Trommer sammen Crescendo for siste gang

GLEDER SEG. Janna Risdal Ånesland (t.v.) og Kristin Brennsæter har en plan for hvordan de skal få plass til mer enn 40 korsangere og fullt band på scenen i Frikirka. Med seg i arrangementskomiteen for lørdagens reunionkonsert har de Stig Stapnes og Eilin Dugstad, begge tidligere voksenledere i Crescendo, og Stian Stapnes, bandansvarlig for anledningen.

Palmelørdag får du muligheten til å oppleve ungdomskoret Crescendo for aller siste gang. Mer enn 40 sangere og fullt band stiller opp på reunion-konserten i Birkeland frikirke.

– Vi hadde planlagt denne konserten, men så døde den bare bort i korona. Og så har de (tidligere kormedlemmene, journ. anm.) mast, forteller Kristin Brennsæter, dirigent, instruktør og arrangør for det populære ungdomskoret gjennom 25 år, fram til korets endelikt i 2020. Vi møter Kristin og Janna Risdal Ånesland i Birkeland frikirke, hvor korbegivenheten skal finne sted. Da Crescendo la inn årene, sto Janna klar til å ta over, men da under vignettene Birkeland Soul Kids og Birkeland Soul Children. De siste seks årene er det hun som har ført korarven videre, som dirigent og menighetspedagog.

Fant livsretningen i Crescendo

Lørdag skal hun selv stå i koret.

– Det er jo mange av de jeg sang i koret sammen med som kommer, så jeg gleder meg veldig til å stå i koret sammen med dem, smiler Janna.

– Det er jo noe helt spesielt å synge i kor. Du får til klang og samsang som du ikke får til aleine, og førti sangere er jo et stort kor, så det bli mektig, understreker Janna, som tilbrakte seks av ungdomsårene i koret. For henne kom Crescendo til å bety mer enn korsang. Mye mer.

– Det var sånn jeg kom inn i det kristne miljøet og døpte meg for å bli konfirmert i kirka. Det var da jeg fant veien i livet mitt, så det er en stor historie, forteller hun.

Har betydd mye

Ifølge Kristin er det ingen som vet hvor lenge Crescendo har eksistert. Men at koret har betydd mye for bygda, og ikke minst ungdommene, jo det er både hun og Janna skjønt enige om.

– Jeg tror det har betydd masse for ungdommene. Det er ganske mange musikere som har kommet ut av Crescendo, påpeker Kristin og nevner folk som Asbjørn Ribe, Hege Nesset og søskentrioen Thea, Stian og Martin Stapnes. Sistnevnte Spelemann-nominert i år med bandet Giddygang. Venke Knutson skal også har vært innom koret en kort periode. Da Venkes fetter Åsmund Bernhard Knutson – kjent som trommis og kapellmester i store TV-produksjoner som «Idol» og «The Voice» – var med i bandet, besto koret av 80 sangere, og det ble spilt inn en CD.

– Jeg blir jo litt stolt, innrømmer Kristin.

– Når jeg er med andre kor og noen av de blir nevnt, så kan jeg si «ja, han starta i mitt kor», smiler hun.

Fellesøvinger i Oslo og Bergen

Mer enn 40 av de tidligere korsangerne kommer som nevnt til lørdagens reunionkonsert, blant dem Elise Sløgedal, Thea Stapnes og Tuva Senum Lie. De får med seg fullt band, bestående av Stian og Martin Stapnes, Lars Erik Birkeland, Gabriel Teistedal og Jonas Brennsæter.

Ettersom kormedlemmene i dag bor spredt over hele landet, blir det kun én fellesøving, nemlig om formiddagen på konsertdagen.

– Men vi har sendt ut lydspor så de har kunnet øve på egenhånd, forteller Kristin. Det ryktes dessuten at det har vært fellesøvinger både i Oslo og Bergen, og kormedlemmer bosatt på Sørlandet har vært invitert til Birkeland for fellesøvinger.

Konsert for alle

Lørdagens repertoar blir hva Janna kaller «glanslåter fra ulike perioder» i korets levetid.

– Vi plukka ut et knippe låter og sendte ut til de påmeldte og spurte «har du vært med på noen av disse?». Mange hadde vært med på mange av dem, og så var det mulig å sende inn låtønsker, forteller Janna. De som har hørt Crescendo før vil med andre ord kjenne seg igjen.

Du trenger imidlertid ikke å ha hørt eller hørt om ungdomskoret Crescendo for å komme på konserten.

– Absolutt ikke! De som aldri har hørt Crescendo bør i hvert fall komme, formaner Janna.

– Eller hvis du bare vil bli glad, så kom, oppfordrer Kristin.

– Det er så mye kvalitet her, både i koret og i bandet, og låtene er så gøye, så dette er noe alle bør få med seg, legger hun til.

De lover en times konsert, ti sanger. Det er gratis inngang, men det vil bli tatt opp kollekt, og overskuddet går selvsagt til korarbeidet på Birkeland.