Vil ta deg med under vann

UNDER VANN: Kjell Arne Holar, Eline Heia, Celinda Desiree Gottschalck og Natalie Vehusheia Stensvand vil ta deg med under vann med et dataspill.

Kreative og nyskapende ideer klekket ut på rekke og rad under innovasjonsdager.

– Elva tilhører oss alle, og vi har planer om å utvikle et spill som gjør at man kan oppleve elva uten å skade den. Du kan kjenne elvas krefter gjennom forskjellige vanskelighetsgrader, sier Natalie Vehusheia Stensvand.

Torsdag og fredag samlet Valstrand-elevene seg til innovasjonsarbeid. Torsdag besøkte de Tovdalselva, og fikk blant annet høre om planene for et vassdragssenter ved Teinefossen. Fredag ble elevene utfordret til å komme med sine tanker rundt hvordan elva kan brukes mer og bedre.

– Vi ønsker å benytte oss av lokale bedrifter til å skape spillet. Vi vil markedsføre oss på sosiale medier, i lokalavisa og hvis det går virkelig bra i nasjonale medier, sier Eline Heia.

Imponert dommer

Oppdraget de fikk er enkelt å formidle, men vanskeligere å løse. Det handler om å lage en unik aktivitet i elva, gjøre det som usynlig svømmer i elva synlig, eller utvikle et nytt fiskeredskap eller en konkurranse som gjør fisking kjempepopulært.

– Jeg er vanvittig imponert. Gruppene har ikke fått mye tid, men det har fått til mye. Det er deilig med noen friske øyne som forstår teknologi. Det er sært tiltrengt i næringslivet, sier Even Fjellestad.

Som medlem i dommerpanelet fikk han ingen enkel jobb. Ordføreren og banksjefen var som tidligere år på plass, og det var også Jarle Thorkildsen, mannen med planer om et vassdragssenter ved Teinefossen.

INNOVASJON: Elevene var mange, og ideene likeså. Over to dager har Valstrand-elevene arbeidet med innovasjon knyttet til Tovdalselva.

Blir med videre

– Nå er det ganske sikkert at vi kommer til å gjennomføre et årelangt forprosjekt på vassdragssenteret. Med alle disse gode ideene som har kommet fram i dag, håper jeg et par elever vil sitte i en lokal referansegruppe som skal følge forprosjektet, sier Thorkildsen.

Onsdag inviterer kommunen til møte på kommunehuset om hva slags muligheter som ligger i næringsutvikling langs Tovdalselva. Elevene med vinnerprosjektet skal presentere dette som en innledning.

– Egentlig er dette en ide slått sammen av mange ideer. Vi hadde først noen ideer som ville satt for store spor i elva, og det er viktig å ta vare på elva, så de forkasta vi, sier Celinda Desiree Gottschalck.

Gøy å medvirke

Gruppa på fire forteller at de har hatt det gøy gjennom to dager med innovasjonsarbeid.

– Det har vært veldig gøy i dag, for det er jo morsom å være med å bestemme hva som kan skje her i bygda, sier Stensvand til Birkenesavisa.

Medelev Kjell Arne Holar beskriver det som overraskende at de stakk av med seieren. Foruten heder og ære, fikk de også med seg en pengepremie hjem fredag ettermiddag. Spillet, som etter planen skal skje i et rom på vassdragssenteret, skal kunne gjennomføres alene eller sammen med andre.

– Vår ide er et visuelt spill som styres av din egen kropp med sensorer. Du vil da styre en mekanisk fisk i elva, og du vil oppleve de samme kreftene som den gjennom sensorer. Vi ser for oss at det kan være publikum som ser andre spille, og gjøre det interessant for de som er på vassdragssenteret.

UTE: Torsdag var elevene ute langs Tovdalselva, før de fredag klekket ut gode ideer. FOTO: Vemund Ruud