Frisk feiring

DESSERT: Vi gjør ære på nasjonaldagen med is, rabarbra, jordbær og sjokolade. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Rabarbrasuppe med is og jordbær tar vare på nasjonalfølelsen på en kjølig, frisk og fargerik måte.

På 17. mai vil vi spise noe godt og gjerne ha gjester, men absolutt ikke stresse med maten. Vanskelig kombinasjon? Stikkordene på kjøkkenet er lave skuldre, god stemning og en smart strategi.

Du kan for eksempel servere pølser og pinneis. Eller du kan gjøre et minimum av forberedelser noen dager i forveien. Heldigvis er det veldig mange retter som kan forberedes helt eller delvis to til fire dager før de skal spises. Denne rabarbrasuppa er en slik rett. Den blir faktisk bare bedre av å stå noen dager i en mugge i kjøleskapet. Med favorittisen i fryseren, og litt stekt og revet hvit sjokolade på kjøkkenbenken, kan du stå opp med følelsen av full kontroll på nasjonaldagen.

KOK: Rabarbra kokes opp i laken fra jordbærene. FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Sør i landet har nok noen rabarbrastilker dukket opp i lune hager allerede. Vi som ikke har egne rabarbraplanter på gang, får ta til takke med å plukke stilkene i butikken. Der finner vi foreløpig importert rabarbra. Både Danmark og Holland dyrker store mengder med flott rabarbra som er klar på denne tiden.

Denne sure, røde stilkens bestevenn er jordbær. De er jo som kjent heller ikke modne enda i Norge. Her anbefaler jeg å bruke en pose frosne jordbær, som bidrar med både mer farge og fruktig smak en de ferske importbærene. Har du frossen rabarbra fra i fjor, er den også helt prima i 17. mai-suppa.

Kombinasjonen av frukt, is og kjeks er noe alle liker. Her får smuler med ovnsbakt, avkjølt hvit sjokolade ta kjeksrollen. Nok en ingrediens det er umulig ikke å like!

I butikkene finnes det fløteis i forskjellige kvaliteter og prisklasser. Velg den beste du har råd til! Uansett hvilken type du ender med, sett den i kjøleskap en times tid før den skal spises. Da tiner den jevnt igjennom, og du slipper den smeltede suppa i kantene og den steinharde klumpen innenfor. Du kan så klart også gjerne lage din egen is. Bare husk stikkordene: Lave skuldre, god stemning, smart strategi. Man lager med andre ord ikke is på selveste 17. mai.

Og hvis du ikke skal lage noe mat til nasjonaldagen i det hele tatt? Da har du hele resten av våren og forsommeren på deg til å tilberede denne enkle, deilige desserten. At alle spiser en skål rabarbrasuppe i løpet av året bør faktisk nedfelles i den kulinariske grunnloven.

 

Øyvind Hjelle

17. mai-dessert
Ingredienser (ca. 8 porsjoner)

400 g rabarbra, fersk eller frossen

300 g frosne jordbær

150 g sukker

3 dl vann

2 ss potetmel

50 g vann

200 g hvit sjokolade

3 liter is (velg din favoritt, her passer både vanilje, karamell, sjokolade, krokan, jordbær …)

Framgangsmåte

Ha vann, sukker og frosne jordbær i en kjele. Kok opp og trekk kjelen til side. La det trekke 20 minutter før den lyserøde, aromatiske væsken siles over i en bolle/kjele. La bærene renne av seg i silen uten at du presser på dem, da holde væsken seg helt klar og fin. (Jordbærene er nå dvaske, hvite og smakløse. De har gjort jobben sin, så de kastes.)

Skyll og kutt opp rabarbraen i 1 cm tykke biter. Ha bitene i kjelen sammen med jordbærlaken. Er rabarbraen veldig stor (noe den ikke er på denne årstiden, men senere) bør den skrelles ved at du drar av det ytterste laget.

Kok opp under omrøring med en sleiv, og jevn suppa med litt potetmel. Rør i suppa slik at bitene går litt i oppløsning. Noen biter er null problem.

Avkjøl suppa til romtemperatur, hell den i en mugge, ha på plastfolie, og sett muggen i kjøleskapet. Der kan den stå en uke uten problemer.

Stekt hvit sjokolade: Knus en plate hvit sjokolade, legg den på bakepapir og steke den gyllenbrun i ovnen på 160 grader. Det tar cirka 6–7 minutter. Ta sjokoladen ut, og sett den i kjøleskapet. Der herder den, slik at den blir meget hard. Ta den ut etter herding, og hakk den så fint eller grovt du vil.

Når desserten skal serveres, heller du cirka 1,5 dl suppe/grøt i skålen. Først når gjestene sitter klar med skjeen i hånden, legger du en god kule is i midten. Dryss over en solid skje av den stekte, hakkede hvite sjokoladen. Server før isen smelter.