Sykkelritt i lagets jubileumsår

Før start Birkenesrunden 2023 pulje 1. (Foto: Dag Ivar Skåre)

Birkenes IL fyller 100 år i 2024, samtidig som «Birkenesrunden» arrangeres for 50. gang.

I den forbindelse ønsker vi i sykkelgruppen gamle og nye deltagere velkommen til våre tradisjonsrike ritt, både på landeveien og i terrenget.

Det første sykkelrittet i Birkenes ble arrangert 25. mars 1973. 22 ryttere stilte til start på 10/20 kilometer tempo på Lillesandsveien.

Første større ritt som sykkelgruppa arrangerte var «Førstemann til Hovden». Det var i 1975 med start på Strøget på Birkeland.

Birkenes sykkelgruppe har arrangert 4-5 sykkelritt hvert år. De siste årene har deltagelsen vært dalende. Alle våre ritt har plass til mange flere deltagere, så vi oppfordrer lokale bedrifter, mosjonister og aktive ryttere til å delta på alle våre ritt.

Sesongen starter med «Kvartetten» 22. mai med start fra Birkenesparken. Dette rittet ble startet av Oddleif Gundersen i 1980. Dette er et lagtemporitt som sykles på landevei eller temposykkel.  Hvert lag stiller med 3-4 ryttere. Tiden blir tatt på tre mann over målstreken, så her må alle samarbeide. Løypen de siste årene har vært «Birkenesrunden» «feil vei». D.v.s. start i Birkenesparken, så til Senumstad-Vegusdal-Mykland-Hynnekleiv-Herefoss-Birkenesparken. Dette blir da totalt 92 kilometer. Her kan alle delta, så om du har tre kamerater eller kollegaer kan alle melde seg på.

Så fortsetter sesongen med «Birkenesrunden» 16. juni, som i år har 50 års jubileum. Dette vil bli markert med fine uttrekkspremier og kaffe og kake til alle som deltar. Rittets trasé starter i Birkenesparken, så til Herefoss-Hynnekleiv-Mykland(matstasjon)-Vegusdal-Senumstad-Birkenesparken som også blir 92 kilometer.

Rittet har plass til mange flere deltagere, så her er alle velkommen for en rundtur i kommunen.

Rittet har flere puljer slik at alle som ønsker å delta skal finne en pulje som kan passe for dem.

Pulje 1 slutttid under 2.15 timer.

Pulje 2 sluttid 2.20 timer.

Pulje 3 sluttid 2.30 timer.

Pulje 4 sluttid 2.45 timer.

I tillegg er det to trim puljer.

Vinner Norgescup terreng maraton «Å i Heiane» 2023, Vidar Mehl. (Foto: Dag Ivar Skåre)

«Å i Heiane», som i år er NM terreng maraton, arrangeres 22. juni. Dette rittet har i flere år vært Norgescup, og var NM også 2018. Så det er igjen duket for NM-fest i Birkenesparken. Det vil si at Norges beste terrengsyklister kommer for å konkurrere om årets NM-tittel i Birkenes dype skoger.

Rittet har flere klasser og to distanser på enten 45 kilometer eller 66 kilometer. I tillegg til NM-klassene er det flere turklasser, som betyr at hvem som helst kan delta i 45 kilometer eller 66 kilometer løypene. Det er også en egen Explorer klasse, hvor man kan sykle på el-sykkel eller vanlig terrengsykkel med eller uten tidtaking.

Traséen går på sti, traktorvei, grusvei og noe asfalt, med flere matstasjoner underveis. Løypen går stort sett i områdene rundt Håbesland-Grimenes-Eikeland-Tveide-Fjeldskår-Mollestad-Risvann.

Åpent klubbmesterskap 10 km tempo (Foto: Dag Ivar Skåre)

Til slutt avsluttes sykkelsesongen på Birkeland med 10 kilometer temporitt 21. august. Her er start og målområdet ved Scanflex. Her kan alle fra 10 år og oppover delta. De minste sykler 5 kilometer og de eldre 10 kilometer. Løypen starter ved Scanflex og går nordover på rv 41 med vending etter 5 kilometer (rett før Flå). Dette rittet er også vårt klubbmesterskap.

Håper med dette at mange lokale og andre vil finne frem sykkelen og delta på noen av vårens arrangementer. Det er plass til alle, både de som vil konkurrere om å vinne eller de som bare vil ta det som en tur.

Vil også minne på at Birkenes IL Friidrett arrangerer Norgesmesterskap Halvmaraton lørdag 25. mai.

Info om våre ritt finner dere på birkenes-il-sykkel.idrettenonline.no eller eqtiming.no

 

Åsmund Sivertsen

For styret Birkenes IL sykkel

 

________________

Brukerskapt