Ordføreren ønsker Gjelstens milliardfabrikk til Stemlona

HÅPER PÅ STOR UTBYGGING. Gyro Heia håper at den nye batterifabrikken kommer til Vegusdal. Hun har allerede satt spaden i jorda ved Stemlona.

Birkenesordfører Gyro Heia (Sp) vil gjerne ha den nye gigantiske batterifabrikken til multimilliardær Bjørn Rune Gjelsten og Agder Energi til Vegusdal.

Hun mener området nordøst for Stemlona vil være ei ypperlig plassering. Inn til området går det allerede flere 420 kilovolts kraftlinjer til Agder Energis egen sekundærstasjon. Et kort sidespor fra Fidjetun stasjon kan gi bilfri godstransport helt til havn i Kristiansand. Dette vil kunne forsterke prosjektets miljøprofil. Skulle det bli sånn at Agder Energi og multimilliardær Bjørn Rune Gjelsten velger Vegusdal som den best egnede plassen å bygge sin planlagte batterifabrikk, vil bygda få nok av arbeidsplasser og masse nye innbyggere.

– Velkommen. Den som intet våger, intet vinner, sier ordfører Gyro Heia da Birkenesaviser møter henne på industritomta oppe på høyda like nord for veikrysset ved Stemlona.

Vi blir med henne innover den asfalterte sideveien mot en av Agder Energis sekundærstasjoner. Terrenget er vidåpent og småkupert. Skogen er småvokst, sånn den er her oppe. Og her i den forsommervakre naturen vil Senterparti-ordføreren så gjerne ha en stor fabrikk, av en størrelse som trolig aldri har vært bygd på Sørlandet før.

– Er det ikke dette vi ønsker, da? spør hun. – Fabelaktig, miljøvennlig innovasjon. Og ingen kan høre eventuell virksomhet her inne, så det er ingen risiko for klager fra naboer.

Det var Dagens Næringsliv som 20. mai først omtalte planene om en ny batterifabrikk på opptil 20 milliarder kroner på Sørlandet. NRK opererer med beløpet 5 milliarder. Selskapet har fått navnet Morrow Batteries, og skal produsere batterier til bil- og skipsindustrien i Europa. Det er Agder Energi sammen med investor Bjørn Rune Gjelsten og hans selskap NOAH AS, samt miljøorganisasjonen Bellona, som har starta selskapet.

Ukjent med planene

Lite eller ingenting var kjent for birkenesordføreren før nyheten om batterifabrikken nådde mediene. I løpet av kort tid meldte NRK at plassering trolig ville bli Lista, Støleheia nordvest for Mosby, Eydehavn øst for Arendal, Tvedestrand eller Froland. Men Støleheia takka raskt nei til prosjektet.

Da Birkenesavisa kontakta Gyro Heia om morgenen mandag 25. mai, hadde hun allerede lagt en rosa lapp på kontorpulten sin – dette måtte sjekkes, og det raskt.

– Jeg var mandag 18. mai på eiermøte i Agder Energi sammen med alle de andre ordførerne i Agder. Da ble vi varsla om at det i løpet av få dager ville komme en viktig nyhet, uten at styret kunne fortelle hva dette handla om. Ingen ordførere i eiergruppa fikk vite noe, fortalte Heia da.

Ordføreren ba umiddelbart kommunens administrasjon sjekke mulighetene for å få batterifabrikken til Stemlona.

UTBYGGERNE. Konsernsjef Steffen Syvertsen i Agder Energi (til venstre) vil sammen med milliardær Bjørn Rune Gjelsten investere enorme summer i en ny batterifabrikk på Sørlandet. Selskapet har fått navnet Morrow Batteries. FOTO: AGDER ENERGI

Mange arbeidsplasser

En stor batterifabrikk vil ha behov for store mengder med strøm. Til og fra Agder Energis sekundærstasjon nordøst for Stemlona går det i dag flere 420 kilovolt (kV) kraftlinjer.

