Karrierens beste sesong

Hochfilzen: Lars Helge Birkeland under VM i 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Endte sesongen med to 13. plasser, men føler seg ikke uheldig.

– Både fellesstarten og sprinten opplevde jeg som ganske tunge, og det skyldes nok en lang sesong med mye reising. Jeg har merka at jeg har vært sliten i noen uker nå, sier Lars Helge Birkeland til Birkenesavisa.

Årets verdenscupavslutning i skiskyting gikk av stabelen i Tjumen i Russland i helga. Birkeland startet det hele med en 38. plass på sprinten torsdag, under det som på mange måter skulle bli en helsvart dag for utøverne i rød, hvitt og blått. Beste norske ble nemlig Johannes Thingnes Bø på 14. plass.

– Jaktstarten på lørdag representerer en opptur, og den er jeg veldig fornøyd med. Alt i alt anser jeg dette for en middels sesongavslutning, sier Birkeland.

Stabil over tid

Lørdag sikret han seg 13. plass på jaktstarten med null hull. Dagen etter en 13. plass på fellesstarten, etter to strafferunder. Til tross for to plasseringer på ulykkestallet 13 føler han seg ikke uheldig.

– Nei, jeg kan ikke si jeg er uheldig. Det er bare formen som ikke er noe bedre enn dette, sier Birkenes-løperen til lokalavisa.

Sesongen under ett er han mer fornøyd med. I verdenscupen ender han på en 14. plass sammenlagt. Bedre har han aldri tidligere gjort det. I fjor endte han på en 31. plass, og året før 50. plass. Det går med andre ord bare en vei for flaggskipet til Birkenes idrettslag.

– Akkurat det er jeg veldig fornøyd med. Det viser at jeg har vært stabil over tid. Jeg skulle likevel gjerne hatt et toppløp med en enda bedre plassering i løpet av sesongen, sier han, og forklarer:

– Det mangler en individuell pallplass i verdenscupen som prikken over i-en. Da hadde jeg vært helt fornøyd.

Best etter 30 år

Likevel, han påpeker at det har vært mye bra denne sesongen. Han har levert stabilt gode resultater i verdenscupen, og fikk med seg hjem en olympisk medalje fra Pyoengchang i Sør-Korea. Det var kult, medgir skiskytteren, som også fylte 30 år under olympiaden.

– De fleste skiskytterne er på sitt beste når de har bikka 30 år. Man får etter hvert opparbeidet seg mye erfaring, og det teller godt med. Jeg tipper jeg i alle fall har et par-tre gode år igjen før det kanskje begynner å bikke andre veien, sier Birkeland.

Nå venter rolige dager på Sørlandet i påska, hvor han skal slappe av med venner og familie, før han vender snuten hjem mot norgesmesterskap på hjemmebane på Lillehammer fra 4. til 8. april.

– Jeg har vært på rett spor en stund nå, og mot neste sesong blir det viktig med kapasitetstrening. Skyteformen har vært god, og den må jeg arbeide for å opprettholde, avslutter Birkeland.