For sterk tabelljumbo

DREVEN: Veteran Øystein Storemyr var god i LIL-forsvaret og rydda opp gang på gang, til medspillernes glede og motspillernes – her Arild Moldal (t.v.) og Nicolai Aas – frustrasjon.

Lillesand hadde ikke tatt ett poeng i årets 5. divisjon før de møtte Birkenes i Holta.

Da kunne de til gjengjeld innkassere sesongens første trepoenger.

At tabellposisjonene har null og niks å si for utfallet av oppgjørene mellom de to erkefiendene, har vi sett flere eksempler på de siste åra. Før mandagens oppgjør i Holta lå Birkenes på 6. plass på tabellen, mens Lillesand lå desidert sist, uten et eneste poeng på fem kamper.

Men når Birkenes kommer på besøk mobiliserer lillesanderne alt, også sine talentfulle juniorer, som denne sesongen har fått lov til å konsentrere seg om spill i juniorserien.

Og det var nettopp en av LIL-juniorene som ble tungen på vektskåla i mandagens lokaloppgjør. Lynvingen Kristoffer Væting scora alle tre målene – det første på straffe, de to andre på glimrende enkeltprestasjoner – og var farlig hver gang han fikk ballen.

Med litt mer flaks og en litt dårligere keeper i BIL-målet kunne han notert seg for et par nettkjenninger til. Minst.

Utnytta ikke tempoforskjellene

Det er bortelaget som åpner best. Allerede etter ett minutt har Birkenes produsert to brukbare målsjanser, og de tilreisende BIL-tilhengerne begynner å ane at dette kan bli moro.

Og dét blir det, men ikke for birkenesingene. For etter det første minuttet begynner hvittrøyene å tråkke på ballen og trille den i alle andre retninger enn mot Lillesand-målet.

Birkenes er tempomessig overlegne, men nekter simpelthen å utnytte det. Det bruker hjemmelaget for alt det er verdt og måker ballen så langt de klarer opp på BILs banehalvdel. Der kommer Kristoffer Væting på løp og skaper «Hawaii» i BIL-forsvaret, gang på gang.

Rødt kort

Etter en peptalk av trener Simon Harrold i pausen, synes det som om birkenesingene har tenkt å ta tak i kampen igjen. De begynner i alle fall brukbart. Men så får Jon Frigstad sitt andre gule for kvelden etter ei real hockeytakling, og dermed snur det igjen.

Ti minutter før slutt skaper BIL-kant Knut Arild Espegren litt spenning i kampen igjen ved å omsette en god stikkball fra angrepsmakker Nicolai Aas i scoring. Spenninga varer i nøyaktig fem minutter. Da fosser Kristoffer Væting opp langs venstresida for n’te gang og klinker læret i motsatt nettvegg med klinisk presisjon.

I kampens siste spilleminutt serverer LIL-junioren et dribleraid som får de 20 tilskuerne på tribunen til å juble, men skuddet reddes av en god Thomas Salvesen i BIL-målet. Birkenes kan i det hele tatt takke Salvesen og LIL-angripernes relativt begrensa skuddferdigheter for at de slipper unna med tomålstap.

Holta-syndrom

– Det er noe med Lillesand og Holta, innrømmer BILs målscorer Knut Arild Espegren.

– Vi yter ikke maks, mens de gir alt, konstaterer kantspilleren.

BIL-treneren er naturlig nok heller ikke spesielt fornøyd.

– I første omgang har vi ikke tempo. Vi snakka om det i pausen, og vi er litt bedre i begynnelsen av andre omgang. Da spiller vi ball og skaper sjanser. Men alt i alt flytter vi ikke ballen raskt nok, og vi gjør for mange feil, sier Simon Harrold.

Han har to uker på seg til å prente inn balltempo og pasningskvalitet i spillerne sine. Da (mandag 28. mai) kommer Risør på besøk til Birkenesparken. Lillesand klatrer opp fra jumbo- til nest sisteplass med seieren. BIL rykker ned en plass på tabellen, til 7. plass.

Kampfakta

Lillesand – Birkenes  3-1 (2-0)

Bane: Holta kunstgress

Mål: 1-0 (14) Kristoffer Væting, 2-0 (18) Væting, 2-1 (80) Knut Arild Espegren, 3-1 (85) Væting

BILs lag (3-4-3): T. Salvesen – T. Holte, G. Jørgensen (J. Sundtjønn 10 min), S. Jørgensen – E. Christiansen, J. Frigstad, E.W. Ohrvik, A. Moldal – K.A. Espegren, N. Aas, J.G. Flakk (Y. Ibrahim 40 min) (E.L. Håkedal 33 min)