Poke bowl med soyalaks

 

Dette er kanskje helt ukjent for mange, men denne retten begynner virkelig å få rotfeste i det norske kjøkken. Som nordmenn har vi mange tradisjonelle matretter å være stolt over, men jeg opplever det norske folk å være svært imøtekommende for nye impulser innen matverdenen. Kanskje dette er grunnen til at vi finner et så stort mangfold av restauranter rundt omkring i de norske byer og tettsteder. Og siden vi nå går sommeren i møte, tenkte jeg å gi dere inspirasjon til en aldeles nydelig rett som passer perfekt på solfylte sommerdager. Best av alt, den er både lett og rask å lage. Så uavhengig av ditt erfaringsnivå på kjøkkenet, er dette absolutt en rett man kan ta fatt på uten særlig fare for å mislykkes.

Poke bowl kommer opprinnelig fra Hawaii, og er en rå fiskesalat. Tradisjonelt serveres denne som en forrett i det hawaiiske kjøkken, men her i Norge har dette blitt både forrett og hovedrett. «Poke» er det hawaiiske verbet for å skjære eller kutte. Selv om den opprinnelig var laget med rå fisk, kommer den i varianter med både fisk, kjøtt eller kylling. Jeg har stort sett kun prøvd med fisk, og da både rå og lett bakt fisk. Begge deler er nydelige, men én ting er sikkert. Det er stor forskjell på de gode og mindre gode poke bowls. Suksessfaktoren her er at den må lages fersk og bør aller helst ikke stå veldig lenge før den skal nytes. Denne retten lager du på bare 25 minutter, og er et herlig avbrekk fra alle grillmåltidene som vi gjerne tar fatt på i denne sesongen. Prøv den på en solfylt og varm sommerdag, når et kaldmåltid virkelig kommer til sin rett.

 

INGREDIENSER

Oppskrift (4 personer)

 

3-400 gram laks

2 dl quinoa eller ris

1 stor mango

2 avokado

Syltet rødløk

1 chili

1 lime

4 ss olivenolje

Saften av en halv sitron

Koriander

Salt

Kvernet pepper eller chili flakes

Soyasaus eller teriyaki saus

Ristede sesamfrø

 

Som nevnt kan denne retten tilberedes med både fisk, kjøtt og kylling. I denne oppskriften skal vi bruke fisk, nærmere sagt laks. Tidligere hadde jeg en spalte med villaks fra Tovdal som jeg brukte i laksetaco. Hvis du har tilgang på dette eller kan svinge innom fiskebryggen i Lillesand, er den absolutt best når hovedingrediensen er av ypperste kvalitet. Hvis ikke vil jeg fraråde deg å bruke vanlig laks, enten fryst eller fersk. Bruk heller litt ekstra penger på Frøya eller Salma laks, da det er viktig å bruke fisk med sushi kvalitet. Du kan også velge mellom å bruke enten ris eller quinoa. Jeg har prøvd begge deler, men foretrekker her å bruke quinoa. Det fine med quinoa er at den er glutenfri og har et høyt innhold av essensielle aminosyrer. Og for de som ikke er så kjent med quinoa, så tilberedes dette på akkurat samme måte som ris.

Start med å sette ovnen på 180 grader med over- og undervarme. Så skal vi klargjøre quinoaen. Hell quinoa og vann i en kjele og kok opp. Når dette koker, skrur du ned varmen slik at den står og småputrer. Det tar ca. 15 minutter før den er klar, og dette ser du når all væsken er borte. Ta kjelen av platen og la den avkjøle seg litt.

Mens quinoaen står og putrer, heller du litt olivenolje over laksen og krydrer med chili flakes og maldon salt. Sett laksen i ovnen og forvent at den er klar etter ca. 10 minutter. Tykkelsen på fisken vil avgjøre når den er ferdig, men her er det viktig at den ikke blir overstekt. Den skal være såvidt varm igjennom slik at den flaker seg når du tar den fra hverandre med en gaffel. Tørr fisk er ikke godt i denne retten, så her avgjør fisken om retten blir en suksess eller ikke. Soyasaus skal vi ringle over retten til slutt.

Et alternativ til denne fremgangsmåten er å pensle fisken med soyasaus i stedet for olivenolje. Da vil noe av soyasmaken trekke inn i fisken mens den står i ovnen og med dette gi den en litt asiatisk vri. Når fisken er ferdig, kan du pensle den med et nytt lag med soyasaus. Hvis du velger denne metoden kan det være lurt å ikke bruke salt i tillegg, da soyasausen er veldig salt fra før. Bruk heller litt chili flakes etter at fisken er penslet, da sitter krydderet godt på fisken før steking. Jeg har prøvd begge metodene og jeg klarer ikke å foretrekke den ene framfor den andre. Her er det smakspreferansene som avgjør.

