– Ole Morten Vegusdal og Gaza-konflikten

 

Fremdeles er Ole Morten lite interessert i hva Israel må gjøre i den situasjonen de er i. Og kanskje skjønner jeg han, for skal en gå til bunns i denne konflikten, må vi se på Israels historie fra tidligere tider. Jødene har blitt hatet til alle tider. Hva sier Bibelen om jødefolket: Dere skal bli hatet av alle for mitt navns skyld. Det var Jesus som sa dette. Ja, det er dette vi ser så tydelig også i dag. På flere steder i Bibelen står det at Jødene skal få igjen SITT land, og de skal aldri mer rykkes opp fra SITT land.

En amerikansk militæranalytiker som er ekspert på urban krigføring – John Spencer – avviser den massive fordømmelsen av Israels pågående militære operasjoner på Gazastripen. Israel har iverksatt flere tiltak for å forhindre sivile tap enn noen annen militærmakt i historien. Urban krigføring er en militær betegnelse for «strid i bebygd område». Spencer skriver at selv ikke USA i sine siste kriger i Irak og Afghanistan, har tatt så store forholdsregler som det vi ser Israel har gjort på Gazastripen.

Militæranalytikere viser også til at Israel står overfor en utfordring som ingen andre har gjort før dem.  Ingen militærmakt i moderne historie har møtt over 30.000 soldater i mer enn syv byer, som bruker mennesker som levende skjold og gjemmer seg i hundrevis av kilometer med underjordiske tuneller.  De holde også en stor mengde sivile gisler.

Når det gjelder Israel så har de utlevert flere hundre tusen brosjyrer (fra luften). De har foretatt nesten 20.000 oppringinger til private mobiltelefonnumre. De har sendt 65.000 tekstmeldinger og 6 millioner taleposter til sivile, i tillegg til å varsle og oppdatere om bakkestyrkenes bevegelser og operasjoner. Israelerne har også flere ganger tatt pauser på flere timer for å gi sivile muligheten til å evakuere.

Jeg har også lyst til å trekke fram historie fra langt tilbake. Hvem er palestinerne? Dumt spørsmål sier du kanskje. Nei, det er ikke så dumt, for historisk sett er det ikke noe som heter Palestina eller palestinere, de er arabere. I år 135 e.kr. rådde en keiser som hette Hadrian. Han hatet jødene og forfulgte dem så godt han kunne. Han kalte dem for – pilstin.  Hva er det for et ord? Det betyr rett og slett filister. Hvordan var forholdet mellom jøder og filistere. Ja, det husker vi vel – David og Goliat.    Så tar vi et langt hopp i historien til 1947-48. Da fikk araberne i området brukt for ordet Palestina av politiske grunner. Men Palestina-ordet ble ikke mer relevant av den grunn.

 

Bjarne Eikeland

 

________________

Leserinnlegg