Flertall for kjøp

Uenige: Ole Morten Vegusdal (V) og Thorbjørn Bjorvatn (KrF) til venstre vil ikke betale 20 millioner for tomta. Det vil varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF), ordfører Anders Christiansen (Ap) og rådmann Anne Stapnes.

Alle synes prisen er høy. Flertallet vil kjøpe for 20 millioner.

– Det er ikke slik at Aanesland fabrikker har fått det akkurat slik de ville, for de gikk mye høyere ut, og det har vært reelle forhandlinger. Slik jeg ser det betaler vi 15 millioner kroner for tomta, og de får ei tomt som kompensasjon for at de må flytte, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF).

Formannskapet behandlet onsdag kveld den framforhandlede avtalen om kjøp av eiendommen ved Valtjønn som Aanesland fabrikker i dag disponerer. Dersom kommunestyret neste uke følger formannskapet, blir det flertall for å betale grunneier 15 millioner kontant, pluss ei tomt på Tveide næringspark prissatt til fem millioner kroner.

– Dagens eier har planer om å bygge boliger på stedet, og med det i mente har vi fått et minsteanslag på verdi på mellom 9 og 12 millioner kroner. Vi skal ikke tjene penger på tomta, men det er synd om vi ikke benytter oss av muligheten og kjøper nå, sier Birkeland.

Med fem mot fire stemmer vedtar formannskapet å kjøpe. Dermed kan det ligge an til en nervepirrende avstemming i kommunestyret 22. mars. Kristelig Folkeparti er splittet, og Torbjørn Bjorvatn (KrF) mener rett og slett prisen er for høy.

Vil gi lavere bud

– Jeg aksepterer at kommunen kan betale mer for ei tomt enn en kommersiell aktør. At kommunen betaler overpris er helt greit, og vi får igjen veldig mye, men ikke nok til å forsvare investeringa, sier han under debatten.

Formannskapet har hatt flere lukkede møter om saken det siste halve året. Senterpartiet ser ikke verdien av kommunalt eierskap, og Arnt Olav Furholt (Sp) mener dagens eier selv kan utvikle tomta.

– Jeg opprettholder mitt forslag fra det lukka møtet, om å gi Aanesland fabrikker ei billig næringstomt, og la de selv utvikle tomta på Valstrand. Klarer de å klemme ut 15 millioner til boligformål, så synes jeg de skal gjøre det, sier Furholt.

Sambygding Ole Morten Vegusdal (V) foreslår at kommunen skal by ti millioner kroner for tomta. Fem millioner kontant, og fem millioner gjennom tomta på Tveide næringspark.

Strategisk valg

– Avtalen tyder på at det er selges marked, og prisen har blitt hinsides alt annet i Birkenes. Jeg mener prisen er blitt for høy, og som lederen i Birkenesavisa påpeker, hvor mye skal vi subsidiere for å få det som man vil? Jeg synes vi gir for mye, for jeg vet ikke helt hva vi får igjen, sier han.

Forslaget faller ikke i veldig god jord rundt bordet. Gunnar Høygilt (H) mener politikerne må si ja eller nei til den framforhandlede avtalen. Forslaget blir heller aldri stemt over, og Furholts forslag tolkes som et nei til avtalen av ordfører Anders Christiansen (Ap).

– Prisen er høy, men man må se det i sammenheng. Dette er et strategisk valg, og en innebærer en verdiøkning på egen eiendom rett ved siden. Tidspunktet er også relevant, for fabrikken begynner å ta mye plass, og kommunen har lagt til rette for det, sier Høygilt, og legger til:

– Det er ingen her som ikke synes det er mye penger, men dette kan forsvares.