Til Dagens Næringsliv uttaler Bjørn Rune Gjelsten. – Europeiske bilfabrikker mangler batterier og de vegrer seg for å bli avhengige av kinesiske batterier. Koronakrisen har fremskyndet det åpenbare. Vi kan ikke lenger være avhengige av Asia.

Det skal ha vært Frederic Hauge og Miljøstiftelsen Bellona som tok initiativet til en ny stor batterifabrikk i Norge. Det har tatt fem år å utvikle en teknologi som gjør det interessant for store og nødvendige investorer. – Dette har dannet grunnlag for et potensielt nytt industrieventyr, uttaler Hauge.

Ifølge konsernsjef i Agder Energi, Steffen Syvertsen, viser analyser at det er behov for battericeller til en verdi av 1.000 millioner kroner. Til NRK forteller han at Norge har et fortrinn med god tilgang på fornybar energi og en prosessindustri som allerede er i verdensklasse. Han mener at det internasjonale markedet for elbiler vil eksplodere framover.

Dersom Norge skulle klare å forsyne Europa med 2,5 prosent av det markedet trenger av bilbatterier, har forskningsinstituttet SINTEF beregna at det vil gi 10.000 nye arbeidsplasser.

Sidespor fra Fidjetun

Den siste tida er det ikke bare Birkenes-ordfører Gyro Heia som har kontakta konsernsjef Steffen Syvertsen for å uttrykke interesse for å få den nye gigantfabrikken til sin kommune. En av disse er Grimstads ordfører Beate Skretting (H).

Til Grimstad Adressetidende uttaler konsernsjef Syvertsen. – Vi vil gjerne tenke på Grimstad også som et sted der vi kan legge denne nye fabrikken, men det som er viktig er at en har et sted hvor en kan få plass til de egenskapene som en slik fabrikk trenger. Det gjelder både et tilgjengelig kraftnett, en tomt som ikke er så langt fra en havn og gode veiforbindelser. Vi er nå i en vurderingsfase, og det er nevnt noen alternativer, men vi er åpne for å vurdere flere.

Konsernsjefen kommer sjøl fra Grimstad.

På vår lille vandring innover i den vårkledde naturen ved Stemlona, trekker ordfører Gyro Heia fram det hun mener gjør hennes tomteforslag så sterkt, utover god eksisterende tilgang på elektrisk kraft. Det er tilgangen på elektrisk kraft og eksisterende linjenett; Tomtearealet ligger nær Sørlandsbanen. Hun tenker seg et sidespor fra Fidjetun, lik det Voss Production har på Vatnestraum. På den måten vil man kunne få rask og bilfri transport mellom en fabrikk ved Stemlona og havn i Kristiansand.

TOMMEL OPP. Ordfører Gyro Heia (Sp) vil gjerne ha den store batterifabrikken til Stemlona i Vegusdal. Med følger eventuelt tusenvis av arbeidsplasser. – De er hjertelig velkomne alle sammen, sier hun.

Gigantoppgave for planavdelinga

Birkenes har i flere tiår slitt med å skaffe gode nok tomter til sine egne lokale næringsdrivende. Bendiks Transport havna på Storemyr i Lillesand. Og Aanesland fabrikker har forhandla fram en avtale med Lillesand kommune om nyetablering på Gaupemyr. Begge disse firmaene har gjennom generasjoner hatt tilhold på Birkeland.

Bygginga av en eventuell batterifabrikk på Sørlandet vil skje i flere trinn. Det første i 2023. Da Birkenesavisa spør ordføreren om planavdelinga på kommunehuset på Birkeland har kapasitet til å ta hånd om oppgaver knytta til et sånt gigantprosjekt, svarer hun:

– Om det trengs, så kan det jobbes fort der også.

Gyro Heia forteller at hun har vært i kontakt med tomteeier Per Helge Aas. Han skal være bare positiv til en eventuell batterifabrikk ved Stemlona. Dette bekrefter han overfor Birkenesavisa. – Det hadde vært moro om det ble litt aktivitet her oppe, sier grunneieren.