Flott til fondue

VIN: Ligier Chardonnay Arbois 2016, kr 289,90.

Jura har tatt vinverdenen med storm de siste årene.

Smeltet ost scorer høyt på min nytelsesskala. Det gjør også vellaget Chardonnay. Men prisnivået på god Chardonnay fra de mer etablerte områdene, som Burgund og California, er på vei i taket – så av og til må det alternativer til. Da er det verdt å kikke nærmere på viner fra Jura i Frankrike. Området ligger øst for Burgund, ved grensen til Sveits.

Her er klimaet kontinentalt, med varme somre som modereres av nærheten til de mektige Alpene. Vinene blir derfor både modne og syrefriske. I smaksbildet finner vi en blanding av kjølig og varm frukt, krydder og nøtter.

I Arbois, i hjertet av Jura, produseres det mest hvitvin av den allestedsnærværende druen Chardonnay og den lokale helten Savagnin, og i tillegg litt rødvin av druene Pinot Noir, Poulsard og Trousseau. Denne uken er det en klassisk fremstilt, fatlagret Ligier Chardonnay Arbois 2016 (varenr. 10446301, kr 289,90, butikkategori 4) som er i glasset. Vinen er produsert av Marie-Colette & Hervé Ligier, som etablerte seg i Arbois på midten av 1980-tallet.

Vinen har alle de egenskapene som skal til for å harmonere med syndig god ostefondue. Den lukter av sitrus, fersken, nøtter og meieri, som sammen med aromaene i den varme smeltede osten virkelig setter fyr på sansene. Vinens smaker av smør, nøtter og moden frukt er rike nok til å hamle opp med både ridderosten og tilbehørene. Et riktig godt valg i sin prisklasse!

Knut-Espen Misje