Mathea (14) overbeviser i stor rolle i «Legally Blonde – The Musical»

(Foto: Julie Bakken / Vennesla Tidende)

Denne uken hadde Musikalkompaniet ved Vennesla kulturskole premiere på «Legally Blonde – The Musical», der Mathea Solås fra Engesland er med som sanger, danser og skuespiller. Hun får svært gode kritikker avregissør Anita Berge Heivoll etter premieren. – Mathea er et stort talent som kan nå langt.

Musikalen er basert på boka om Ella Woods av Amanda Brown og Metro-Goldwyn-Mayer filmen med samme navn. Amatørproduksjonen i Vennesla kulturhus mellom 16. -19. april fremføres etter avtale med Music Theatre International og Dramas.

(Foto: Julie Bakken / Vennesla Tidende)

Historien som utspiller seg på scenen i musikalen handler om Ella Woods som velger skole kun basert på at hennes store kjærlighet Warner, skal begynne der. Men allerede på første skoledag forteller Warner at han har fått kjæreste. Dette starter en reise for Ella, som etter hvert skal inneholde både en dose kjærlighetssorg, forelskelse, tøff motgang, morsomme vendinger og personlige seire.

Det er i denne historien 14-åringen fra Vegusdal og Ås på Engesland er med og formidler denne uken, fra scenen i Vennesla.

I rollen som den uskyldige fengselsfuglen Brooke, finner vi Mathea i en av hovedrollene, i den 1 time og 45 minutts lange musikalen.

Mathea er ikke ukjent med sin sangstemme i bygda, og var med i UKM i fjor, da hun sang og spilte piano. Ellers har hun ved flere anledninger stått på scenen, innerst i bygda, og formidlet ulike sjangere innen musikk. Ifølge henne selv er det ballader og country, som står henne nærmest.

Nå har den kreative ungdommen dratt sine talenter ett steg videre. I lang tid har hun øvd sammen med andre barn og unge mellom 10 og 17 år, i nabokommunen Vennesla. Øvelsene startet allerede i september, i fjor.

(Foto: Julie Bakken / Vennesla Tidende)

Regissøren Anita Berge Heivoll fra UiA roser talentet fra Vegusdal opp i skyene.

– Mathea har virkelig gått inn i rollen sin på scenen disse månedene, og jobbet knallhardt, innleder Berge Heivoll.

– Premieren på tirsdag var helt fantastisk fra alle skuespillerne, og Mathea var stor i sin rolle på scenen. Foran en fullsatt sal med 350 fremmøtte i den første forestillingen var hun strålende. Hun er et stort talent, som jeg ser kan få en fremtid i bransjen.

– Hun er sterk på alle sjangerne og leverer en høy score på detaljer. Det kommer nok av at hun har øvd knallhardt disse månedene, jobbet strukturert og har alltid kommet til øvingene våre godt forberedt, forteller regissør Berge Heivoll til BA.

Hovedpersonen selv er godt fornøyd når vi snakker med henne etter premieren.

– Det har vært en stor opplevelse og fått være med på, og jeg har lært utrolig mye dette halvåret, innleder Mathea.

– Mandag hadde vi førpremiere og det hjalp litt på nervene, som egentlig ikke var så store som jeg hadde trodd. Derfor gikk premieren på tirsdag veldig bra, og jeg er kjempefornøyd med det jeg fikk vist frem.

Hvilken rolle har du og hvor mye er du på scenen i løpet av forestillingen. Og har du solo opptredener i løpet av forestillingen?

– Jeg spiller en jente med stor «attitude» i rollen som Brooke. Hun er en uskyldig fengselsfugl som liker å stikke seg frem. I rollen er jeg med på flere scener i musikalen, der jeg blant annet er med hele ensemble i mange fremføringer. I tillegg har jeg noen solo-opptredener gjennom fortellingen. I en av soloene mine hopper jeg tau, samtidig som jeg synger. Akkurat den scenen var vanskelig i starten, men nå går den veldig greit.

Hva er det største av opplevelser du har tatt med deg i all øvingen, og være med så mange i en oppsetning, over så lang tid?

–  Det må nok være å treffe så mange nye venner som har samme interesser som meg. Jeg så en forestilling på kulturhuset i fjor, der min tremenning var med. Det inspirerte meg, og jeg fikk lyst til å være med selv. Men først måtte jeg på opptaksprøve for å komme med, og det gikk jo greit. I år er jeg sammen med tremenningen min på forestillingen, der hun spilte hovedrollen som Ella Woods.

Hva er planen videre, når du nå er ferdig med disse forestillingene til fredag?

– Allerede til lørdag skal jeg synge på Evje på et arrangement, noe jeg gleder meg til. Så skal jeg synge på 17. mai festen på Engesland, en låt jeg selv skal velge ut.

– Etter jeg har gått ut av 10. klasse neste vår, så ønsker jeg meg videre på videregående skole, der man har sang og musikk som fag. Da må jeg til Kristiansand, som er nærmeste utdannelsessted. Men jeg har fortsatt litt tid på å bestemme meg. Uansett så ønsker jeg å satse på sang videre, forteller scenekunstneren som i disse dager er aktuell fra scenen i Vennesla kulturhus.