Gubber på Himmelsyna

VED VARDEN: 649 meter over havet. Fra venstre: Olav Heimdal, Ivar Aanesland, Jens Vellene, Knut Geir Aas, Bjarne Aanesland, Nils Kristen Haabesland, Helge Kristensen, Hans Otto Espegren, Trygve Løland og Jakob Olaus Mo. FOTO: Torgeir Uleberg.

Fra neste år blir Storemyrknuten ved Røyland høyeste topp i Birkenes.

11 medlemmer av Frittgående Gubbers Skiklubb avsluttet sesongen 19. april med tur fra Høgås til Himmelsyna.

Sola spilte på lag med Gubbene denne dagen og de 18 plussgradene føltes virkelig varme.  Matpausen ved «Postkassa» ble en historietime der Jens Vellene fortalte fra gamle dager da det 1. påskedag ble arrangert slalåmrenn i de bratte utforkjøringene på nordsida av Himmelsyna.

På den tida var det også vanlig med Preken 1. påskedag i dette området.  Han skildret også en seks timers treningstur på barmark sammen med Ole Tobias Haugland og Arild Aas.  Turen gikk fra Skårsbrua i Hovlandsdalen, over Himmelsyna, videre på austsida av Høvringen, over Årdalsknapen og ned til Vassendkilen ved Byglandsfjorden.  Det hadde gitt mange utslag på en moderne skritteller!

Etter pausen tok Gubbene fatt på den krevende siste-etappen opp til selve Himmelsyna.  Straks før toppen passerte de en varde der grensen mellom de tre kommunene Froland, Evje og Hornnes og Birkenes møtes, mens hoved-varden som er plassert på det høyeste punktet, 649 meter over havet, ligger i Froland.

Birkenes høyeste punkt ligger litt nede i bakken og er egentlig på 645 meter over havet ifølge eksperten Trygve Løland, men akkurat det snakkes det ikke så mye om. Gubbene ble nostalgiske og til dels litt deprimerte over at dette nok var siste gangen de kunne være på Himmelsyna og føle seg «hjemme» der.

Fra 1. januar 2019 vil nemlig denne delen av Birkenes bli overført til Evje og Hornnes kommune.  Det blir liksom litt stusslig at Storemyrknuten ved Røyland på bare 531 m.o.h. etter den tid vil være høyeste topp i Birkenes.  Det er ikke samme historiske klang over det som Himmelsyna-navnet!

Men etter å ha posert for fotografen og etter å ha kommet helskinnet ned de bratte bakkene til «Postkassa», var humøret på topp igjen.  Gubbene kunne litt senere sette seg i bilene på Høgås og dra fornøyde hjemover etter å ha tilbrakt fire timer av dagen på ski i det flotte Himmelsyna-området.

En kort oppsummering etter sesongen: Det har vært 10 turer dette året og det er rekord.   Gubbene har tilbakelagt 113 km på ski; for det meste i løyper.  Det har bare blitt to «frittgående» turer og disse gikk til Vindvann og Brøvardheia.  Nå ser Gubbene fram til våren, men også til en ny sesong der skigåing kombineres med sosialt fellesskap og der det også er plass til nye Gubber.

 

Olav Heimdal