Min båt er lastet med laks

SOMMERMAT: De kraftige bladene av hjertesalat egner seg til å fylles med godsaker, som villaks og agurksalat. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Hvem sa at kokt laks med agurksalat er kjedelig? Med hjertesalat får den nostalgiske smakskombinasjonen et nytt, trendy ansikt.

Hva får man hvis man tar en av de mest erkenorske smakskombinasjonene gjennom tidene og serverer dem i båter av hjertesalat? Jo, da får du kjapp, enkel, sunn og supertrendy fingermat. At alle ingredienser kan forberedes dagen i forveien, er vel ikke akkurat et minus, det heller.

Min nye favorittsalat er hjertesalaten. Hele sommeren kommer det norsk og sprutfersk hjertesalat i butikkene. Hjertesalaten er egentlig en liten romanosalat som vi kjenner fra de klassiske cæsarsalatene. De små hjertesalatbladene er perfekte i størrelse og form. De er sprø, smaksrike og holder godt på fyllet oppi.

Legg det du liker best oppi hjertesalatbladene. Grillet svinekjøtt i strimler med kimchi er supergodt, røykelaks eller reker sitter som en kule, og superklassikeren kokt laks med agurksalat får altså en strålende, småfrekk revival.

Nå i juni dukker det opp villaks i butikkene. Unn deg et stykke nå som denne fantastiske råvaren er i sesong! Oppdrettslaks kan man spise resten av året. Villaksen har et magrere kjøtt og en helt rå smak sammenlignet med oppdrettsfisken. Du koker den i vann med litt sitron og salt, før den avkjøles til kjøleskapstemperatur. Deretter plukkes fisken i mindre biter og legges i bunnen av bladet.

Den klassiske agurksalaten er frisket opp med litt mer farge. Både gulrotstrimler og reddikskiver fungerer veldig godt sammen med agurken. Laken til salaten lages best med klassisk 7 % eddik. Ikke noe hvitvinseddik-greier her i gården. Ikke for det, det er sikkert godt det også, men da blir mye av den nostalgiske smaken i agurksalaten borte.

Til dette skal vi selvfølgelig ha rømmedressing. En fet og god rømme rørt opp med syre, salt og sukker og en hel masse hakket gressløk eller ramsløk er helt perfekt. Dermed er vår norske variant av tacos klar til å innynde seg hos både unge og gamle.

 

Øyvind Hjelle

Fingermat med villaks
Ingredienser (4 personer / 12 tacos)

2 hoder hjertesalat

500 g villaks

5 dl vann

1/2 sitron (saften)

1 ts salt

Rømmedressing:

1,5 dl rømme

1 ss sukker

1 ts flaksalt

2 ss sitronsaft

1 neve gressløk

Grovmalt svart pepper

Agurksalat:

1/2 agurk

1 gulrot

3 reddiker (kan sløyfes)

5 ss vann

2 ss 7 % eddik

1 ts salt

1 ss sukker

Framgangsmåte

Hjertesalat: Kutt roten av hjertesalaten og løsne bladene forsiktig, slik at de holder seg hele og tette som en «båt». Skyll bladene og tørk dem på et håndkle eller i en salatsentrifuge. Legg båtene/bladene på et fat, og fyll dem opp.

Rømmedressing med gressløk: Finsnitt gressløken med en skarp kniv. Rør den fete rømmen sammen med salt, sitron, sukker, pepper og gressløk.

Kaldkokt villaks: Kok opp lettsaltet vann. Legg laksen i vannet og kok opp. Trekk kjelen til side, og la laksen trekke til den er gjennomkokt. Avkjøl fisken i kjøleskap, og bryt den opp i biter med hendene når den er kjøleskapskald. Fordel laksen i bunnen av salatbåtene, og topp med agurksalat og rømmedressing.

Agurksalat: Bland salt, sukker, eddik og vann i en bolle. Del agurken i to på langs, skrap ut kjernen med en skje, og kutt agurkhalvdelene i 2–3 millimeter tynne skiver.

Strimle gulroten i tynne staver. Julienne kalles slike staver på fagspråket. Bland gulroten inn i agurksalaten.

Reddik er også godt i denne salaten, da får man mer farge også. Bruk en skarp kniv og skjær reddikene opp i 1–2 millimeter tynne skiver som blandes med agurken og gulroten.