Utfordrende sammenslåing

PROSJEKTLEDER: – Det er ofte god distriktspolitikk å slå sammen kommuner, sier Nina Hauge.

Det er mange oppgaver som skal løses i forbindelse med kommunesammenslåing. Det kan Nina Hauge skrive under på, og hun setter gjerne to streker under også.

Nina Hauge er en av åtte prosjektledere som jobber med sammenslåing av Søgne, Songdalen og Kristiansand kommuner. Hun er prosjektleder for økonomi og eierskap.

– Det er en stor prosess når alle oppgaver og tjenester skal samordnes. Kommunen står for et stort spekter av oppgaver og mange brukere. I den nye organisasjonen blir det omtrent 8.500 ansatte og et budsjett på over syv milliarder kroner, sier Haugen.

God distriktspolitikk

At Nina Hauge får spalteplass i Birkenesavisa skyldes hennes tilhørighet til Birkenes. Hun er født og oppvokst her, og er bosatt her med mann og barn.

– Er det en liten kollisjon når en senterpartikvinne fra en kommune som valgte å stå utenfor kommunesammenslåingen nå står helt i første rekke i arbeidet?

– Jeg brenner for god distriktspolitikk, og tror sammenslåingen av kommunene rundt Kristiansand er meget fornuftig. Etter mitt syn er det synd at Birkenes ikke ville være med. Dessuten er ikke Senterpartiet så homogent som det av og til kan virke. Det er flere senterpartiordførere, blant annet Johnny Greibesland i Songdalen som ser nytten av sammenslåing, sier Hauge.

God oppvekst i Birkenes

Hauge er født på selveste julaften i 1968, og hun plasseres litt bedre på kartet når vi får greie på at hun er fra Rugsland og er datter av Torjus Hauge og Ragnhild Dale.

Første skoleår var faktisk på grendeskolen i bygda og andre klasse på Blåsenberg. Da hun kom til tredje klasse sto Birkeland skole klar til å ta imot. Så ble det Valstrand og videregående, først på Drottningborg, deretter Møglestu, og siden på Gimle videregående i Kristiansand.

Nå er hun godt plassert i hjembygda med mann og tre barn, hvorav to er hjemmeboende.

– Det var trygt og godt å vokse opp på Rugsland. Nabolaget var lite og alle kjente alle. Jeg hadde en god oppvekst i Birkenes og benytta meg av flere av de gode aktivitetstilbudene kommunen hadde, sier hun til lokalavisa.

Men etter videregående måtte hun forlate det trygge Birkenes og dra ut i verden for å få en utdannelse og et yrke hun kunne leve av.

– Det ble nok tidlig klart at jeg ville jobbe med økonomi. Da var det naturlig å studere på Handelshøyskolen BI i Oslo hvor jeg spesialiserte meg innen økonomistyring, og etter det har det blitt forskjellige jobber innenfor feltet, sier Hauge.

Tilbake til røttene

Når hun ikke er på jobb går noe av fritiden med til å prøve å lage gode oppvekstsvilkår for den oppvoksende slekt i Birkenes. Derfor er hun engasjert i søndagsskolen på Åbål og fredagsklubben for ungdom i bygda. Som mange andre har hun vært engasjert i lag og foreninger som ungene har vært med i, og det siste prosjektet var Polentur for tiendeklassingene i Birkenes.

– Når jeg ser tilbake på min barndom og ungdom ser jeg jo hvor viktig det var at noen voksne ville være med å dra lasset, så da det ble min tur var det jo veldig naturlig å stille opp, sier hun, og legger til at grendekultur ikke er avhengig av kommunetilhørighet:

– Kultur – det være seg i stort eller i smått, kan ikke vedtas. Det må skapes, lages og holde vedlike av ildsjeler og lokalsamfunn uavhengig av kommunestørrelse og kommunenavn. Det samme kan sies om identitet, det kan ikke vedtas men skapes i et nærmiljø.

Hun har derfor ingen planer om å trappe ned sitt lokalengasjement i Birkenes og Åbål.

Utfordringer

– Hva er den største utfordringen i arbeidet med å slå sammen kommuner?

– Det er vanskelig å peke på den største, og selv om det er utfordringer så vil jeg heller fokusere på muligheter. Vi har etter mitt syn fått en veldig god organisering av arbeidet og vi har et effektivt prosjektstyringsverktøy. Teamet som jobber med nye Kristiansand er topp motivert og jobber godt sammen, sier hun.

Hauge understreker at det er viktig at det er tre likeverdige partnere som slår seg sammen, selv om det er stor forskjell på størrelsen. Kristiansand kommune er vesentlig større både når det gjelder antall ansatte og innbyggere. De tre kommunene har til sammen cirka 8.500 ansatte som skal ivaretas.

Muligheter

– Tror du folk er redde for å miste jobbene sine?

– Ingen vil bli sagt opp som en del av sammenslåingen, men noen vil få andre oppgaver. Eventuelle justeringer vil komme ved naturlig avgang, sier hun.

Kommunen er til for innbyggerne og kommunesammenslåingen gir oss en unik mulighet til å bygge opp en ny kommune sammen, forteller Nina. Og det enda flere store oppgaver som står for tur. Både politisk og administrativt skal den nye kommunen bygges.

– Hva blir din plass i den nye kommunen?

– Før jeg begynte som prosjektleder jobbet jeg i økonomisektoren i Kristiansand der jeg hadde ansvar for økonomisystemet og jobbet med digitalisering og effektivisering. Denne oppgaven blir nok ikke mindre viktig i en større kommune, sier hun, og avslutter:

–  Hvordan det blir i den nye kommunen for min del vil fremtiden vise.