Møtet som ikke ble helt som det skulle – mye frustrasjon og litt om avbøting

HØYT UNDER TAKET: I Søre Herefoss Grendehus er det høyt under taket. Det kom godt med når bygdefolket fikk luftet sin frustrasjon over kommunen.

Det var høyt under taket og god utlufting da ordfører Gyro Heia møtte dem som blir mest berørt av en eventuell vindkraftutbygging ved Odderhei og Bjelkeberg.

Naboer til vindkraftområdet fra Senumstad, Dalane, Søre Herefoss, Rislå, Tjærestrøm og Væting fylte lokalet i Søre Herefoss Grendehus. Agendaen for møtet var å enes om en felles forståelse for de avbøtende tiltakene. Under det to timer lange møtet var det mest diskusjon rundt selve utbyggingen, hva som hadde skjedd, hva som burde skjedd og en følelse av at bygdefolket ikke var tatt tilstrekkelig med på råd.

Frustrasjon

Ordfører Gyro Heia, assistert av Halvor Nes, kommunalsjef for samfunnsutvikling fikk først ta imot mye frustrasjon fra bygdefolket når det gjaldt medvirkning så langt, og dialogen med kommunen. Først helt mot slutten av møtet fikk man konkrete planer for videre fremdrift.

– Jeg synes det var et greit møte alt i alt. Det fulgte ikke helt planen, men jeg var litt forberedt på det i forkant. Det var fint å møte folket her på deres hjemmebane. Jeg tror det var viktig for folk å få anledning til å si i fra om hva som ikke fungerte, og få luftet ut litt frustrasjon. Samtidig tar vi med oss den lærdommen at vi aldri kan gi god nok informasjon, sier Heia.

Vindkraftmotstander Dagfinn Topland var skjønt enig. – Ja, jeg lærte mye her, samtidig som jeg fikk ut litt oppdemmet frustrasjon, sier han og berømmer samtidig ordføreren for en ryddig og grei møteledelse. Under møtet stilte han seg sterkt kritisk til rapportene, og spesielt de utvalgte og mangelfulle kriteriene som rapportene ble utarbeidet etter. Han stilte seg også sterkt kritisk til kommunedirektørens og varaordførerens deltakelse i det han kalte «smøretur» med Vindmuligheter.

Gyro Heia repliserte raskt der at hun på sin side takket nei til denne turen, for ikke å kunne havne i en uheldig situasjon.

Avbøtende tiltak

Så tilbake til det møtet skulle handle om. Avbøtende tiltak retter seg mot negative konsekvenser som støy, skyggekast og påvirkning av natur og kulturmiljø. Det er de berørte selv som i samarbeid med kommunen skal finne ut hvilke tiltak som midlene skal gå til. Her er det snakk om 7 millioner kroner, hvor RWE stiller med 3, 5 millioner kroner til avbøtende tiltak, det samme gjør grunneierne. I tillegg er det om lag 1 million som skal gå til tiltak i og rundt Tovdalselva, og 2 millioner på tiltak som bedrer trafikksikkerheten i området. 1,7 millioner er i tillegg øremerket kompenserende tiltak ved Toplandsheia skiområde.

– Summen er der, og den ligger fast. Det som ikke ligger fast, er hva og hvor de skal bruk. Det er opp til dere. Nå gjelder det å spesifisere tiltak, og spisse dem mest mulig slik at man får mest mulig ut av disse midlene, sier Heia.

Konkret

Kjetil Nesbu har overtatt familiegården på Nesbu. Han bor for tiden i Vindafjord, i et område med vindturbiner i umiddelbar nærhet. Når han senere flytter til Nesbu, er han av dem som vil få vindturbinene nærmest. Han synes møtet ble litt lite etter agendaen, og var da den som i siste innlegg fikk penset forsamlingen inn på en konkret vei videre da han utfordret ordføreren til å kontakte andre vindkraftkommuner for å lære om deres positive og negative opplevelser av vindkraften, og hvordan de beste skulle ruste seg.

– Hvorfor ble det ikke problemer på Fitjar, som er i mitt nærområde. Hva gjorde de, og kan vi lære noe av dem? undret han.

– Det vi tar med oss herfra er at dersom det blir vindkraftutbygging, så skal jeg få med meg partienes gruppeledere i møte med representanter fra de forskjellige grendelagene i Søre Herefoss, Oladalen og på Senumstad. Jeg vil også hente innspill fra andre kommuner. Både der hvor det gikk galt, men og der hvor det har gått bra. Så ser vi hvilke grep de har tatt. Vi trenger ikke finne opp kruttet på nytt, men heller høste lærdom av andres erfaringer. Nå avventer vi svar fra NVE om eventuelle utsettelse. Vanskelig å tidfeste dette, men kanskje vi vet noe ved årsskiftet. Blir det bygging så tar vi mer konkrete møter videre med grendelagene, oppsummerer Heia før hun fortsetter til neste vindkraftmøte ved Aanesland Fabrikker.