Mathilda og Tone Kristin setter i gang med klesbyttedag for alle

ENTUSIASTER. Mathilda Røstad (til venstre) og Tone Kristin Vingen håper på stor oppslutning om klesbyttedagen – da kan man «fornye» noe av garderoben sin helt gratis.

De to kvinnene har sett seg lei av overforbruket av nye klær. Siste helga i oktober arrangerer de klesbyttedag i gymsalen på Valstrand.

– Det koster jo å handle nytt. Og det her gjør vi for at man kan bytte ut plagg i klesskapet, og det vi nå skal gjøre med en klesbyttedag er helt gratis, forteller Mathilda Røstad.

Hun arrangerer klesbyttedagen sammen sin tidligere nabo, Tone Kristin Vingen, som til daglig driver sitt Birkeland hudpleie og garn i underetasjen hjemme i Nordåsen Terrasse.

– Mange har mange fine klær hjemme, som andre kan bruke, sier Tone.

Tall fra Verdensbanken viser at klesindustrien står for rundt ti prosent av verdens samlede CO₂-utslipp. Det er mer enn fly og skipsfart til sammen.

I fjor ble det kastet 50.000 tonn med klær bare i Norge.

Tall fra forskningsinstituttet SIFO viser at nordmenn i gjennomsnitt har 359 plagg i klesskapet. Og hvert femte plagg blir aldri eller sjelden brukt.

Nå ønsker Mathilda og Tone Kristin å skape et alternativ til denne overfloden – gjennom å gi folk i bygda muligheten til å bytte klær helt gratis, istedenfor å kjøpe nytt hele tiden.

– Vi lever jo i en tid med kjøpepress. Men heldigvis er en del bevisste, og vil ikke være med på dette lenger, sier Mathilda.

– Men det er veldig forskjellig. Kanskje snakker vi blant vennene våre for lite om dette, skyter Tone Kristin inn.

De synes begge at gjenbruk er viktig.

– Det er greit å kjøpe brukt klær også til gaver, mener de.

– Også til jul er det greit å bruke om igjen noe, istedenfor å måtte kjøpe nytt, sier Tone Kristin.

På klesbyttedagen lørdag 28. oktober koster det ingen ting å skaffe seg et fint antrekk.

Denne gangen er det dame- og herreklær som kan byttes inn – ikke barneklær.

Klærne må leveres hos enten Mathilda på Strøget 185 eller hos Tone Kristin i Nordåsen Terrasse 27 – innen fredag 27. oktober. Klærne må være hele og rene, så sorterer de to det før lørdagens klesbyttedag på Valstrand.

På selve klesbyttedagen er det maksimalt sju plagg som kan byttes.

– Bidra gjerne med tøy, appellerer de to entusiastene til avisas lesere.

– Går det bra, er ønsket å gjenta dette hvert halvår.

Har du ønske om å bytte ut noen av klærne dine, er det bare å ta turen innom gymsalen på Valstrand siste lørdagen i oktober fra klokka 11 og utover.