekstra hundenese, sier hundeføreren.

Rent og pent

Han forteller at gammelt sprengstoff kan detoneres med et trykk på to kilo. Når sprengstoffet ligger i borehull opptil to meter under bakken er det ikke farlig for mennesker, men det kan utgjøre et problem dersom det skal graves med maskiner i området, eller det skal sprenges.

– Bedre forhold for hundene enn her kan det ikke bli. Her har vannet over mange år vasket vekk alt av jord og urenheter. Det er ikke ofte vi kommer til et så reint område, sier Segerdahl.

Han og hundene arbeider i et område som normalt ligger under vann. Nå har Agder Energi stengt den ene luka i Hanefossen kraftverk for å legge til rette for søkshunden. På det nakne fjellet beveger den firbeinte seg fjærlett med nese planta godt i bakken.

Som krydder

Det er bare tre uker siden hundene hans sist var i Norge, den gang med samboeren. De tar oppdrag over hele Skandinavia, og søker ofte i områder før det skal bygges motorvei, sykehus og andre større bygg og anlegg.

– Alt sprengstoff lukter ulikt, og når vi trener hundene bruker vi forskjellige typer sprengstoff. Det er litt som krydder, blander du mye krydder, er det ikke mulig å skille de ulike krydderne fra hverandre, sier Segerdahl, og fortsetter:

– Derfor behandler vi sprengstoffet svært forsiktig, og passer på å aldri blande det. Hjemme i Sverige har vi en rekke typer sprengstoff som hundene får prøve seg på.

Forsterker dammen

Arbeidet Agder Energi i år utfører på dammen i Hanefossen er knyttet til sikkerhet, og vil ikke føre til at kraftselskapet kan hente ut mer energi av kraftverket.

– Vi bygger om dammen for økt flomavledning, og vi forsterker dammen. Dette er på grunn av strengere krav fra NVE som kom for et par år siden. I tillegg gjennomgår også dammer en slags EU-kontroll med jevne mellomrom, sier Magne Skog hos Agder Energi.

Den delen av dammen som ligger nærmest veien er egentlig laget for fløting av tømmer, og det er her de svenske hunden har snust etter dynamitt.

– Tidligere har det blitt sprengt i dette løpet, slik at tømmeret ikke skulle sette seg fast. Det er alltid en risiko for at det ligger igjen udetonert sprengstoff, og da er hunder en grei metode å avdekke dette, sier Skog til Birkenesavisa.

Arbeid ut året

Han påpeker at det ikke nødvendigvis er forbundet med fare å detonere dette sprengstoffet i forbindelse med ny sprengning. Faren oppstår dersom det detonerer mens det bores hull til det nye sprengstoffet.

– Vi kommer til å sprenge tømmerløpet dypere og koble dette til et nytt flomløp kalt labyrintoverløp. Totalt koster arbeidet på Hanefossen en god del millioner, men slik er det å ha en dam. Det følger med en del krav knyttet til samfunnssikkerhet og infrastruktur, sier Skog.

Han kan fortelle at området rundt dammen blir anleggsområde i hele 2018.

– Derfor er det flott om folk kan komme tilbake å gå tur i området i 2019. Generelt er det viktig å ikke gå på nedsiden av slike luker som vi har i Hanefossen, for de er fjernstyret og kan bli åpna uten varsel, sier han, og avslutter:

– Slik man bruker sikkerhetsbelte i bil, går man ikke på nedsida av usikra luker. Det står skilt, men det er viktig å respektere.