Så lyset med lokalt tre

SNOR: Ordfører Harald Furre (H) i Kristiansand og ordfører Anders Christiansen (Ap) i Birkenes fikk æren av å klippe snora av lysmastene. I hele vinter har de lyst opp stien langs Tretjønn på Gimlekollen i Kristiansand.

Pilotprosjekt utviklet på Birkeland avduket på Gimlekollen i Kristiansand.

– Det finnes andre som lager lysmaster basert på solenergi, men våre master er spesielt utviklet for norske forhold. Selv med lange perioder uten sol vil de kunne lyse. Ved å ha loddrette solcellepanel unngår vi at snøen legger seg oppå, og om vinteren er sola også ganske langt nede i horisonten i Norge, sier daglig leder Trygve Raen i BTG.

Torsdag kveld ble bokstavelig talt den smale sti lyst opp på Gimlekollen i Kristiansand. Gjennom et pilotprosjekt er det montert en rekke lysmaster drevet av solenergi langs en tursti rundt Tretjønn. Mastene er produsert med tømmer skåret av Tre3, og solenergiteknologien er levert av BTG.

– For oss handler samfunnsansvaret om å ta vare på miljøet og menneskene. Det flotte med dette er at det ikke er noen motsetning mellom å være miljøvennlig og være lønnsom, sier Raen.

Lokal ide

BTG ble etablert i 2015 med en visjon om å levere lønnsomme og innovative solenergiløsninger. Raen forteller at de ville ha det gøy på jobb, og samtidig ta samfunnsansvar. I dag kan selskapet skilte med tilstedeværelse i fire land på tre kontinenter.

– Det var faktisk Arild Tveide i Birkenes kommune som presenterte ideen om å kombinere lokalt tømmer, med solenergi i en lysmast. Det fortjener han honnør for, sier Raen.

BTG-gründeren synes det er utrolig flott at Tre3 kunne levere stolpene i ubehandlet kjerneved, og han håper på sikt at flere komponenter i mastene kan produseres lokalt i Birkenes.

VRIMMEL: Mange hadde møtt fram for å få med seg avdukinga av pilotprosjektet. Den innendørs seansen fant sted på Gimlekollen Mediesenter som blant annet huser NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

Kjerneved av furu

– Vi er standhaftige, og skal ikke skjære annet enn lokalt tre på vår sag. Vi ønsker å gjøre en liten forskjell lokalt. Den lokale skogen kan ikke bare gå til de store massene, men vi må ta ut kvaliteten der vi kan, sier daglig leder Morten Tobiassen i Tre3.

Han kan fortelle at mastene på Gimlekollen er kjerneved av furu hugget i Åmli og bearbeidet på saga på Fossane, halvannen mil nord for Birkeland.

Mastene er tenkt plassert på steder hvor det ikke er nærhet til strømannlegg, og hvor det vil være kostbart å grave eller strekke strømkabler. Turstien langs Tretjønn pekes på som et godt eksempel, i tillegg til lysløyper, hytteveier og større private eiendommer.

– Det er opplagt for enhver person at dette er bedre og billigere enn å legge strøm hvis en skal opplyse områder som i dag er uten strøm. Når det i tillegg er miljøvennlig, er dette litt av et kinderegg, sier ordfører Harald Furre (H) i Kristiansand.

Positivt mottatt

Både ordfører Furre, Birkenes-ordfører Anders Christiansen (Ap), leder av Business Region Kristiansand Geir Haugum, og en rekke representanter fra Kristiansand kommune var tilstede på lansering torsdag kveld. Der vanket en stor takk til Ingeniørvesenet som tente på solkraftideen.

– Ja, kommunen tente på ideen, og det var moro. Vi har hatt et utrolig godt samarbeid med Kristiansand kommune, og møtt utrolig mange positive mennesker på veien, sier Raen.

Foreløpig har BTG solgt en rekke lysmaster til Gloppen kommune. For hver mast de selger, forteller Raen at bedriften vil sponse et barn i Afrika med en lyslanterne drevet av solenergi.

GRÜNDER: Trygve Raen (t.v.) og Arne Knudsen står bak BTG som har kontorer blant annet på Birkeland. Til høyre salgssjef i Norden Dag Magne Maberg.