Mens fisken står i ovnen, kan du klargjøre de andre elementene. Skjær opp mango i passe små biter. Det samme kan du gjøre med avokadoen. Om du velger å bruke vanlig rødløk, kan du strimle denne tynt. Hvis du gjør som meg, kan du enten sylte den eller ta et glass med ferdig syltet rødløk ut av kjøleskapet og ha klart til anretning. Syltet rødløk kan du la stå i kjøleskapet i flere uker, så det kan jo hende du har laget denne tidligere til en annen rett;-) Hvis du velger å sylte den, bør dette gjøres én time i forveien slik at den rekker å trekke til seg de gode smakene. Bruk like deler eddik, vann og sukker og kok opp. Hell så over oppkuttet rødløk som ligger på glass. Så enkelt er det.

Nå kan du blande olivenolje og sitronsaft sammen med den kokte quinoaen. Bland dette godt sammen. Smak til med salt og pepper. Finhakk chili og grovhakk koriander (gjerne rett fra urtehagen hvis du har det). Kutt en lime i to og ha klar til anretningen.

Når fisken er ferdig bakt i ovnen, tar du den ut og lar den stå litt på benken. Den skal nemlig ikke være veldig varm når man serverer den i poke bowl. Om du ønsker så er det også veldig godt med rå laks, men da må denne være av sushi kvalitet. Mariner den da gjerne i litt soyasaus og lime, slik at smakene setter seg litt.

Du er nå klar for å anrette poke bowlen. Start med quinoa nederst i en suppeskål. Ha deretter oppi mango, avokado, chili og rødløk. Til slutt flaker du fisken opp med en gaffel og legger over en passe mengde. Avslutt med å presse en lime båt over sammen med litt soyasaus. Om ønskelig kan teriyaki saus brukes i stedet for soyasaus. Retten kan eventuelt toppes med ristede sesamfrø for å sette en liten prikk over i-en.

Denne retten er utrolig god på en varm sommerdag. Den er enkel å lage, supersunn og kan nytes til bords eller rett i utesofaen. Til denne retten er det mange drikker som passer. Her fungerer både rosévin og hvitvin, men musserende vin og alkoholfri eplemost eller rabarbramost er også ypperlig drikke til denne maten. For min del hadde jeg denne med en knallgod hvitvin fra England, vinverdens nye og fremadstormende kandidat.

 

DRIKKETIPS

 

Simpsons Gravel Castle Chardonnay 2022

Varenr. 11051501
Kr 241,30

Hvem skulle vel tro at de produserte vin i England. Og ikke en hvilken som helst vin, men kvalitetsvin på høyde med både Frankrike, Italia og USA. Klimaendringene gjør at klimasonen der vindyrking er mulig flytter seg stadig nordover. Fram til nå har Mosel i Tyskland vært et av de nordligste områdene å dyrke fram vindruer. Men dette er i ferd med å endre seg. Kanskje vi én dag kan dyrke fram gode kvalitetsdruer i Norge også. Det gjenstår å se, men én ting er sikkert, de tradisjonelle vinlandene har opplevd store utfordringer allerede med de endringene vi ser i klimaet. Mer ekstremvær som tørke, hagl byger og intenst regn gjør at avlingene til vinbøndene kan fullstendig utraderes på kort tid. Dette får igjen store konsekvenser for prisen på det lille volumet som til slutt når butikkene.

Og nettopp på grunn av endringer i klimaet, har England seilet opp til å bli et vinland det virkelig er verdt å følge med på framover. De er først og fremst kjent for sine fantastiske musserende viner. Disse er på høyde med Frankrikes ikoniske Champagne. Britene har valgt å satse på de samme druesortene som Frankrike, nemlig Chardonnay og Pinot Noir, og har fått stor suksess med disse. De dyrker også andre druesorter, men disse er definitivt størst i volum.

Det er de sørlige delene av England som står for britenes vinproduksjon. Spesielt områdene rundt London, og da vest og sør for hovedstaden. Vinene til Simpsons kommer fra områdene rundt Kent, som ligger helt sørøst i England. De produserer knallgode musserende viner, men også svært gode viner laget med Chardonnay og Pinot Noir. De lager også rosévin, og mange av disse ulike vinene er å få kjøpt direkte i nettbutikken til vinmonopolet.

Simpsons Gravel Castle Chardonnay er laget utelukkende fra druer fra deres egen vingård. Denne er syrefrisk med toner av både sitron og lime, litt nøtt og masse urter. Chardonnay fra så nordlige områder gir ofte svært friske viner som skiller seg betydelig fra de mer lubne fra Burgund og California. Nettopp derfor er denne et perfekt følge til poke bowlen vår. Har du ikke prøvd britisk vin før, har du virkelig gått glipp av noe. De fleste polutsalg har begynt å få et bra utvalg av britisk vin. Men som vanlig, så har du alltid tilgang til hele vinmonopolet sitt sortiment gjennom nettbutikken. Husk at for oss på Birkeland er det alltid gratis levering til nærmeste post i butikk.

 

God sommer!